Maryland'da Wisdom'ı olanların toplantısı

Maryland'da Wisdom'ı olanların toplantısı

ABD yasayan Türk akademisyenlerin 1996 yılında kurduğu Wisdomnet adlı organizasyonun geleneksel yaz aile kampı olan Ribat programı bu sene 25-28 Mayıs 2012 tarihinde McHenry, Maryland eyalatininde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

ABD yasayan Türk akademisyenlerin 1996 yılında kurduğu Wisdomnet adlı organizasyonun geleneksel yaz aile kampı olan Ribat programı bu sene 25-28 Mayıs 2012 tarihinde McHenry, Maryland eyalatininde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Bu seneki Ribat toplantısında davetliler arasında Türkiye den gelen konuşmacılar ve ABD müslüman toplumunda aktif rol oynayan Türk olmayan değerli katılımcılar da yaptıkları konuşmalar ile programa ayrı renk kattılar.  Programa Türkiye”den davet edilen konuşmacı konukları arasında, Prof. Dr. Sönmez Kutlu, Prof. Dr. Şinasi Gunduz ve Prof. Dr. Yasin Aktay’da vardı.

Üç gün süren program boyunca Prof. Aktay konuşmalarında “Arap Baharı sonrası ve islam toplumlarının dış dünya ile olan ilişkileri” konusunu işledi.  Türk – Arap ilişkilerinde uzman olan ve bilimsel çalışmalarını toplumsal değişimlerin etkileşimleri ve değişim süreçlerinin sosyolojik incelenmesi üzerinde yürüten Prof. Altay konuşmalarında Arap Baharı olarak adlandırılan toplumsal hareketlerı batılı toplumlar kabul etmek istemese de bunun gercek bır halk devrimi oldugu ve batı kaynaklı bır etkının ve yonlendırmenın olmadıgını cunku batının da boyle bır hareketı on goremedıgını soyledı. Ayrıca, Prof. Aktay Arap baharı denilen toplumsal değişim hareketleri başladığı tarihten yaklasık 2 yıl once Arap – Türk sosyologlarla yaptıkları uluslarası kongrede bile arap sosyologların kendi toplumlarındaki sıkıntıyı bilmeklerine rağmen böyle bir gelişimi öngöremediklerini ifade etti. Aktay, ayrıca batının boyle hiç bir siyasi veya ideolojik olmayan ve ülke içinde güç(ler) çatışması sonucu olmayan “halk hareketlerinin” batı tarafından desteklenmesinin ve organize edilmesinin batının istek, arzu ve çıkarlarına tamamen ters olduğunu ifade etti. Çünkü Arap topluluklarındaki mevcut devletlerin/yönetimlerin batının istediği ve rahatlıkla yönlendirdiği kişiler/aileler tarafından kontrol edildiği ve bu yüzden batının oradaki değişikliklerden rahatsız olduğu ifade etti.  Çünkü bu değişim tamamen halk tan kaynaklanan ve batının çıkarlarını temsil etmeyecek gruplarca gerçekleştirildi. Yasin Aktay, ayrıca sosyal medyanın bu devrimlerin yayılması ve başarısında sosyal medyanın etkisinin batılı güçlerce abartıldığı kadar olmadığı ifade ederken, batının yıkılan gurunu kurtarmak ve olayları önceden tahmin etmede olan başarısızlığını örtmek için, sanki, Facebook, twıtter gibi sosyal iletişim araçları olmasa bu halk devrimleri gercekleşemiyeceğini yaydığını ifade etti.  Yasin Aktay konuşmalarında ayrıca Arap Baharı denilen değişme ve gelişmelerin sadece içlerinde bulundukları toplumlarda değil, dünyada da ilgi ile izlendiği ve dünyayı etkilediğini ifade etti.  Bu yüzden bazı arap liderlerinin ülkelerinde iç dinamikleri kontrol etmek için ülkelerinde hızla yapısal değikliklere gittiğini örneklerle açıkladı. Arap baharının toplumlarda islami düşünce ve bilinç ve ümmet şuurunun artırdığını ve bunun uzun dönem etkilerinin gelecek yıllarda daha net görülecegini anlattı.           

Wisdomnet Ribat toplatısında akşamları yine Yasin Aktay ud çalmada ve birbirinden güzel şarkıları seslendirmede ne kadar usta olduğunu katılımcılara gösterdi.  Çok güzel bir havada gök yüzü yıldızlar ile dolu iken ateş başındaki Ud konserleri katılımcılara unutulmuyacak lezzetli saatler yaşattı.  

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.