Mason Locası'nda Kılıçlar Çekildi

Mason Locası'nda Kılıçlar Çekildi

Yolsuzluk suçlamaları yüzünden kendi içinde büyük bir savaş yaşayan Mason Locası, bölünmenin eşiğine geldi.

Yolsuzluk suçlamaları yüzünden kendi içinde büyük bir savaş yaşayan Mason Locası, bölünmenin eşiğine geldi. Sürtüşme halindeki iki ekip arasındaki kavgada kılıçlar çekildi ve Büyük Üstad Salih Evcilerli istifa etti.

3 ay içerisinde olağanüstü seçime gidilecek. Asıl hesaplaşma orada olacak. 'Biraderler' 1965 benzeri bir bölünmeden endişeli.

Yolsuzluk iddiaları yüzünden 4 yıldır sert kavgaların yaşandığı Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği, bölünmenin eşiğine geldi. Geçtiğimiz cumartesi, İstanbul Hilton Oteli'nde locanın mali genel kurulu vardı. Masonların 'konvan' diye tabir ettikleri genel kurulda, 101 yıllık loca tarihinde olmayan ve bizzat 'birader'lerce 'rezillik' olarak nitelenen 'ilk'ler yaşandı. Faaliyet raporu reddedilen Büyük Üstad Salih Evcilerli, istifa ettiğini açıklayarak salonu terk etti. Böylece, konvan devam ederken istifa eden ilk büyük üstad olarak tarihe geçti. Evcilerli, önceki gün de resmi istifasını sundu. 3 ay içinde olağanüstü seçime gidilecek.

Konvanda yaşanan bir diğer 'ilk' de, locadaki bölünmenin hangi boyutlara ulaştığını ortaya koydu. 10 ülkeden gelen mason heyetinin önünde yaşanan tartışmanın kökeni, 2006 yılında bir önceki Büyük Üstad Kaya Paşakay, eski Genel Sekreter Koray Darga ve eski Genel Sayman Ali Sait Sevgener'in yolsuzluk gerekçesiyle locadan ihraç edilmesine dayanıyor. Kararın altında, dönemin Büyük Üstadı Asım Akin'in imzası vardı. Karşılıklı suçlamalar mahkeme koridorlarına taşındı. Beyoğlu 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, ihraç edilen 3 ismin beraatiyle sonuçlandı. 10 Aralık 2009 tarihli mahkeme kararının ardından harekete geçen Büyük Üstad Evcilerli, 3 ismi tekrar masonluğa dahil etti. Fakat Asım Akin, Tunç Timurkan ve Can Arpaç gibi eski büyük üstadların başını çektiği ekiple Salih Evcilerli ile Kaya Paşakay'ın içinde yer aldığı diğer ekip arasındaki savaş daha da derinleşti. Cumartesi günkü konvanda da kılıçlar çekildi. Can Arpaç, bir masonik ritüeli devreye sokarak salonda bulunan Kaya Paşakay'ı 'dışarıya davet etti'. Bu ritüele göre, aralarında ihtilaf bulunan 'birader'ler loca faaliyetlerine katılamıyor. İkisi de birbirini dışarıya davet ediyor ve ancak aralarındaki ihtilafı çözdükten sonra locaya giriyorlar. Arpaç, Paşakay'ı suçlayarak kendisiyle aynı çatı altında yer almak istemediğini söyledi ve dışarıya davet etti. Fakat Paşakay bunu reddedince, "O halde ben çıkıyorum." diyerek tekerlekli sandalyesiyle salonu terk etti. Onu Asım Akin ve bazı masonlar da takip etti. Bu, loca tarihinde konvanda yaşanan ilk 'dışarıya çıkış'tı.

Daha sonra faaliyet raporunun oylamasına geçildi, 40 oy farkla reddedildi. Böylece yönetim kurulu ibra edilmemiş oldu. Bu da bir ilkti. Evcilerli'nin sözlü istifasının ardından toplantıyı, yardımcısı vekaleten yönetti. Ardından 'resmi genel kurul' yapıldı. Bu kez yapılan oylamada hem bütçe hem de rapor kabul edildi. İddiaya göre, resmi olarak da aynı sonucun çıkması halinde yine bütün yöneticilere mahkeme yolu açılacaktı. Şimdi gözler, 3 ay sonra yapılacak seçimli konvanda. Evcilerli, Zaman'a yaptığı açıklamada, tekrar aday olmayacağını söyledi. 3 ismin tekrar ihracını isteyen muhaliflerin kazanmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Fakat bu savaşın, locayı, 1965 yılından sonra ikinci kez bölünme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı belirtiliyor.

Etiketler :