Mayınlı bölgede servet yatıyor

Mayınlı bölgede servet yatıyor

Bir aya kadar temizliği bitecek olan Suriye sınırındaki mayınlı arazilerde, hem petrol hem doğalgaz üretimi yapılabilecek yerler var.

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerde hem petrol hem doğalgaz üretimi yapılabilecek alanlar olduğu belirtildi. Türkiye-Suriye sınırında bulunan mayınlı arazilerin temizlenmesine yönelik yürütülen 'Alt Bölge Hazırlama' çalışmalarının bir aya kadar tamamlanacağı bildirildi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, temizleme çalışmalarının kısımlar halinde devam ettiğini ifade etti ve 'Bu alanlarda enerji için kullanılacak sahalar var, ciddi doğal ve kültürel miraslar var. Hem petrol hem doğalgaz üretimi yapılabilecek yerler var' dedi.

TARIM POTANSİYELİ VAR

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Alt Bölge Hazırlama Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da Suriye ile Türkiye arasındaki mayınlı arazilerde ciddi toprak potansiyelinin bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, 'Yaklaşık 300-400 metre eninde, 700 kilometre uzunluğunda bir alan var. İçerisinde tarım potansiyeli çok yüksek olan alanlar, arkeolojik ve endemik bitki türlerinin yetişebileceği alanların yanı sıra ekonomik değeri çok yüksek bölgeler var' dedi.

BAKANLIK TEMİZLİYOR

Tespit edilen alanların kendine özgü özelliğine göre işletmesine yönelik Kalkınma Bakanlığı'na da çeşitli işletme modelleri sunduklarını anlatan Prof. Dr. Çullu, söz konusu alanlarda izlenecek politikaların ise daha sonra devlet tarafından belirleneceğini sözlerine ekledi. 60 yıl önce Suriye sınırına yerleştirilen mayınların temizlenmesi görevi Milli Savunma Bakanlığı'nca yürütülüyor.

Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.