Mayınlı saldırının sis perdesi aralandı

Mayınlı saldırının sis perdesi aralandı

Hakkari'de 9 vatandaşın öldüğü mayınlı saldırının sır perdesi aralanıyor. Olayın arkasında intikam var

 

 

 

Yola döşenmiş mayınların patlaması sonucu bir minibüsün içinde bulunan 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırının arkasındaki sis perdesi kalkıyor. Polis, olay yerindeki çantanın içinde bulunan güçlendirilmiş patlayıcı mühimmatın PKK taktiği olduğunu tespit etti. Ayrıca, mayınların güvenlik güçlerinin envanterinde bulunmadığı ve benzerlerinin İran-Irak savaşında kullanıldığı belirtildi. 
 
 
Zaman gazetesinde yer alan habere göre Hakkari'nin Geçitli köyü yakınlarında yola döşenmiş mayınların patlaması sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili önemli ipuçlarına ulaşıldı. Polis, hain saldırıdan hemen sonra olay yerindeki iki sırt çantasından çıkan 2 anti tank mayını ve havan mühimmatı içine tuzaklanmış C-4 patlayıcıları incelemeye aldı. Bir yandan da elindeki istihbarat bilgileri doğrultusunda saldırıyı masaya yatırdı. Öncelikle, anti tank mayınlarının içine C-4 yerleştirerek güçlendirilmiş patlayıcı oluşturmanın PKK'nın daha önce bazı eylemlerde kullandığı bir taktik olduğu tespit edildi.

ASKERE AİTMİŞ SÜSÜ

Bunun yanı sıra imam Aziz Tan cinayetinden sonra 29 Ağustos sabahı 2 kilo C-4 pat- layıcı ve el bombalarıyla yakalanan M.E.'nin verdiği bilgiler de mayınlı saldırıya ışık tutar nitelikte. M.E.'nin, bölgede Serhat kod adlı Ferhat A.'nın kontrolünde 40 kişilik bir terörist grubun bulunduğunu ve Durankaya mevkiinde askere yönelik saldırı planladığını anlattığı belirtildi. Terörist grubun Kato bölgesinden gelerek bölgede eylem yapmak istediği de bu bilgiler arasındaydı. M.E.'nin anlattıkları ve olay yerine bırakılan 'askere aitmiş' süsü verilen içi mühimmat dolu çanta bölge halkına yönelik provokasyon olarak değerlendirildi. Ayrıca mayınların NOTO standartlarına uygun olmadığı, güvenlik güçlerinin envanrerinde bulunmadığı ve benzerlerinin İran-İrak savaşında kullanıldığı vurgulandı.

BENZER MAYINLAR

Çantanın saldırıdan sonra bölge halkını provoke etme amacıyla kullanıldığı değerlendirmeleri de buna eklendi. Çantada yer alan mayınların ise NATO standartlarına uymadığı için güvenlik güçlerinin envanterinde yer almadığı kaydediliyor. Benzer mayınların Irak ve İran sınırlarında bulunduğu, Irak-İran savaşı esnasında ise kullanıldığı vurgulanıyor. Olay yerinde bulunan ve saldırının ardında bölgede bulunan çantalarda çıkan anti tank mayınların içinin boşaltılması ve C-4 takviye edilmek suretiyle güçlendirilmesi taktiğinin PKK tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Bölgede unutulan çanta ya da baskınlarda askerden alınan mühimat çantalarının örgüt tarafından bu şekilde kullanıldığı da kaydediliyor. 

Hakkâri'deki mayınlı saldırının, 7 Eylül'de öldürülen 9 PKK'lıyı ihbar eden köylülerden intikam almak için gerçekleştirildiği iddia edildi. Boykot olmasa köy referandumda "evet" diyecekti.

Sabah gazetesi çarpıcı iddiayı manşetine taşıdı. Gazete haberi "İntikam katliamı" manşetiyle verdi.

Köylülerin ihbarı üzerine bölgede operasyon düzenleyen güvenlik güçleri, dağa çıkan 9 PKK'lıyı etkisiz hale getirmişti. Öte yandan, Geçitli halkının köy korucularıyla yaptıkları toplantıda referandumda "evet" kullanma kararı aldıkları, ancak BDP'nin boykot kararının ardından sandığa gidemedikleri ileri sürüldü.

9 GENÇ DAĞA ÇIKMIŞTI
Bir ay kadar önce Geçitli'de yaşayan dokuz genç, dağa çıkma kararı aldı. Bölge halkının yaptığı tüm telkinlere rağmen bu dokuz genç ikna edilemedi. Bunun üzerine köylüler, güvenlik güçlerine ihbarda bulundu. Dağa çıkan gençlerin kimlik detayları, eşkalleri ve nerelerde sığındıkları detaylı bir şekilde anlatıldı.

Bu sırada Hakkari'nin Çukurca ilçesinde Jandarma Asayiş Bölük Komutanlığı'na PKK tarafından roketatarlı saldırı düzenledi. Köylülerin ihbarını değerlendiren güvenlik güçleri, saldırının hemen ardından

 

ÖRGÜT İÇİ ÇEKİŞME
AA'nın abonelerine geçtiği habere göre saldırıyı Suriye uyruklu olan ve geçen yıl terör örgütünün silahlı kanadının başından uzaklaştırılan Fehman Hüseyi'nin adamları tarafından gerçekleştirildiği belirlendi.

Güvenlik birimlerinin yaptıkları teknik çalışmalar sonucu, Hakkari'deki mayınlama eyleminin örgüt içerisinde şiddet yanlısı ''Şahinler''in lideri konumundaki Suriye uyruklu ''Bahoz Erdal'' kod adlı Fehman Hüseyin'e bağlı olarak Hakkari kırsalında faaliyet gösteren ''Masiro'' kod adlı Bedirhan Abo liderliğindeki grup tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi.

Terör örgütünün tek taraflı ''eylemsizlik'' kararının sona ermesine 4 gün kala, terör örgütü içerisinde silah bırakılmasına karşı çıkan ve şiddeti tırmandırmaya çalışan Fehman Hüseyin liderliğindeki ''Derin PKK''nın, Türkiye'de 12 Eylül halkoylaması sonrasında sorunların demokratikleşme sürecinde çözümüne yönelik oluşan ortamı sabote etmeyi hedeflediği kaydedildi.

PKK terör örgütünün elebaşlarından ''Cemal'' kod adlı Murat Karayılan ile Suriye uyruklu Fehman Hüseyin arasında yaşanan liderlik kavgası, terörist başı Abdullah Öcalan'ın da desteğiyle, geçen yıl (15 Nisan 2009) terör örgütünün silahlı kadrolarının (HPG) başındaki Fehman Hüseyin'in görevden alınmasıyla sonuçlanmıştı.

operasyon düzenledi. Aksu köyünde girilen sıcak temasta Geçitli köyünden dağa çıkan dokuz terörist etkisiz hale getirildi.

İŞBİRLİKÇİ SUÇLAMASI
Önceki gün gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden dokuz vatandaşın "güvenlik güçleriyle işbirliği yapan" ailelere mensup oldukları, PKK'nın operasyonda ölen örgüt üyelerinin intikamını almak için bu hain eylemi planladıkları belirtiliyor. Öte yandan Sabah'a konuşan bölgenin köy korucuları, "Biz kendi aramızda referanduma katılıp 'evet' deme kararı almıştık. Ama boykot kararından sonra herkes korktu. Sandığa gidemediler" dedi.

 

HAKKARİ'DE İMAMI DA ÖLDÜRMÜŞLERDİ
Ramazan ayı öncesinde Kürt kökenli vatandaşların tepkisinden çekinen terörist Murat Karayılan'ın liderliğindeki Kandil yönetimi, 20 Eylül tarihine kadar tek taraflı ''eylemsizlik'' kararı alındığını açıklamasına rağmen, Hakkari'nin güneyindeki Irak'ın kuzey bölgesinde görevlendirilen Fehman Hüseyin'e bağlı olarak faaliyet gösteren ''Masiro'' kod adlı Bedirhan Abo'ya bağlı bir grup PKK'lı, Hakkari'nin merkezinde Hacı Sait Camisi imamı Aziz Tan'ı, ''Örgütün şiddet politikasını desteklemediği ve dağlardaki gençlere silah bırakma çağrısı'' yaptığı için öldürdükleri ortaya çıkmıştı.

OLAY YERİNDE BULUNAN PATLAYICILARIN SIRRI

Etiketler :