MEB'den okullara hijyen genelgesi

MEB'den okullara hijyen genelgesi

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda temizlik konusunda gerekli tedbirlerin alınması, öğrencilerin tuvaletlerdeki lavabo çeşmelerinden su içmelerinin önlenmesi talimatı verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül'ün, Bakan adına yayımladığı genelgede, öğrencilerin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve eğitimde hedeflenen kaliteye ulaşılabilmesi için okul binalarının yapılarından ve çevreden kaynaklanan olumsuz sağlık koşullarının iyileştirilmesinin, koruyucu tedbirler alınmasına bağlı olduğu vurgulandı.

Genelgede, bu amaçla, Bakanlığa bağlı tüm öğretim kurumlarının ortak kullanım alanlarının temizliği konusunda şu kurallara uyulması istendi:

-Okulun uygun yerlerinde yeterli sayıda temiz, sağlam ve çalışır durumda el yıkama eviyeleri bulunmalı, tuvaletlerin temiz kullanılması ve temizlik alışkanlığının geliştirilmesi konularında eğitim verilmelidir.

-Tuvaletler yeterli havalandırma düzeneğine sahip ve suyu sürekli olmalı, kanalizasyon bağlantısı bulunmalı, yoksa en kısa sürede bu bağlantı sağlanmalı; sıvı sabun, kağıt havlu ve peçete olmalı, sık sık kontrol edilerek eksiklikler giderilmelidir.

-Öğrencilerin tuvaletteki lavabo çeşmelerinden su içmeleri önlenmeli, okulda uygun görülen yerlere çeşme yaptırılarak içme suyu temin edilmeli, su depoları periyodik olarak temizlenmeli ve klorlanmalıdır.

-Okuldaki koridorlar temiz, düzenli ve duvarlar boyalı olmalı, ortak alanların günlük temizliği yapılmalı, kuru süpürme, tozların bir bölümünü havaya kaldıracağından tercihen yıkanmalı veya ıslak paspas ile silinmeli ve rutin aralıklarla dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

-Okulun tüm bölümlerinde haşere/kemiricilerin ortadan kaldırılması için gerekli ilaçlama yapılmalıdır.

-Sınıflar, öğretmenler odası, kütüphane, yönetici odaları, varsa revir, spor salonu, laboratuvar ve atölyelerin günlük temizliği yapılmalı, sınıflar her teneffüste havalandırılmalıdır.

-Okullardaki kantin, mutfak ve yemekhane hijyeni hakkında daha önce yayımlanan genelge doğrultusunda işlem yapılmalıdır.

-Okulların bahçesi temiz ve etrafı çevrilmiş olmalı, zararlı canlıların çoğalmasına yol açabilecek ve kirliliğe yol açacak çöp ve atık yığınları ile su birikintilerinin oluşmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

-Belediye başkanlıkları ve emniyet müdürlükleri ile iş birliği yapılarak öğrenci sağlığını olumsuz yönde etkileyen ürünleri satan okul çevresindeki seyyar satıcılarla varsa kaçak büfelerin faaliyetleri önlenmelidir.

''BEYAZ BAYRAK'' STANDARTLARI

Genelgede, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında temizlik ve hijyen açısından bulunması gereken kriterleri belirleyen ''Beyaz Bayrak'' formundaki esasların dikkate alınması ve ''Beyaz Bayrak'' almak için müracaat etmeyen bütün okulların bu belgeyi alacak hale getirilmesi de istendi.

MEB genelgesinde, bu amaçla söz konusu formdaki kriterler bulunmayan okulların eksikliklerinin tespit edilmesi, eksikliklerin Bakanlık ile özel idare gelirleri, okul aile birlikleri, köy tüzel kişilikleri, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının desteği alınarak kısa süre içinde giderilmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :