BDP, Meclis grubunu kuruyor

BDP, Meclis grubunu kuruyor

Meclis'i boykot eden BDP destekli bağımsız milletvekilleri Diyar-bakır'dan Ankara'ya dönüş kararı aldı.

Dün BDP Genel Merkezi'nde toplanan bağımsızlar, yeni döneme ilişkin yol haritasını tartıştı. Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapılacak görüşmenin sonucunu bekleyen bağımsızların gündeminde, BDP çatısı altında grup kuracak ve önümüzdeki hafta Meclis'e girmek var. Ancak milletvekili seçilen 35 bağımsızdan sadece 29'u gruba üye olacak. Şerafettin Elçi (KADEP) ve Levent Tüzel (EMEP) kendi partilerini temsil edecek. Diğerleri ise tutuklu veya yasaklı olduğu için grupta yer alamayacak.

Yeni döneme 'yemin etmeme boykotu' ile başlayan BDP'li bağımsızlar, aynı boykotu uygulayan CHP'nin gölgesinde kalmaktan rahatsız. Bir süredir Diyarbakır'daki faaliyetleriyle gündeme gelmeye çalışan bağımsızlar, CHP'nin ön planda olması nedeniyle seslerini duyuramıyordu. BDP'liler ani bir kararla Diyarbakır'daki faaliyetlerini durdurarak Ankara'ya geldi. Dün BDP Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda, istenilen ortamın sağlanması durumunda boykot tavrından kademeli olarak vazgeçilmesi ve önümüzdeki haftadan itibaren TBMM çalışmalarına başlanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, oluşturulacak BDP Grubu önümüzdeki hafta Meclis'te ilk toplantısını yapacak.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Hakkari Bağımsız Milletvekili Selahattin Demirtaş, blok partisi kurulana kadar bir grup milletvekili olarak BDP'ye geçtiklerini açıkladı. Demirtaş, ''Meclis'te 29 kişilik BDP grubu kurmayı kararlaştırdık.'' dedi. Toplantıda ayrıca, bağımsızlarla seçime girilen 'Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun partiye dönüştürülmesi kararı alındı.

Demirtaş, blokun içerisinde bulunan eski KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve eski EMEP lideri Levent Tüzel'in bu dönemde BDP grubuna resmi olarak dahil olmayacaklarını, ancak blokun aktif üyesi olarak çalışma yürüteceklerini söyledi. Demirtaş, siyasi yasaklı olan Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana ve Kemal Aktaş'ın yasaklarının bitmemesi nedeniyle grubun resmi üyesi olamadıklarını anlattı; ancak bu kişilerin bütün zeminlerde grupla birlikte hareket edeceklerini kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.