Boykota rağmen renlkli görüntüler

Boykota rağmen renlkli görüntüler

Seçimlerin ardından oluşan yeni Meclis, milletvekillerinin yemin etmesiyle resmen göreve başladı.

DP destekli bağımsızlar ile CHP'li vekillerin yemin etmediği tören, geçmiş yıllara göre daha kısa sürdü. İlk yemini Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi etti. Özellikle yeni milletvekillerinin yemin ederken heyecanlandıkları görüldü. Bazıları da yanlış okuduğu için yemini tekrarladı.

-12 Haziran seçimleri sonrasında oluşan yeni Meclis, milletvekillerinin yemin etmesiyle resmen göreve başladı. BDP destekli bağımsızlar ile CHP'nin yemin etmediği törende, MHP Balyoz davasının tutuklu sanığı Engin Alan hariç tutulursa AK Parti gibi eksiksiz hazır bulundu. Anamuhalefet cephesindeki tek yemini Geçici Meclis Başkanlığı görevi için İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi yaptı.

Yemin töreni saat 15.00'te başladı. CHP ve bağımsızların yemin etmemesi sebebiyle tören geçmiş yıllara göre daha kısa sürdü. Geçici başkanlık divanında en genç milletvekilleri İstanbul milletvekilleri Bilal Macit ile Mehmet Muş kâtip üye olarak oturdu. Geçici Başkan Ekşi'nin açış konuşmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra milletvekilleri ant içmeye başladı. Adana'dan başlayan ant içme töreninde Ankara'ya sıra gelince Atatürk anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yemin törenini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de locadan izledi. İlk yemini Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi etti. Özellikle yeni milletvekillerinin yemin ederken heyecanlandıkları görüldü. Birkaç milletvekili de yanlış okuduğu için yemini tekrar etti. Yemin metni kürsüde hazır tutulmasına rağmen bazı vekiller yemini ezberden okudu. CHP'lilerin adı okunurken Ekşi'nin birkaç kez Genel Kurul'da olmalarına rağmen 'yok, yok' demesi üzerine Kılıçdaroğlu 'yok demesin' diye mesaj gönderdi. Uyarı üzerine Ekşi, CHP'li vekillerin ismi okununca 'yok' demekten vazgeçti.

Bağımsızlar dışında vekillerin kayıtları tamam

Milletvekili yemin törenine az bir süre kala, bağımsızlar dışındaki milletvekillerinin TBMM'de kayıtları tamamlandı. Dün 15 milletvekili kaydını yaptırdı ve kayıt yaptıranların sayısı 515'e ulaştı. Dün kayıt yaptıranlar arasında, Balyoz planı davasından tutuklu bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan da yer aldı. BDP'nin desteklediği bağımsız 35 milletvekili TBMM'ye gelmedi ve kayıtlarını yaptırmadı.

Meclis'ten notlar

Milletvekillerinin sıralarına küçük birer çiçek buketi ile birlikte yemin metni konuldu. Milletvekilleri, birleşimin açılmasını beklerken birbirlerini kutlayıp sohbet etti.

CHP'nin tek yemin eden milletvekili en yaşlı üye sıfatıyla birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi oldu.

Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi'nin heyecanı kameralara yansıdı. Meclis bahçesindeki Atatürk anıtına çelenk konulması sırasında Ekşi, askerlerle birlikte çelenk götürmeyi unuttu. Meclis görevlileri tarafından uyarılan Ekşi, çelenk taşıyan askerlerin arkasından yetişti.

Genel Kurul'da Ekşi'nin ardından ilk okunan isim BDP destekli Bağımsız Adana Milletvekili Murat Bozlak oldu.

Meclis Başkanlığı'na vekalet eden Oktay Ekşi'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Genel Kurul'u onurlandırdığı' anonsu üzerine Deniz Baykal ve bazı CHP'liler dışında tüm salon alkışladı.

Meclis Genel Kurulu'nda üzerinde karanfil olan BDP sıraları boş kaldı. Başbakan Erdoğan ve AK Partililer yemin eden MHP'lileri de alkışladı.

Törende sıra Ankara'ya geldiğinde Oktay Ekşi, milletvekillerini Mustafa Kemal Atatürk'ün manevî huzurunda bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

MHP lideri Bahçeli'nin hemen arkasında yer alan koltuk, Engin Alan için boş bırakıldı. İsmi anons edildiğinde alkışlandı.

 

Babasının gömleği ile Meclis'i yönetti

Oktay Ekşi'nin 1960 darbesinin ardından basın temsilcisi olarak girdiği Kurucu Meclis'te giydiği frakla Meclis'i yöneteceği söyleniyordu. Ancak Ekşi, yeni bir frak giydi. İçine ise 1939'da milletvekilliği yapan babasının gömleğini tercih etti. Açış konuşmasında kendisinin de görev yaptığı Meclis'in hazırladığı 1961 Anayasası'nı övdü. 8 tutuklu vekilin serbest bırakılmamasını eleştirdi.

AK Parti'de en çok alkışı Eronat aldı

Genel Kurul'da ant içme töreninde AK Parti'de Başbakan Erdoğan'dan sonra en yoğun alkışı Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşmesiyle Meclis'e giren Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat aldı. Afyon Milletvekili Halil Ürün, Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ve Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, yemin metnini iki kez, Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, üç kez okudu.

Babasının kucağında anneye destek

Milletvekillerinin çoğu eşi ve çocuklarıyla geldi. Bu isimlerden biri de AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak'tı. İktidar partisinin çiçeği burnunda kadın vekili kürsüde ant içerken eşi Sefa Dalbudak, kucağındaki kızı Azra Nur ve oğlu ile izleyici locasından destek verdi. Geçici Başkan Oktay Ekşi'nin birkaç kez uyarısına rağmen ziyaretçi locasından zaman zaman alkışlar yükseldi.

En son İhsan Barutçu yemin etti

Dün en çok merak edilen isimlerinden biri MHP listelerinden seçilen İstanbul Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu'ydu. Kaset skandalının ardından partisinden ihraç edilen Barutçu, yemin töreninin bitimine kısa bir süre kala Genel Kurul'a geldi. En son yemin eden de o oldu. Devlet Bahçeli, Barutçu'ya hiç bakmayarak ve hafif yan dönerek tavrını gösterdi. Barutçu, giriş çıkışlarda iktidar kulisini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.