Meclis'te Anayasa Maratonu

Meclis'te Anayasa Maratonu

Hükümetin hazırladığı 29 maddelik anayasa değişikliği teklifi, bugünden itibaren Meclis Genel Kurul'un gündeminde olacak.

Görüşmeler, 23 Nisan hariç hafta sonları da dahil olmak kesintisiz olarak devam edecek. Bugün saat 13.00'te başlayacak mesaide, önce teklifin tümü üzerinde görüşülecek. Yarından itibaren maddeler tek tek ele alınarak oylanacak. Görüşmeler, taktik savaşlarına sahne olacak. AK Parti, düzenlemenin bir an önce geçmesi, muhalefet ise mümkün olduğunca gecikmesi için çalışacak.

İktidar, her bir maddenin ortalama 3 saatte Genel Kurul'dan geçmesini hesaplayarak, ilk tur görüşmelerin 9 günde sona ereceğini öngörüyor. Muhalefet partileri ise İçtüzük'ün verdiği tüm hakları sonuna kadar kullanarak 15 güne kadar çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Bu çerçevede CHP ve MHP'nin her maddeyle ilgili 7 değişiklik önergesi vermesi bekleniyor. CHP HSYK, Anayasa Mahkemesi ve parti kapatmalarla ilgili maddeler dışındaki düzenlemelere madde oylamalarında 'evet', paketin tümü üzerindeki oylamada ise 'hayır' oyu verecek. MHP, hem tüm maddelere hem de pakete 'hayır' oyu verecek. BDP ise 'seçim barajının indirilmesi' ısrarını sürdürürken paket için vereceği oyun rengini henüz netleştirmedi.
 
Genel Kurul 13.00’te toplanacak

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler bugün yapılacak. Saat 13.00’de toplanacak olan Genel Kurul, tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapılacak. Teklifin maddeleri daha sonraki günlerde görüşülecek. Genel Kurul, TBMM’nin açılışının yıldönümü olan 23 Nisan’da özel gündemle toplanacak. Anayasa değişikliği teklifleri, Genel Kurul’da iki tur halinde görüşülüyor. Bu hafta başlayacak ilk tur görüşmelerinde geneli ve maddeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından maddelerin tek tek gizli oylamasına geçiliyor.

Teklif için ilk turda ‘maddelere geçilmesi’yle 29 madde için (biri üç geçici maddeyi içeren çerçeve madde) 30 gizli oylama yapılacak. TBMM İçtüzüğü’ne göre, ikinci tur görüşmeye birinci görüşmenin bitiminden 48 saat geçmeden başlanamıyor. İkinci turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak. Teklifin kabulü, Meclis’in üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyuyla mümkün.

Etiketler :