Meclis'te tezkere oylaması

Meclis'te tezkere oylaması

TBMM kabul edilen tezkereyle Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetki 1 yıl daha uzatıldı.

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

19:43- TEZKERE KABUL EDİLDİ

Meclis'te yapılan konuşmaların ardından yapılan oylamayla tezkere kabul eidldi.

Tezkereyle, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yapılması için hükümete verilen yetki 1 yıl daha uzatıldı.

19:03- Bir kez daha söz alan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli; "CHP'yi anlamadım. Hem 'tezkereye destek veriyoruz' dedi. Hem de 'askeri operasyon yapmayın' dedi. Bu tezkere zaten askeri operasyon yapmak için istenen bir tezkere karar verin." dedi.

18:50- Binali Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli görüşmesi sona erdi.

18:47- CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bana kalırsa askeri seçeneği düşünmeyin bile" dedi.

18:40- Meclis'teki oturum yeniden başladı.

18:30- Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli'yle görüşüyor.

18:25- TBMM'deki oturuma ara verildi.

Meclis'te tezkere oylaması

KARŞI ÇIKAN TEK PARTİ HDP

AK Parti, MHP ve CHP tezkereyi desteklerken, HDP tezkereyi "savaş tezkeresi" olarak görüyor.

Meclis'te tezkere oylaması

"REFERANDUMUN SONUÇLARI..."

Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin açıklamaları: "TBMM'nin hükümetimize vermiş olduğu yetkiyle gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Operasyonu'yla Türkiye'nin güneyinde oluşturulmak istenen, terör örgütü kontrolündeki siyasi yapılaşmanın kalbine, çıkarılamayacak bir hançer saplanmıştır. Güvenliğimizi tehdit eden bu riskler halen aktiftir ve bu tezkere ile talep edilen yetkilere ihtiyaç vardır.

Bu referandum kararı ve uygulaması, zincirleme reaksiyonlara yol açabilecek, böyle bir sorumsuz adım bölgede önü alınamaz bir yangına neden olabilecektir. Zaten şu anda Suriye'de küresel güçler arasında zaman zaman çok tehlikeli yakınlaşmaların olduğunu biliyor ve görüyoruz. Böyle bir çalışma, böyle bir referandumdan sonra bu tehlike, çok daha görülür ve yakın hale gelebilecektir.

Meclis'te tezkere oylaması

ÇATIŞMALAR YAŞANIR

Çok hassas ve kırılgan dengeler üzerine kurulu bir yapıda bir tuğlanın dahi oynatılması, yerinden çekilmesi tüm dengeleri bozacak, yeni kin, nefret, çatışma tohumlarının atılmasına neden olacaktır ve ne zaman biteceği tahmin edilemeyecek ve küresel ölçeğe taşınma ihtimali olan çatışmaları da beraberinde getirecektir.

KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK, SİHA'LARLA TEPELERİNE BİNECEĞİZ

İnsan hakları kılıfı altında teröre destek vermeye çalışılması, kabul edilemez. Korkunun ecele faydası yok. SİHA'larımızla ve diğer bütün ürünlerimizle, yerli ürünlerimizle silahlı ve silahsız tüm teröristlerin tepelerine binmeye devam edeceğiz. "

Meclis'te tezkere oylaması

"BİR GECE ANSIZIN..."

MHP adına  konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Biz bu tezkereyle (Irak ve Suriye tezkeresi) bir gece ansızın görünebileceğimiz hususunda şaka yapmadığımızı, oyun oynamadığımızı, Türkiye’nin bekası için her şeyi göze alabileceğimizi kesin bir şekilde söylüyoruz." dedi.

"Yaşananlar gösteriyor ki Ortadoğu'da kendi göbeğimizi kendi elimizle kesmemiz gerekecek." ifadesini kullanan Akçay, "Sevr hayalini gerçekleştirmek isteyenler Irak'ın kuzeyinde peşmerge başı Barzani ile yüz yıllık oyunu yeniden sahnelemektedir. Bu aslında yüz yıllık bir hesaplaşmadır. Bu tezkerenin en önemli yanı da budur."değerlendirmesinde bulundu.

Bu tezkerenin, Türkiye'nin sadece güney sınırlarındaki tehlikeye değil, Türkiye düşmanı bütün güçlere karşı yüksek sesle bir karşı duruş olacağını belirten Akçay, "Gayrimeşru ve kabul edilemez bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir." diye konuştu.

Meclis'te tezkere oylaması

CHP'DEN AK PARTİ'YE ELEŞTİRİ

CHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz; "Barzani'nin kaçak petrolü Bölgesel Kürt Yönetimi'nde çıkan yaklaşık 200 bin varil kaçak petrolü Kerkük'te çıkan 300 bin varil KYB'nin elindeki günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol kaçak anlaşmalar ile Bölgesel Kürt Yönetimi Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya sundu. Aldığı parayı cebine indirdi. Bunu AKP sağladı. İkincisi Habur'daki, ticaret. Buradan da neredeyse günlük, aylık 1 milyar, 2 milyar dolar oradan para götürüyor.  Kaynak: CHP'li Yılmaz: Barzani'nin altına kırmızı halıyı serip niye karşıladınız?

AKP Barzani'yi siyasi olarak da güçlendirdi. Bu yüzyıllık proje ise Barzani'nin ayağının altına kırmızı halı serip neden karşıladınız? Bayrağını göndere neden çektiniz? Diyarbakır meydanında megri, megri deyip halkın huzuruna çıkıp neden alkışlattınız? Ayrıca AKP kurultayına çağırıp Türkiye seninle gurur duyuyor niye dedirttiniz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.