Medvedev'in Afganistan açıklaması gerecek

Medvedev'in Afganistan açıklaması gerecek

Medvedev: Afganistan'dan yabancı güçler çekilmeli.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Afganistan'ın kendi güvenliğini kendisinin sağlayabilmesini ümit ettiklerini, bu ülkede bulunan uluslararası gücün de bölgeden çıkması gerektiğini söyledi. Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile Moskova'da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Rusya lideri, "Afganistan'da barış ve güven sağlamak için bulunan uluslararası gücün görevini tamamlamasının ardından, bölgeden saygı ve onur içinde ayrılmasını ümit ediyoruz" dedi.

Bunun Afganistan, bölge ülkeleri ve Rusya Federasyonu için en doğru davranış olacağını kaydeden Medvedev, Karzai'nin Afganistan'a davetine de olumlu cevap verdi. Çoğunluğu Amerikan askeri olmak üzere sayıları 130 bini bulan uluslararası barış gücü Temmuz 2011'den itibaren bölgeden aşamalı olarak çıkmaya başlayacak. Eğitimi devam eden Afgan güvenlik güçlerinin bölgede sorumluluk almaya başlaması bekleniyor.

Afganistan'da 18 Eylül'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından oluşturulmaya çalışılan yeni meclisin ülkede bütünlüğü sağlamasını arzu ettiklerine değinen Rusya lideri, Afganistan'ın bir devlet olarak kurumlarını oluşturacağı zorlu yolda her zaman destek vermeye hazır olduklarını vurguladı. 23 Ocak'ta yeni vekillerle toplanması gereken parlamento seçimlerde hile yapıldığı yönündeki iddiaların araştırılması için ertelenmişti.

ABD'NİN STRATEJİK HATA YAPTIĞINI SÖYLEMEK ERKEN

Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanması için uluslararası toplumun çabalarını desteklerini ifade eden Medvedev, "ABD'nin bölgede stratejik hatalar yaptığını söylemek için erken" tespitinde bulundu. Amerikalıların bölgede ne yaptığını yakinen izlediklerini ifade eden Rusya lideri, "Başkan'a bugün bu misyonun başarıya ulaşmasını ümit ettiğimizi ilettim" dedi.

"Bir kısım stratejik hatalardan ya da önemli eksiklerden bahsetmenin henüz zamanının gelmediğini düşünüyorum. Hiç bir şey yapmayan ancak hata yapmaz..." tespitinde bulunan Medvedev, Rusya ile Afganistan arasında ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaştığını söyledi. Medvedev Rusya'nın Afganistan'da Naglu hidro elektrik santralini modernize ettiğini, bölgede yeni hidroelektrik santralleri de inşa edeceklerini belirtti.

Sovyetler Birliği'nin 1989'da Afganistan işgalini sona erdirmesinden bu yana ilk kez devlet başkanı olarak Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştiren Karzai, Rusya'nın 'önemli bir ortak' olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le görüşen Afgan lider, Rus iş adamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. İki devlet başkanı ekonomik ve ticari alanlarda ilişkilerin gelişmesini öngören bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Rusya'nın yakın bir komşudan öte olduğunu ifade eden Kazai de, "Biz ortak kültürel ve tarihi birikime sahibiz. İlişkilerimizin gelişimi için her türlü çabayı ortaya koyacağız" şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev de görüşmelere katıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :