Hileli Gıdalara Teşhir Sürüyor

Hileli Gıdalara Teşhir Sürüyor

Teşhir sonrası Alo 174 gıda hattında çağrı patlaması yaşandı. İşte son durum.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hileli üretim yapan, bal, peynir, sucuk ve salam firmalarını kamuoyuna teşhir ediyor.

Uygulama bazı firmaların ürünlerini marketlerden çekmesini beraberinde getirirken, Bakanlık da denetimlerini artırdı. Tüketiciyi yanıltan firmaların teşhir edilmesi uygulamasından geri adım atılmayacak. Denetimler marketlerin yanı sıra lokantalarda da aktif olarak yürütülecek. Döner salonları, pideciler ve hızlı yemek sektörü mercek altında. 

Eker: "2 Yıl Önce Uyarmıştık"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir grup gazeteciye gıda güvenliğine ilişkin çalışmaları anlatırken, iki yıl önce firmaları teşhir edilme konusunda uyardıklarını hatırlattı.

600 Şikayet Çağrısı Geldi, 90 Bin Denetim Yapıldı

Gıda endüstrisinde ambalajlı ürünlere yönelik kapsamlı bir denetim sistemi kurulduğunu belirten Eker, Alo 174 hattı ile vatandaşa her zaman hizmet verdiklerini kaydetti. Bu kapsamda 600 bin civarında çağrı aldıklarını ve 90 binin üzerinde denetim yaptıklarını anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balın ardından tüketiciyi yanıltan et ürünleri ile peynir, tereyağı ve yoğurt üreticisi firmaları kısa süre önce teşhir etmişti. Bakanlığın yaptığı kontroller sonucu yüzde 100 dana etinin içinden kanatlı eti çıkarken, tereyağında ise bitkisel yağ tespit edilmişti.

Bakanlık denetim birimlerinin laboratuvarlarda yaptıkları kontrollerin ardından 11 firmaya yönelik cezai yaptırım uygulandı. Her firmaya hileli üretim yaptıkları gerekçesiyle 11 bin 875 liralık para cezası kesildi.

"Yöneltmelikler İşe Yaradı, Denetimler Sürecek"

Bakan Mehdi Eker, yılbaşında yayınlanan 110 civarında yönetmeliğin gıda güvenliğine ciddi katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye'de gıda sektörünün geliştirilmesine yönelik strateji belirlediklerini aktaran Eker, "Bütün uygulamalar bu kapsamda yürütülüyor. Bu stratejinin gereği politikalar üretiyoruz. Ve bunları tatbik ediyoruz. Bireylerin sağlıklı yiyecek ve içecek tüketmeleri için çalışıyoruz. Denetimlerimiz devam edecek." diye konuştu. 

Marketlerin Yanı Sıra Lokantalar da Mercek Altında

Bundan sonra denetimler marketlerin yanı sıra lokantalarda da aktif olarak yürütülecek. Döner salonları, pideciler ve hızlı yemek sektörü incelenecek. Günlük yemek tüketimi yapılan yerlere yönelik kısa süre önce denetimlerde kıymalı pide ve kuşbaşılı pidenin içerisinden domuz eti çıkmıştı.

Tarım Yapılan Toprak da İnceleniyor

25 kamyon laboratuvarın arazileri dolaşarak Türkiye genelinde toprak numunesi aldığını ifade eden Eker, "Toprağın içindeki azot, nitrat ve fosfat gibi çok sayıda elementin eksik veya fazla olduğuna dair analizi yapıyor. Hemen kamyonda bulunan bilgisayara tüm veriler giriliyor." dedi.

Bakanlık olarak toprak analizi ve kimyevi gübre desteği verdiklerine dikkat çeken Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2 yıldır 300 yerde hububat alımını çiftçinin gözü önünde kalitesini ortaya koyarak aldığını bildirdi.

"Kimyevi İlaç Kullanımı Azaldı"

Bakan Eker, gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir adımın da kimyevi ilaçta atıldığına dikkat çekti.

Göreve geldiklerinde 32-33 milyon ton sebze meyve üretiminde 55 bin ton kimyevi ilaç kullanıldığı bilgisini veren Eker, bugün üretimin 44 milyona çıkmasına rağmen aynı rakamın 37 bin tona gerilediğini vurguladı. Eker, "Biz göreve geldiğimizde kimyevi ilaç leblebi gibi satılıyordu. Sebze meyve üretimi 11-12 milyon ton arttığı halde kullanılan ilaç miktarı 17-18 bin tona yakın azaldı." diye konuştu. (Zaman

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.