Herşey daha geniş bir Kabe için

Herşey daha geniş bir Kabe için

Müslümanların akın ettiği Kabe'nin genişletilmesi çalışmalarına hız verildi

Müslümanın hac ve umre görevlerini yerine getirebilmek için akın ettiği Mekke'de Kabe'nin genişletilmesi çalışmalarına hız verildi.

Her yıl yaklaşık 10 milyon Müslümanın hac ve umre görevlerini yerine getirebilmek için akın ettiği Mekke'de Kabe'nin genişletilmesi çalışmalarına hız verildi. Kabe'nin en işlek yolu üzerindeki Gazze caddesinde yüzlerce otel ve iş yeri, evler yıkılıyor.

Kabe'ye en yakın cadde olan ve peygamber efendimizin hemen evinin bulunduğu cadde üzerindeki oteller, iş yerleri ve evler boşaltılarak, 24 saat aralıksız çalışmalarla yıkımlar gerçekleştiriliyor. Aralarında Türklere ait iş yerlerinin de bulunduğu caddenin tamamen boş bir alan haline getirilmesi sonrası Kabe'ye ulaşımın da rahatlayacağı Suudi basınında yer alıyor.

Bu arada Mekke Belediye Başkanı Osama Al Bar, Kabe'nin genişletilmesi ve Kabe'ye giden yolların, tünellerin daha hızlı bitirilmesi için 1,2 milyar Riyal (320 milyon dolar) değerinde yeni projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.

Bu projeler içerisinde Diyanet İşleri başkanlığının
merkez binası ve Türklerin daha çok yerleştiği otellerin bulunduğu Aziziye bölgesi ile şeytan taşlama olarak bilinen Jamarat bölgesini bir tünel ile buluşturmak da bulunuyor. Ayrıca Jamarat bölgesinin genişletilmesi de bu projeler içerisinde yer alıyor.

Mina'da hac döneminde 3 milyona yakın insan çadırlarda hac görevlerini yerine getirmek için özellikle yiyecek satın alımı ve restaurantlar konusunda sıkıntı yaşarken, Belediye Başkanı Osama Al Bar model restaurantların yer alacağı ciddi bir projenin de hayata geçirileceğini bildirdi.

Mina'nın hac döneminde en büyük sorunu haline gelen temizlik işlerinin yapılması konusunda da büyük bir temizlik projesinin bulunduğunu açıklayan Al Bar, "Hac döneminde Mina'da temizlik yapmak bizim için çok ciddi bir sorun. Çünkü aynı anda bir bölgede 3 milyona yakın insan hac görevlerini yerine getiriyor. Bu sorunu çözmek için de ciddi projelerimiz var" dedi.

Sadece temizlik için 375 milyon dolarlık bir bütçenin ayrıldığını açıklayan Belediye Başkanı Al Bar, Mekke'de karşılaşılan tüm sorunların çözümü için ciddi çalışmaların yapıldığını, büyük bütçelerin ayrıldığını ifade etti.

Al Bar, Kabe etrafında yapılacak olan yeni otellerin veya iş
merkezlerinin yüksekliklerinin de çok fazla olmayacağını kaydetti.

Öte yandan Mekke'deki genişletme projelerine bir çok Türk firması teklif veriyor.

Bu şirketlerden birisi olan ve 8 yıldır bir çok tünel, inşaat projelerine imza atan 12 tünelin de yapımını gerçekleştiren Ekol ve Asdem Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Sami Açıksöz, AA'ya yaptığı açıklamada, yeni genişletme planları çerçevesinde yaklaşık 200 milyon dolar değerindeki bazı ihalelere girdiklerini söyledi.

Sami Açıksöz, 1400 metre uzunluğundaki yeni proje olan tünelin Kabe'nin elektrik ve servis hizmetlerini rahatlatacağını dile getirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum