“İnsanlık Pusulamız, Arakan Rotamız”

“İnsanlık Pusulamız, Arakan Rotamız”

Memur-Sen tarafından, “İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız” temasıyla Kızılay, İHH, Cansuyu ve Deniz Feneri ile birlikte yardım kampanyası başlatıldı.

Memur-Sen'den “İnsanlık Pusulamız, Arakan Rotamız” Yardım Kampanyası

 

Memur-Sen tarafından, “İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız” temasıyla Kızılay, İHH, Cansuyu ve Deniz Feneri ile birlikte yardım kampanyası başlatıldı. Yardım kampanyası Memur-Sen Genel merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

**

Memur-Sen tarafından başlatılan yardım kampanyasının kamuoyuna duyurulduğu programda, yardım çekleri Arakan’a gönderilmek üzere hayır kurumlarına teslim edildi.

 

Programa, Memur-Sen Genel Başkan Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları, Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, Genç Memur-Sen Başkanı Eyüp Beyhan, Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, İHH Ankara İl Temsilcisi Mustafa Sinan, Türk Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Güvenlioğlu, Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Dinçer Yetiş, Cansuyu Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

 

Açıklamayı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptı. Yalçın, 1 milyonu aşkın Memur-Sen üyesine ve 80 milyon vatandaşımıza, “Arakan için destek verin” çağrısında bulundu. İHH, Türk Kızılayı, Cansuyu ve Deniz Feneri Derneği temsilcileri de, insani durumun kötüye gittiği Arakan için, destek ve farkındalık çağrısında bulundu.

 

Arakan’a El Ver, İnsanlığa Umut Ol!

Myanmar ordusu ve Budistlerin 25 Ağustos’tan itibaren Arakanlı Müslümanlara karşı dozunu arttırdıkları ve sistemli hale getirdikleri saldırıların katliam boyutunu aştığına dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu saldırılar, soykırıma evrilen etnik ve teolojik temizliğe dönüştü. Hayatta kalmak ve insani değerlere yönelik saldırılardan kurtulmak üzere yollara düşen Arakanlılar, yolculuklarında da Budist çetelerin vahşi saldırılarına maruz kalıyorlar. BM’nin ve uluslararası toplumun kınamakla yetinmesinin bu katliamlardaki etkisi açıktır. Nitekim 1942 yılından beri sistematik bir yok etme kampanyasına maruz kalmaları; çok yönlü ve derin bir ayrımcılığa, asimilasyon ve soykırıma tabi tutulmaları karşısında BM, Arakanlılar için bugüne kadar kınama ve istatistik raporları hazırlama dışında hiçbir şey yapmadı” ifadelerini kullandı.

 

Yaşanan Hiçbir Trajediye Kayıtsız Kalamayız

Yüz binlerce Arakanlı’nın Bangladeş’teki sınır kamplarında yaşamak için desteğe ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan Yalçın, “Sınırı geçemeyip kamplara ulaşamayan on binlerce Arakanlı ise sığınmış oldukları ormanlarda açlıkla pençeleşiyor. Dünyanın sessiz bakışları arasında saldırılar ve açlıkla boğuşan, hayatta kalması için insanlığın desteğine ihtiyaç duyan Arakanlılara yine en büyük destek Türkiye’den geldi. Bütün yardım kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve hükümet yetkilileriyle birlikte Arakan’a çıkarma yapılarak BM’nin ve uluslararası kuruluşların dikkati Arakanlıların yaşadığı mazlumiyete çevrildi. Bugüne kadar dünyada yaşanan hiçbir trajediye kayıtsız kalmayan Memur-Sen, Pakistan’dan Endonezya’ya, Filipinler’den Nepal’e, Bosna’dan Orta Afrika’ya, Suriye, Bayırbucak, Kobani ve Telafer’e yardım elini uzatmış ve bunu yaparken o ülkenin diline, dinine, etnik kimliğine bakmamıştır. Hal böyleyken Arakan’daki zulme ve trajediye de kayıtsız kalamazdık. Nitekim katliamlar başlayınca, Türkiye halkının dikkat ve desteğini Arakan’a çekmek, Arakanlıların sesini uluslararası topluma duyurabilmek amacıyla hiç zaman kaybetmeden 81 ilimizde eş zamanlı basın açıklamaları gerçekleştirdik. Ancak biliyoruz ki, bütün bu çabalar artarak sürdürülmezse Arakanlıların hayata tutunması mümkün olmaz. Mevcut yardım kampanyalarına destek vermenin yanında, yeni kampanyaların başlatılması bu yönüyle bir zorunluluktur. Biz de bunun bilincinde olarak bugün burada Kızılay, İHH, Deniz Feneri ve Cansuyu derneklerimizle birlikte bu gerçeğe dikkat çekmek ve ‘İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız’ adıyla yeni bir kampanyanın fitilini ateşlemek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Memur-Sen olarak başlattığımız bu kampanyaya ilk etapta her bir hayır kurumumuza 25 bin TL değerinde birer yardım çeki tevdi ederek, toplamda 100 bin TL’lik bir bağışla kampanyamızı başlatıyoruz. Bunun yanında, 1 milyon üyemizle birlikte 80 milyon vatandaşımıza, hayır kurumlarımızın Arakan için açtıkları banka hesapları ile SMS bilgileri üzerinden bu kampanyaya destek verme ve duyarlılık çağrısı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Mazlumlara El Vermekte, İnsanlığın Umudunu Yükseltmekte Kararlıyız

Yalçın şöyle devam etti: “Biz burada bu kampanyayı başlatırken, Genel Başkan Yardımcımız Günay Kaya, dış ilişkiler koordinatörümüz ile bir uzman arkadaşımız an itibariyle Arakan’da sıcak bölgelerdeler. Bir yandan İHH ile birlikte gıda paketi yardımlarımızı Arakanlı mağdurlara dağıtıyorlar, bir yandan da bölgede gözlemlerini raporlaştırıyorlar. Arakan’dan gelecek rapora göre yeni ve farklı adımlar atabileceğimizi ifade etmek istiyoruz. Bugün artık Arakan, Arakanlıların sınavı olmaktan çıkmış, bütün dünyanın ve hassaten İslam dünyasının bir insanlık ve erdem sınavı haline gelmiştir. Arakan’daki mazlumiyet, bütün çıplaklığıyla insanlığımızın aynasıdır. Bütün vahşet görüntülerine rağmen maalesef ki Arakan’daki insanlık durumu Batılı zengin ülkeleri ve toplumları harekete geçirmeye yetmemektedir. İnsanlık Arankanlılar için sorumluluk almak zorundadır. Biz ve bütün İslam dünyası bu sorumluluğun gereklerini yerine getirmekte öncü olmak zorundayız. Kaldı ki Arakanlılara İslam dünyası dışında yardıma niyetli bir ülke ve toplum da gözükmemektedir. Dolayısıyla Arakanlı kardeşlerimize öncelikle yardım etmesi gereken de, Arakanlıların öncelikle yardım bekledikleri de bizleriz. Dünyanın her yerinde zulme maruz bırakılmış kitlelerin umudu olduğumuzun, annelerin, çocukların, yaşlıların yaşarmış gözlerinin bize bakıp durduğunun farkındayız. Sahip olduğumuz bu sorumluluğun ve ağır yükün üstesinden gelmekte, mazlumlara el vermekte, insanlığın umudunu yükseltmekte kararlıyız.”

 

İslam Coğrafyasının sömürü bölgesi, Müslüman kitlelerin zulüm nesnesi yapılmasının temelinde örgütsüzlük,  sinmişlik ve devletler arasındaki kopukluğun olduğunu belirten Yalçın, İslam dünyasına, örgütlü yapılara ve insani yardım kuruluşlarına sorumluluk alın çağrısında bulundu.

 

1 Milyon Üyemizi ve 80 Milyon Vatandaşımızı Kampanyaya Destek Vermeye Çağırıyoruz

Yalçın sözlerini şu şekilde noktaladı: “Memur-Sen olarak, Arakan’daki zulme dikkat çekmek için 81 ilde yaptığımız açıklamalarda; Arakanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ve Arakan için insani yardım ve diplomasi konusunda ciddi adımlar atılması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğumuzu bütün kamuoyuna, ilgili ve yetkili herkese deklare etmiştik. Bugün beyan ettiğimiz iradenin gereği olarak, dört önemli yardım kuruluşumuzla birlikte Arakan için ‘İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız’ kampanyasını başlatıyoruz. Bu vesileyle, başta AFAD olmak üzere, Arakan halkına yardım ulaştıran, bütün yardım kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Memur-Sen olarak, başta 1 milyon üyemiz olmak üzere 80 milyon insanımızın, bu kampanyaya destek vermesini tarihi bir sorumluluğun yerine getirilmesi olarak görüyor, kampanyamızın Arakanlıların acısını bir nebze olsun hafifletmesini ve hayatta kalma mücadelesi veren Arakanlılar için bir ihya eli olmasını temenni ediyoruz.”

 

Güvenlioğlu: Faaliyetlerimizi Sürdürüyoruz

Arakanla ilgili olarak görülmeyen ve duyulmayan şeylerin olduğunu belirten Türk Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Güvenlioğlu, “Arakan’daki katliama yürek dayanmaz. Oradaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ama 25 Ağustos'ta soykırım vahşete dönüştü, biz de faaliyetlerimize buna ilişkin artırdık. Ben bu kampanya için Memur-Sen'e teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Sinan: 5 Milyon Arakanlı Nüfusu, 700 Binlere Düştü

İHH Ankara İl Temsilcisi Mustafa Sinan ise İHH olarak o coğrafyalarda 22 senedir bulunduklarını, ama 22 senedir zulmün o topraklarda devam ettiğini belirtti. Sinan, “Bizler elimizden geldiğince bir STK olarak oradaki yardımımızı en üst seviyede devam ettiriyoruz. Geldiğimiz nokta itibariyle 5 milyon Arakanlı nüfusu 700 binlere düştü, birçok Arakanlı hayatını kaybetti ya da zorla göç ettirildi. Buna bir son verilmeli” dedi.

 

Köylü: Bu Çalışmaya Hayır Dualarıyla Mukabele Ediyorum

Cansuyu Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, “Bu çalışmaya hayır dualarıyla mukabelede bulunuyorum. Budistler, kendi dinlerine karşı tam tersi bir tutum içerisindeler. Budizm barış felsefesini anlatıyorlar ama tam tersini yapıyorlar. Konu kendi menfaatleri olduğunda herkese saldırma potansiyellerine sahip görünüyorlar. Allah tüm milletimizden razı olsun, nerede yara varsa oraya yardıma koşuyoruz, infakta bulunuyoruz” diye konuştu.

 

Yetiş: Gereken Yardımları İletmek İçin Çabalıyoruz

 

Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dinçer Yetiş ise şöyle konuştu: “Tüm Memur-Sen ailesine teşekkür ediyoruz. İngiliz sömürüsüyle Arakanlılar sıkıntı yaşamaya başladı. Dünyada böylesine sıkıntı yaşayan başka bir millet gelmemiştir herhalde. Bölgedeki çalışmalarımız sürüyor. Bölge çok yağış almasına rağmen, ne yazık ki temiz içme suyuna ulaşmak mümkün değil. Biz de buna ilişkin su kuyuları açtık. Gereken yardımları iletmek için çabalıyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.