Memur yüzde 8+8 zam için masaya oturuyor

Memur yüzde 8+8 zam için masaya oturuyor

Memur Sen, 2016 için yüzde 8+8 zam istiyor. Hükümet ise pazarlığa yüzde 3+3'lük zam önerisiyle başlayacak. Fakat toplu görüşmelerde masadaki tek pazarlık konusu ‘maaş zammı ve ek ücretler’ olmayacak.

Hükümet'le memur arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri bugün başlayıp ay sonuna kadar sürecek. 2.3 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisi adına yetkili konfederasyon Memur-Sen ile birlikte Türkiye Kamu-Sen ve KESK de taleplerini kamuoyuna açıklamıştı. Gözlerin zam pazarlığında olacağı görüşmelerde, sosyal talepler de öne çıkacak.

HÜKÜMET 3+3 DİYOR

 

MEMURLAR, TİCARİ KAZANÇ GETİRİCİ FAALİYETLERDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Memur Sen, kamu çalışanlarının maaşları için 2016 yılının ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci 6 ayında yüzde 8 olmak üzere toplam yüzde 16 zam istiyor. Kamu İşveren Heyeti ise pazarlığa 3+3 teklifiyle oturacak. 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere, taban aylığına 150 TL zam isteniyor. 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50'si kadar refah payı talep ediliyor. Bunun yanında halen 207.71 TL olan doğum yardımı ödeneğinin 830.80 TL'ye çıkarılması isteniyor. Diğer taraftan şu an ölüm yardımı kapsamında memur için 1.592 TL, eş ve çocuk ölümü durumunda 796 TL ödeniyor. Bunun, eş ve çocuk için 1.592, memurun kendisi için 3 bin 184 TL'ye yükseltilmesi talep ediliyor.

5 TL yol parası da var

Servis hizmeti sunulamayan kamu kurum ve kuruluşlarında, çalıştıkları her gün için 5 TL ulaşım yardımı telip ediliyor. Ayrıca memurlara, bayramlarda, bayram öncesi ödenen maaşlarıyla birlikte en yüksek devlet memuru aylığının 2 katı (1.578,60 TL) bayram ikramiyesi talep ediliyor.

 

KOLAYI FAZLA İÇİNCE BAKIN NELER OLUYOR

Cuma namazı ve kadro talebi

Cuma günleri, namazı içine alacak şekilde iki saat, çalışmaya ara verme izni talep edilecek. 4/B ve diğer sözleşmeli personel, 4/C'li personel, KİT sözleşmeli personel, kamu kurumlarında işçi statüsünde çalışan yüksek öğrenimli personelin kadroya geçirilmesi gündemde olacak.

Kreş yardımı isteniyor

EVLENME: En yüksek devlet memuru aylığının 5 katı evlenme yardımı isteniyor.

EŞ VE ÇOCUK: 177.30 lira olan eş yardımının 275 liraya çıkarılması talep edilecek. Çocuk yardımının ise herhangi yaş sınırı uygulanmadan her çocuk için 75 liraya çıkarılması masada olacak.

KREŞ: Memurlara kreş yardımı verilmiyor. Memurlar, büyükşehirlerde 300 lira, diğer illerde 250 lira.

125 TL'lik nakdi giyecek

Halen kamu kurum ve birimlerinde yemek servisi yapılamıyor. Konfederasyonlar, yemek servisi sunulan birimlerin artırılmasını, yemek servisi sunulamayan işyerlerinde ise öğün başına kamu görevlilerine bir sonraki maaşlarıyla birlikte 6 TL ödenmesini istiyor. Kılık kıyafet konusundaki yasakların da kaldırılması isteniyor. Bütün kamu görevlilerine 2016 için 125 TL nakdi giyecek yardımı isteniyor.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum