Memur zammın faturasını BİM'e kesti!

Memur zammın faturasını BİM'e kesti!

Türkeğitimsen İstanbul şube başkanı Enver DEMİR düşük bulduğu memur maaş zammının faturasını BİM'e kesti!

İşte Demir'in şaşkınlık yaratan basın açıklaması:

éHükümetin memurlara teklif ettiği zam oranı ile ilgili olarak bazı trajikomik tespitleri paylaşmak istiyorum.

1.      Ülkemizde 2012 yılı için ilk dört aylık dönemde resmi rakamlara göre % 3.1 olarak açıklanan enflasyon rakamlarına rağmen memura ilk altı ay için % 3.5 zam teklif edilmiştir.

2.      2006 yılında başlayan aylık enflasyon hedeflemesi sürecinde sadece iki kez bu hedefler tutmuştur. Buna rağmen hükümet, memurlara teklif edilen zam oranının % 5’lik enflasyon hedefine ve Orta Vadeli Plan’a uygun olduğunu ifade ederek adeta kara mizah yapmaktadır.

3.      Hükümet, işin birinci derecede sahibi olan Merkez Bankası’nın bile sahip çıkamadığı 2012 enflasyon hedefine memurların sahip çıkmasını beklemekte ve adeta “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” dedirtmektedir.

4.      IMF’den kurtulduk diyen hükümetin halâ IMF politikalarının bir parçası olarak hayatımıza giren çalışanların ücretlerine enflasyon hedefi kadar zam yapma politikası, sonuçta hem ücretlerin enflasyonun gerisinde kalmasına, hem de çalışan kesimin büyüme rakamlarından yeterince faydalanamamasına neden olmaktadır.
5.      Aslında gerçekçi bir hesap yapıldığı zaman memurların yıllık ortalama ücret artışları ile kişi başına düşen cari milli gelirdeki artış karşılaştırılmalıdır. Bu karşılaştırma sonucunda ortaya şu gerçek çıkmaktadır: Memurlar, milli gelir artışından paylarını alamamaktadırlar.

6.      Bu yönde bir hesap yapılınca son iki yılda memurun ücret kaybının, ücret artışlarından daha fazla olduğunu kolayca görülmektedir. Son iki yılda ülkemizde kişi başına milli gelir % 32.45 artmasına rağmen memurların zam oranı % 14.27 olmuştur. Bu oran, milli gelir artışındaki yüzdelik rakamın yarısı bile değildir.

7.      Hükümetin Orta Vadeli Hesapları tutarsa eğer,2012 yılında memurun yıllık geliri 125.07’ye çıkacak ama kişi başına milli gelir oranı da 145.61 olacaktır. Böylece, memur aleyhine olan yüzdelik fark 18.18 puandan 20.54 puana çıkacaktır.

8.      Bu veriler ışığında sonuç olarak hükümetin vermesi gereken zam oranı asla 3.5 + 4 değil ; en az  11.4+11.4 olmalıdır. Bunun altındaki bütün rakamlar adalet kavramından çok uzakta kalmaktadır.

9.      Bu arada, yetkili sendikayı da kutlamak gerek. Genel Başkanları, 1 Mayıs ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK le beraber kürsüye çıkıp, memurun, işçinin, emekçinin bayramını kol kola kutlamış ve toplu sözleşmede koyacağı tavrı belli etmişti .Bizi yanıltmadı. Kendine yakışanı yaptı.Bu anlamda,iyi bir müzakere ! ortaya koydular. Hakikaten yakıştı bunlara, 10 yıldır aynı şey yapıyorlar, kutluyoruz! Başka türlü yapsalardı garip olacaktı.

       SON SÖZ
       Sayın Başbakanın çok yakınlarının da gizli ortak olduğu iddia edilen BİM marketleri her köşe başında mantar gibi çoğalmakta ve koskoca holdinglerin bile rekabet edemediği fiyatlardan ürün satışı yapmaktadır. Hükümet, memurların kemerini artık dayanılmaz ölçülerde sıkma gayreti ile acaba dolaylı olarak BİM marketlerinin müşteri potansiyelini arttırmayı mı hedeflemektedir?     “Az para ver ucuza yönelt, nasıl olsa benim yandaşım kazanacak ” mantığı hangi vicdan ve ahlak anlayışına sığar ?    

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum