Memurlar 'ret'çi cepheyi kızdıracak

Memurlar 'ret'çi cepheyi kızdıracak

Memur-Der ve 13 dernek temsilcisi basın toplantısı düzenleyerek, referandumda oylarının renginin ‘evet’ olacağını açıkladı.

İçkale Otel’de bir araya gelen sivil toplum temsilcileri adına konuşan Memur-Der Genel Başkanı Cengiz Özbay, “Türkiye’nin demokratikleşme, sivilleşme ve özgürleşme sorunu vardır. Bu sorunun başlıca nedeni 27 Mayıs 1960 ve sonraki yıllarda yapılan darbelerdir” dedi. “Kanunlar; çetelerin, güç odaklarının, liderlerin değil; milletin çıkarları için yapılmalıdır” diyen Özbay, “.Yıllardır böyle yapılmadığını biliyoruz. Yapılmaya çalışıldığında statükocuların devreye girdiğini de görüyoruz. Artık yeni bir sayfa açmalıyız. Bu sayfa için atılan ilk adımı anayasa değişikliği olarak kabul ediyoruz. Referandumda değişiklikleri desteklemekle beraber yeni bir anayasa talebimizden vazgeçmediğimizi de herkesin bilmesini istiyoruz. Daha özgürlükçü ve adaletli bir sivil anayasa yazılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Çözüm; Sivilleşme ve Özgürleşme

Türkiye’de darbeler ile siyasetçilerin asıldığını, binlerce kişinin cezaevine konulduğunu, insanların işkencelerde sakat kaldıklarını ve bir kısmının hayatını kaybettiğini vurgulayan Özbay, “Bu kadar da değil… Binlerce kişi işinden atıldı, film ve kitaplar yasaklandı ve fişlenmeyen de kalmadı. Ancak bunlara sebep olanlardan hiç hesap sorulmadı. Sormaya kalkanlar da cezalandırıldı. Darbeciler hakkında iddianame hazırlayan savcılar, makale yazan gazeteciler ve hatta bir dönem aydınlar linç edildi. O zaman demokrasi diyorsak; önce darbe dönemlerini masaya yatırmak zorundayız. Ödenen bedelleri, çekilen çileleri, sıkıntıları ve kafese alınan hayatları konuşmadan demokrasinin önemini anlayamayız. Her bir birey o dönemlerde yaşananları anlamak ve acı dolu günleri yaşatanları sorgulamak zorundadır. Çünkü o günlere bir daha dönülmemesinin hiçbir garantisi yoktur. Garanti sivilleşme ve özgürleşmedir” diye konuştu.

Sivilleşme İçin Atılması Gereken Adımlar

“Sivilleşme ve özgürleşme için yapılacak çok iş, yürüyecek çok yol vardır” diyen Özbay, federasyon olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: “Önce temel insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü benimsenmelidir. İnsanların doğuştan elde ettiği temel haklar koruma altına alınmalıdır. Denetime kapalı tek bir alan bırakılmamalıdır. Yargıda reformlar aralıksız olarak sürmeli, kesintisiz demokrasi için vesayetin mağdur ettiği vatandaşların hakları iade edilmelidir. Emeğe saygı gösterilmeli, sendikal faaliyetlere yönelik baskı, engelleme, tehditlere son verilmelidir. Çalışanların haklarına önem verilmeli, ekonomik-sosyal hak ve menfaatleri korunmalıdır. Bu hakların genişletilmesi için de yeni projeler ortaya koyulmalıdır. Devlette çalışanlar arasında ücret ve statü adaletsizliği de derhal giderilmelidir. Demokratik bir ülke ve katılımcı demokrasi için memurlara siyaset yapma yasağının kaldırılması da elzemdir. “

Terörün Panzehiri Demokratikleşmedir


Son günlerde tırmanan şiddet olaylarına da değinen Özbay, “Bugün tam anlamıyla demokratikleşemememizin temel nedenlerinden biri de yaşanan terör olaylarıdır. Terör ve şiddetin yaşandığı yerde demokrasiden söz edilemez.  Toplumsal barışın önündeki en büyük sorun olan şiddet olaylarının çözümüne yönelik reçeteler hazırlanmalıdır. Şiddet karşıtı çözüm önerileri sunan sivil toplum temsilcileri dinlenmeli ve desteklenmelidir. Özgürlükler genişletilirken, kavgasız ve gürültüsüz, demokratik siyaset ön plana çıkarılmalıdır. Toplumu kutuplaştıran ve ayrıştıran siyasi anlayışlardan derhal vazgeçilmelidir. Terörün amacı kardeş kavgası… Besleyenler ise Türkiye üzerinde karanlık emelleri olan güçler. Terör yandaşları ve onun maşaları gerilimi yükselterek toplumu cephelere bölmeye çalışırken, siyasetçilerin ve hatta bazı sözde sivil toplum temsilcilerinin onların ekmeğine yağ sürecek şekilde şiddet içeren mesaj vermeleri bu ülkeye yapılan büyük ihanettir.  Çözüm; daha fazla demokratikleşmedir. Bunun dışında sorunlarımıza çözüm aramak zaman kaybıdır” dedi.

Değişiklik Paketini Destekliyoruz Ama…

“Yeni bir toplumsal mutabakat için ‘demokrasi’ diyoruz” diyerek sözlerine devam eden Özbay, anayasa değişiklik paketini önemsediklerini açıkladı. Özbay, “Kanunlar; çetelerin, güç odaklarının, liderlerin değil; milletin çıkarları için yapılmalıdır. Yıllardır böyle yapılmadığını biliyoruz. Yapılmaya çalışıldığında statükocuların devreye girdiğini de görüyoruz. Artık yeni bir sayfa açmalıyız. Bu sayfa için atılan ilk adımı anayasa değişikliği olarak kabul ediyoruz. Referandumda değişiklikleri desteklemekle beraber yeni bir anayasa talebimizden vazgeçmediğimizi de herkesin bilmesini istiyoruz. Daha özgürlükçü ve adaletli bir sivil anayasa yazılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Son Sözü Millet Söyleyecek

Bugünkü anayasa ile tam anlamıyla demokrasiye geçişin mümkün olmadığını vurgulayan Özbay, “Demokrasinin sırtındaki bu yük kaldırılmadıkça, sorunlarımızın çözüme kavuşması da mümkün gözükmemektedir. Değişim elbette sancılı sürecek… Sistemin değişmesinden yana olmayanlar tabi ki süreç içerisinde olumsuz yorumlar yapacak. Ama en önemlisi milletin son sözü olacak. En doğru kararı milletimiz verecek. Türkiye’nin uzun zamandır ihtiyacını hissettiği sivilleşme için atılan her adımın yanında olacağız. Sivilleşme demokrasinin temelidir. Demokratik bir Türkiye için ön şart sivilleşmedir. Tutucu, baskıcı ve diyalogdan uzak bir rejim istemiyoruz” dedi.

İŞTE MEMUR-DER’İN AÇIKLAMASINA DESTEK VEREN STK’LAR:

Tüm Kamu Görevlileri Dayanışma Derneği,

Ebe ve Hemşireler Derneği,

Emekliler Birliği Derneği,

Kamu İdareci ve Bürokratları Derneği,

Sağlık Çalışanları Derneği,

Biyologlar Birliği Derneği,

Tıbbi Labatuvar Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği,

Bolu Sağlık Çalışanları Derneği,

Sporcu Memurlar Derneği,

Diyanet Mensupları Derneği,

İş Dünyası ve Çalışanlar Dayanışma Derneği,

Uluslar arası Sanatçı ve Edebiyatçılar Derneği

Alo Destek Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Kaynak: Başak Medya Ajans

Etiketler :