Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Tahminler %1,3 oranında arttırıldı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Başçı 2014 yılı tahmininib %5,3'den %6,6'ya yükselttildiğini açıkladı. Başçı, enflasyon hedefini % 5 seviyesine çekmek için çaba harcayacaklarını da söyledi.

Basın mensuplarına hitap eden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün yapılacak ara PPK toplantısına değinerek,"Bu akşamki PPK'da amacımız fiyat istikrarını sağlayıcı adımlar olacak. Üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

Başçı, "Merkez Bankası'nın elindeki tüm araçların etkin şekilde kullanacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

PPK TOPLANTISI GECE YARISI YAPILIYOR ÇÜNKÜ...

Başçı, PPK toplantısının akşam yapılmasının tek sebebinin bir kurul üyesinin ABD'de olması ve onun katılımının beklenmesi olduğunu söyledi.

BİZ KENDİMİZDEN EMİNİZ 

"Bir belirsizlik ortamı olduğu için piyasa en kötüyü fiyatlıyor" şeklinde konuşan Başçı, "Biz Merkez Bankası olarak kendimizden eminiz" dedi. 

ENFLASYON HEDEFİ YÜKSELDİ 

Başçı 2014 yıl sonunda enflasyonun yüzde 5,2 ile yüzde 8 arasında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Başçı, öngörünün orta noktasının ise yüzde 6,6 olduğunu söyledi.

2015 enflasyon öngörüsünün ise yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında olduğunu söyleyen Başçı, 2015 için orta noktanın yüzde 5 olduğunu kaydetti. Başçı, 2014 sonu gıda fiyat artışını yüzde 8 seviyesinde tahmin ettiklerini belirtti.

TÜRKİYE OLUMSUZ AYRIŞTI

Merkez Bankası Başkanı, küresel görünüm ve iç gelişmeler nedeiyle enflasyon ve parapolitikası görünümünde önemli güncellemeler yaptıklarını söyledi. Başçı, "Sön dönemde iç gelişmelerde dışarıdan bir miktar olumsuz ayrıştık" dedi.

TÜKETİCİ KREDİ BÜYÜME HIZI YAVAŞLADI

Son enflasyon raporundan bu yana döviz satarak piyasaya likidite sağladıklarını belirten Başçı, repo yönünde alınan tedbirlerle de bankacılık sektöründe tüketici kredilerindeki büyümelerin ticari kredi büyümelerine göre yavaşladığını söyledi.

KUR ENFLASYONA YUKARI YÖNLÜ BASKI YAPIYOR

Döviz kurundaki değer kaybının enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmasının beklendiğini kaydeden Başçı, "Ancak talep koşulları aşağı yönlü baskı yaratıyor" dedi.

Başçı, Ocak ayı tahminine göre reel efektif döviz kurunun 100 seviyesinin hafif üzerinde olduğunu söyledi.

EKONOMİDE ILIMLI SEYİR TAKİP EDİLDİ 

2013'ün son çeyreğinde ekonomide ılımlı bir seyir takip edildiğini ifade eden Başçı, özel sektör talebinin güçlü bir şekilde arttığını ekledi. Başçı, "Enflasyon tahmindlerinde yurtiçi talebin maliyet yönlü fiyat baskısını kısmen sınırlayacağını varsaydık" dedi. Merkez BankasıBaşkanı, ihracatta kısmi hızlanma beklediklerini söyledi.

screen-shot-2014-01-28-at-10.28.01-am.png

 
2014 TAHMİNİ %5,3'DEN %6,6'YA YÜKSELDİ

"Kısa vadede yüzde 5 hedefinin belirgin bir şekilde üzerinde seyredecek. Döviz kuru gelişmeleri sınırlı kalacak ve ikinci yarı yılda düşerek yüzde 6,6 olacağını tahmin ediyoruz." diyen Başçı 2014 yılı tahmininib %5,3'den %6,6'ya yükselttildiğini açıkladı.

 Başçı, enflasyon hedefini % 5 seviyesine çekmek için çaba harcayacaklarını da açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.