Merkez Bankası faiz kararı faiz indirimi olur mu?

Merkez Bankası faiz kararı faiz indirimi olur mu?

Merkez Bankası faiz kararı Merkez Bankası kararını verdi. Merkez Bankası'nın faizde indirim yaptı mı yoksa faizleri sabit mi tuttu açıklama 14.00'de

Merkez Bankası faiz kararını verdi. Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün saat 14.00'de ilan edilecek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen cuma günkü faiz indirimi çıkışı sonrası Merkez Bankası faiz indirimi kararıalır mı? Piyasaların merakla beklediği kararda Merkez Bankası, siyasi tepkilere karşı faizi sabit tutma kararı alabilir mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Merkez Bankası’nın faiz indirmesi konusunda “Daha ne bekliyorsun?” eleştirisinin ardından gözler bugün yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu-PPK toplantısına çevrildi.

KARAR NE OLUR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışı öncesi uzmanlara göre Merkez Bankası beklenen indirimi yapacağı yönündeydi. Ancak Erdoğan'ın çıkışı sonrası dolar/tl kurundaki yükseliş ve uzun vadeli faizlerdeki yükseliş 'indirim gelmeyebilir' yorumlarını arttırdı.  

Piyasalarda bankanın kısa vadeli faizlerde indirime gideceği beklentisi, indirime gitmeyebileceği beklentisine göre daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. 

cnbc-e'nin yaptığı en son ankette 23 ekonomistten 8'i politika faizinde indirim beklerken, 15 ekonomist değişiklik öngörmüyor. 5 ekonomist faiz koridoru üst bandında, 6 ekonomist ise faiz koridoru alt bandında indirim bekliyor. TL ve döviz zorunlu karşılıklar ile munzam ve ROK'larda ise değişiklik beklenmiyor.

YARI YARIYA

AA Finans Anketi sonuçlarına göre ankete katılan ekonomistlerin yarısı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) indirim olacağını, diğer yarısı ise herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Politika faizinde değişiklik beklediğini bildiren 3 ekonomist 25 baz puanlık ve 5 ekonomist 50 baz puanlık indirim olacağını öngörüyor.

İNDİRİM GELMEZ DİYENLER ÇOĞUNLUKTA

Bloomberg anketinde ise ekonomistlerin tahminleri Merkez Bankası'nın faizlerde değişiklik yapmayacağı yönünde. 

TCMB'nin geçen ayki PPK toplantısında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25, marjinal fonlama oranı yüzde 11,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75 ve borçlanma faiz oranı yüzde 7,50 düzeyinde sabit tutuldu.

25 BAZ PUAN YETMEZ

Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık düşük etkili bir indirime gideceği yönünde görüş bildiren uzmanlar da oldukça yüksek sayıda. Ancak hükümetin 25 baz puanlık bir indirime sıcak bakmayacağını taleplerinin yüksek miktarlı indirim olduğunu da söylüyor.

merkez-bankasi-faiz-karari-indirim-yapti-mi.jpeg

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NDA KONUŞULDU

Faiz indirimine ilişkin hükümet kanadından en son açıklama Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi. Arınç dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arınç, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz indirimi konusunda değerlendirme yaptı mı?' sorusuna şu yanıtları verdi:

"Yani faizler düşme istidadı gösteriyor. Bildiğiniz gibi bizim cari açığımızda en önemli rolü oynayan akaryakıt fiyatları 106 dolarlardan neredeyse 45-50 dolarlara düşme gösteriyor. Dünyadaki gidişat içinde bizim üretimimizi arttırmamız, sanayiye can suyu vermemiz, yeniden istihdamın artması noktasında, enflasyonun düşmesi noktasında, faizlerin indirilmesinin beklendiği ifade edildi." 

Arınç, toplantıya katılan bakanların, Para Piyasası Kurulu'nda muhtemelen faiz indirimine gidileceğini temenni olarak ifade ettiklerini de bildirdi.

KARAR NE OLURSA OLSUN TARTIŞMALAR SÜRECEK!
Merkez Bankası'nın faiz kararını bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, bankanın kararı ne olursa olsun tartışmaların süreceği öngörüsünde bulundu. Sağlam, öngörüsünün gerekçesini ise şöyle aktardı:

"...Ne karar çıkarsa çıksın tartışmalar devam edecek. Çünkü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar, toplantı öncesi yaptıkları açıklamalarla kararı tartışmalı hale getirdiler. Merkez Bankası gerçekten bağımsız olsa gelinen bu noktadan sonra, faiz indirim kararı vermez ve bu karar yanlış olmaz. Çünkü bu tartışmalardan bağımsız yapılacak toplantıda böyle bir karar çıkma ihtimali yüksekti."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, geçen cuma günü yaptığı açıklamada, dünyada herkes faizleri indirirken, Merkez Bankası’nın hâlâ aynı noktada durarak faizleri indirmediği eleştirisinde bulunmuştu. 

"Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun?" diyen Erdoğan, "Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayım. Söylemek durumundayım ve gerekirse çağırıp kendileriyle de bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez" diye konuşmuştu. 

HÜKÜMETTEN YASA DEĞİŞİKLİĞİ SİNYALİ

Merkez Bankası'na en son şok ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den gelmişti. Erdoğan'ın faiz konusundaki açıklamalarına destek veren Zeybekçi, Merkez Bankası’nın acilen faizleri indirmesi gerektiğini aksi bir tutumda ise "hakemin"değişebileceği uyarısı yapmıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.