Merkez Bankası'ndan dolar hamlesi!

Merkez Bankası'ndan dolar hamlesi!

Dolardaki sert yükselişin ardından Merkez Bankası, döviz alım ihalesindeki 30 milyon dolar ifadesini 70 milyon dolar olarak değiştirdi.

Döviz satım ihalelerindeki "30 milyondolar fazlasına" ifadesi "70 milyon dolarfazlasına" olarak değiştirildi.
 
Doların art arda rekorlar kırması sonrasında Merkez Bankası döviz satım ihalelerinde değişikliğe gitti. Merkez Bankası, siyasi belirsizliklerin etkisiyle hızla tırmanan doları frenlemek için, döviz ihalelerindeki satışmiktarını yüzde 133 artırdı.
 
Döviz satım ihalelerindeki "30 milyon dolarfazlasına" ifadesi "70 milyon dolar fazlasına" olarak değiştirildi.
 
DOLAR BAŞ DÖNDÜRDÜ!
 
Değişiklik yarından itibaren uygulanacak. Ancak açıklama öncesi 2.9005 lira ile tarihi zirveye çıkan ve sonra yarım kuruş gevşeyerek 2.8955 liraya kadar gerileyen dolar tekrar alev aldı. Dolar 2.9066 ile rekorunu tazelerken, saat 17:53 itibariyle ise 2.8977'ye kadar geriledi. 
 
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan forex analisti Rıdvan Baştürk, yurtiçinde yaşanan mevcut sıkıntıların ardından bugün gözlerin Merkez Bankası’nda oldğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
 
'BU TARZ MÜDAHALELERİN PİYASA ÜZERİNDE KALICI ETKİ YAPMASI ZOR'
 
"TL’de yaşanan tarihi değer kayıplarının ardından piyasalar acaba Merkez’den faiz artırım müdahalesi gelebilir mi beklentisi içerisindeydi. Ancak Merkez daha önce de yaptığı gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Merkez’in faizlere dokunmamasının ardından TL’deki değer kayıpları devam etti. Merkez’in daha sonra yayınladığı yol haritasında ise çok sürpriz şeylerin olmamasının ardından kurdaki yukarı yönlü hareket devam etti. 
 
İlerleyen saatlerde ise küresel finansal piyasalarda artan oynaklık nedeniyle döviz satım tutarı bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın 30 milyon ABD doları fazlasına ifadesinin 70 milyon ABD doları fazlasına olarak değiştirildiği bildirisi yayınlandı. Ancak bu müdahalenin de kur üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Merkez daha önce de kurda yukarı yönlü sert hareketler yaşanırken bu tarz müdahalelerde bulunmuş ancak fiyatlamalar üzerinde kalıcı bir etki yaratamamıştı. İçeride siyasi belirsizlik ve güvenlik endişeleri ileri düzeydeyken ve bunun yanı sıra dışarıda faiz artırım beklentisi varken Merkez Bankası’nınfaiz artırım dışında yapacağı bu tarz müdahalelerin piyasa üzerinde kalıcı bir etki yapması zor görünmektedir." 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.