Merkez Bankası'ndan İtiraf Gibi Adım!

Merkez Bankası'ndan İtiraf Gibi Adım!

Erdem Başçı'nın açıklamaları, Merkez Bankası'nı faiz politikası nedeniyle çok sert eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da haklı çıkardı.


1- Bir hafta önce tepkilere rağmen faizi sadece yarım puan indiren Merkez Bankası, 4 Şubat'ta olağanüstü toplantı sinyalini verdi.

2- Hiçbir verinin değişmediği bu bir haftalık dönemde, bir hafta vadeli repo ihalelerinde 76.9 milyon liralık ek faiz yükü oluştu.

3- 4 Şubat'taki olağanüstü toplantı sinyali lobiyi harekete geçirdi. Faiz indirimini engellemek için dolar 2.37 TL'nin üzerine yükseltildi.

Tüm dünyada faiz oranları tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, 6 ay aradan sonra ilk indirimini yarım puanda tutarak tepkileri üzerine çeken Merkez Bankası, bir hafta içerisinde çark etti. Fakat, bu bir haftalık gecikmenin faturası olan 76.9 milyon lira oldu. Bu yükü tüm Türkiye ödemek zorunda kaldı. 20 Ocak'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi, beklentiler 1-1.5 puan aralığında iken sadece yarım puan indiriren, koridorda değişim yapmadığı halde adeta 'oranı aşağı çekmiş' gibi yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün PPK'yı 4 Şubat'ta olağanüstü toplayacağının sinyalini verdi.

HİÇ BİR VERİ DEĞİŞMEDİ

Bu yılın ilk Enflasyon Raporu'nun tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Başçı, 3 Şubat'ta açıklanacak ocak ayı enflasyonunda çok sert bir düşüş olabileceğini belirterek, 24 Şubat'taki Para Kurulu'nu beklemeden, 4 Şubat'ta toplanarak faizi indirebileceklerini söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme hamlesini 'sağır sultan'ın bile duyduğu son bir haftada hiçbir ekonomik veri değişmezken, Merkez Bankası'nın bir haftalık gecikmesinin maliyeti 77 milyon TL oldu. Merkez, bankaları bir hafta vadeli repo ihalesinde politika faiziyle fonluyor. Politika faizinin sadece yarım puan indirilerek yüzde 7.75'e çekildiği 20 Ocak'tan bu yana bankalara 40 milyar TL verildi. Bu paranın faizi de yaklaşık 596.1 milyon TL oldu. Merkez Bankası, politika faizini 1.5 puan düşürseydi bu faiz 519.2 milyon liraya gerileyecekti. Katlanılan 76.9 milyon liralık ek faiz yükü, bankalar tarafından kredi kanalıyla müşterilerine de yansıtıldı.

HATASINI İTİRAF ETTİ

Bir hafta önce, "Para politikası kararları enflasyondaki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır" deyip faiz indirimini yarım puanda tutan Merkez Bankası, 7 gün sonra öngörüsüzlüğü ve hatasını itiraf etmiş oldu. Başçı dün yaptığı açıklamada, "50 baz puanlık bir indirim yaptık ama arkadaşlar enflasyonda yüzde 50'nin çok üstünde düşüş olabileceğini söyledi. Başkan olarak söylüyorum, eğer düşüş 1 puandan fazla olursa hakikaten o zaman değerlendirmek gerekebilir" diye konuştu. 

LOBİ DOLAR SİLAHINI YİNE ÇEKTİ

Erdem Başçı'nın 4 Şubat'ta olağanüstü toplantı ile faiz indirimi sinyali vermesi, lobiyi yine harekete geçirdi. Başçı'nın ilk olarak "faiz indirimilerinde temkinli olacağız" açıklamasıyla 2.3395 TL'ye gerileyen dolar, 4 Şubat'ta olağanüstü toplantı sinyalinin verilmesinin ardından hızla yükselişe geçti. Merkez Bankası'na adeta, 'faiz indirirsen, doları yükseltirim' tehdidini savuran lobinin alımlarıyla dolar 2.37 TL'nin üstüne çıktı. Başçı'nın açıklamaları sonrası iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi yüzde 6.84 seviyesinden yüzde 6.69'a kadar geriledi.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.