Mevlüt Özcan: Geçmişe Sırtımızı Döndük

Mevlüt Özcan: Geçmişe Sırtımızı Döndük

“Zeytinburnu’nun Ebedî Sâkinleri” adlı sohbet programının konusu asıl adı, Nizâmeddîn Ahmed Ebâ Nesîm olan Seyyid Nizam Hazretleri oldu.

“Zeytinburnu’nun Ebedî Sâkinleri” adlı sohbet programının konusu asıl adı, Nizâmeddîn Ahmed Ebâ Nesîm olan Seyyid Nizam Hazretleri oldu.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Gazeteci ve Yazar Mevlüt Özcan, bireylerin ve özellikle gençlerin geçmişlerine yabancı olduklarını vurgulayarak Seyyid Nizam Hazretleri’nin ve daha birçok önemli kişinin yeteri kadar bilinmediğini belirtti.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Başkanı Mehmet Nuri Yardım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda; Seyyid Nizam’ın hayatı ve yaptıklarını anlatan Mevlüt Özcan ebeveynlere çocuklarına geçmişle olan bağları kurmaları konusunda büyük görev düştüğüne işaret ederek şunları söyledi:

“Seyyid Nizam kurduğu tekkede sayısız gence İslam ve hayat üzerine çok önemli eğitimler verdi. Onları hayata en iyi ve en doğru şekilde hazırlamak için büyük çaba sarf etti. Onun eğitiminden geçen insanlar örnek birer kişilik oldular.  Günümüzde bizlerin yapması gereken şey ise; aynı samimi davranışlarla gerekli olan eğitim ve bilinci çocuklarımıza vermektir.”

Kabri İstanbulda, Silivrikapı'da Seyyid Nizâm Câmii içinde bulunan Seyyid Nizam’ın hayatından rivayet edilen olayları da anlatan Özcan hem Osmanlı’yı hem günümüzü anlamak için kulaktan dolma bilgilerden sıyrılarak doğru bilgiye ulaşmak gerektiğinin önemine işaret etti. Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişe sırtımızı dönmek ve asıl kaynağımızdan beslenmemek kendin olmayan bir hayatı yaşamandır. Bu durumun zaman içerisinde kişide mutsuzluk ve kendine yabancılaşmayı getirir. Bizler kendini yaşayan Avrupa’yı taklit ederken bir dönemler ilim kaynağı olan kitaplarımız trenlerle başka ülkelere taşınmış, manevi ve tarihi değeri olan birçok mezar taşı ve önemli eserler özenilen ülkelerin müzelerini süslemiş. Onlar bu eserleri tanıyıp öğrenirken bizlerin de yeni nesillere Seyyid Nizam gibi önemli değerli şahısları tanıtmamız gerekir. ”

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa konu olan Seyyid Nizam; Bağdat'ta doğdu. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1550 yılında İstanbul’da vefât etti. Mezarı İstanbul’da, Silivrikapı'da Seyyid Nizâm Câmii içindedir.

 

 

Konuyla İlgili Ayrıntılı Bilgi İçin Lütfen Zafer ÇEBİ ile 0 533 433 6 513no’lu telefonla İrtibata Geçiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.