MHP dördüncü parti olabilir!

MHP dördüncü parti olabilir!

Seçime çok az bir zaman kala 3 anket şirketi MHP'nin mecliste 4. parti olabilme ihtimalinin olduğunu söylüyor.

1 Kasım genel seçimleri için genel kanı partilerin oy oranlarında çok büyük değişiklikler olmayacağı yönünde. Ancak 7 Haziran seçimlerine kıyasla küçük oy kaymalarının büyük sonuçlar doğurabileceği bir seçim olacağı da neredeyse herkes tarafından kabul ediliyor.

Seçim anketleri düzenleyen araştırma şirketleri artık son çalışmalarını yayınlamak üzere. Yüksek Seçim Kurulu, 22 Ekim'den itibaren seçim anketi yayınlanamayacağını söylüyor.

Araştırmacılar son anketlerinin arifesinde genel tabloyla ilgili üç konuda ortak görüş bildiriyorlar:

- 7 Haziran'da partilerin çok az oy farkıyla milletvekili kazandığı bölgeler kritik olacak

- AKP ve CHP yükselişte, HDP ve özellikle de MHP'de düşüş var

- Seçime katılımda ciddi bir düşüş yaşanmaz

 

 

KONSENSÜS:

İlk tespit konusunda yorumlarını aktaran Konsensüs araştırma şirketi Başkanı Murat Sarı, "Bazı illerde ucu ucuna bir parti vekil çıkarmış. Küçük oy kaymaları ciddi değişikliklere yol açabilir" diyor.

Sarı toplamda 21 seçim bölgesinin bu durumda olduğunu aktarıyor ve örnek olarak Antalya, Balıkesir, Bayburt ve Çanakkale'yi veriyor.

Sarı, özellikle MHP'nin bu durumda olduğunu vurgulayarak "HDP'nin oyu 1-2 puan düşerse milletvekili sayısı 80'e iniyor. MHP'nin oyu aynı oranda düşerse vekil sayısı 55-56'lara geriliyor" diyor.

ORC: MHP 4. PARTİ OLABİLİR

ORC (Objective Research Center) araştırma şirketi Başkanı Mehmet Murat Pösteki de MHP'nin 1 Kasım'da en çok zorlanacak parti olacağı görüşünde.

7 Haziran'da MHP'ye dönen milliyetçi oyların bir kısmının tekrar AKP'ye yöneldiğini ifade eden Pösteki, "MHP'nin Meclis'te dördüncü parti olma durumu var" diyor.

Pösteki, "7 Haziran seçimleri sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin diyaloğa kapalı tutumuna seçmen anlam veremiyor. Muhafazakar-Milliyetçi kesim yeniden AK Parti'ye yönleniyor" diyor.

ANDY- AR:

Andy-Ar sosyal araştırmalar merkezi Başkanı Faruk Acar ise milletvekili aritmetiğinin sadece MHP 7 Haziran'daki seyrine bakılarak anlaşılamayacağı görüşünde.

Acar, "Milliyetçi oylar geri dönebilir ve AK Parti buradan beslenebilir yorumlar doğruyu çok yansıtmıyor olabilir. Sadece AK Parti'nin kılpayı milletvekili kaybettiği yerler yok. AK Parti'nin de kılpayı milletvekili çıkardığı yerler de var"diyor.

Acar, tablonun AKP lehine şekillenmesi için hem az farkla vekil çıkardığı illerdeki mevcudiyetini koruması, hem de az farkla geride kaldığı illerde zemin kazanması gerekecek.

AK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLABİLİR

Araştırmacıların öne çıkardığı bir diğer konu da AKP ile CHP'nin oy oranlarında az da olsa yukarı yönde hareket olması.

Konsensüs Başkanı Murat Sarı AKP'nin Orta Karadeniz, İç Anadolu ve Orta Akdeniz'de ciddi biçimde yükselişte olduğunu söylüyor.

Andy-Ar Başkanı Acar ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran seçimleri öncesindeki rolünün başta yadırgandığını hatırlatsa da tablonun artık değiştiğini söylüyor ve "Seçmen görmeye alışık olmadığı bir iki başlılık durumu olduğu izlenimine kapılmıştı. Ancak artık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'nin doğal lideri olduğu fikrini benimsemiş durumda" diyor.

İlk tespitte belirtilen küçük oy kaymalarının milletvekili aritmetiği üzerinde yaratabileceği büyük etkiler nedeniyle AK Parti'nin'nin 4 partili bir mecliste 276 vekile ulaşarak tek başına iktidar olma şansının da hâlâ bulunduğu hatırlatılıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.