MHP tabanı milliyetçi de AK Parti tabanı neci?

MHP tabanı milliyetçi de AK Parti tabanı neci?

"Milliyetçiliğin bu ülkede ne anlama geldiğini bilmezseniz" diyen İbrahim Kiras, MHP tabanı milliyetçi de AK Parti tabanı neci?' sorusuna cevap verdi

İbrahim Kiras'ın haberi

Sen de mi milliyetçi oldun 

Özellikle bazı Kürt dostlarımız burada milliyetçilikten söz ettiğimizde kendilerine hakaret edilmiş gibi bir hisse kapılıyorlar. Cumhuriyet tarihi boyunca milliyetçilik adına etnik kimliklerinin inkâr edilmiş olması yüzünden böyle hissetmekte mazurlar belki. Ama kendi savundukları görüşün adı da “etnik milliyetçilik” değil mi?

Benim öteden beri söylediğim şey şu: Etnik milliyetçilik ayrışmacı ve ayrıştırıcı bir yol. Bundan kimseye fayda gelmez. Ama etnik kimlikleri millet bütünlüğünü oluşturan unsurlar olarak gören bütünleştirici bir milliyetçilik anlayışı hepimizin hayrınadır.

Buna cevaben “MHP’li mi oldun” sorusuyla karşılaşmak çok tuhaf.

Bazı okuryazarların zihninde milliyetçiliğin MHP ile özdeş bir kavram olması çok tuhaf.

Mustafa Akyol’un yazdıklarına gösterilen tepkilerde de onu gördüm. star yazarı “sol liberal” diye adlandırdığı bir kesimin milliyetçiliğe bakışını eleştiriyor. Milliyetçiliğin her türlüsünün “mutlak kötü” olarak görülmesinin doğru olmadığını, demokrat bir milliyetçiliğin de mümkün olduğunu vs. anlatıyor. Ezcümle milliyetçilik konusuna yeni bir yaklaşım öneriyor.
Aldığı cevap “iyi ama MHP Kürt açılımına destek vermiyor!”

***

Bir defa milliyetçilik MHP’nin malı değil. Bu partinin milliyetçilik kavramını istismar ettiği söylenebilir. Millet kavramının içeriğini boşalttığı da söylenebilir. Ama bir hakşinaslık olarak teslim etmek gerekir ki her şeye rağmen MHP’nin milliyetçilik anlayışı Kemalistlerin ulusalcılığı ölçüsünde şoven ve ırkçı değil.

İkincisi, milliyetçiliğin bu ülkede ne anlama geldiğini bilmezseniz “MHP tabanı milliyetçi de AK Parti tabanı neci?” sorusuna cevap veremezsiniz.
Başbakan ülke bütünlüğünden söz ettiğinde veya “tek millet, tek bayrak” dediğinde “Erdoğan milliyetçi tabana göz kırpıyor” diye komik tespitler yapmamak için de bu ülkede “millet” kavramının ne anlama geldiğini bilmek lazım.

Mesela kendilerine milliyetçi diyen insanların bununla batıdaki anlam içeriğiyle “nasyonalizm”i kastetmediklerini bilmek lazım.

Anlaşılabilir sebeplerle kendilerini milliyetçi olarak tanımlamaktan imtina edecek kişilerin de büyük çoğunluğunun aslında bu ülkeye özgü milliyetçi bir bakış açısına sahip olduğunu tespit edebilmek lazım.

***

Milletin tarihsel ve siyasal üst kimliğinin adlandırılması konusunda bir kafa karışıklığı olsa da, bu ülkede etnik kimlikleri inkâr eden veya dışlayan bir millet ve milliyetçilik anlayışı milletin kendisi tarafından kabul edilmez zaten. Çünkü milletin farklı etnik grupların birlikte oluşturduğu bir yapı olduğunun tarihsel bilgisi ortak hafızamızda yer alıyor.

Dolayısıyla bu ülkenin insanlarını hangi etnik kökenden geldiğine bakmaksızın aynı milletin eşit birer parçası sayan bir milliyetçilik anlayışını “zararlı akım” kategorisinde görmek de haksızlık olur.

YAZININ ÖZETİ

Başbakan ülke bütünlüğünden söz ettiğinde “Erdoğan milliyetçi tabana göz kırpıyor” diye komik tespitler yapmamak için bu ülkede “millet” kavramının ne anlama geldiğini bilmek lazım.

Star Gazetesi 

Etiketler :