MHP tabanında evet rüzgarı

MHP tabanında evet rüzgarı

MHP tabanını 'hayır'a iknada zorlanıyor. 12 Eylül’de işkence gören binlerce Ülkücü, Anayasa değişikliğine ‘evet’ diyeceklerini açıkladı.

Referandumda oylanacak konunun parti tabanlarında blok olarak yankı bulmayacağı konusu gün geçtikçe yeni gelişmelerle perçinleniyor. CHP’li Bingöl Yedisu Belediye Başkanı Mehmet Şerif Memioğlu’nun ardından, MHP tabanında da ‘evet’ rüzgarı esiyor. 12 Eylül’de işkence gören binlerce Ülkücü, Anayasa değişikliğine ‘evet’ diyeceklerini açıklarken, MHP teşkilatlarında da ‘hayır’ kampanyasına tepki gösterenler çoğalıyor. MHP’liler Genel Merkez yöneticilerini ihanetle suçluyor.

İŞKENCE GÖREN ÜLKÜCÜLERİN ÇAĞRISI YANKI BULDU

MHP kurucuları arasında bulunan İ. Faruk Evirgen, Kemal İnandı, Naci Meriç, Niyazi Ahıska ve Mehmet Zeybek gibi isimler de bir süre önce; MHP’nin merkez yönetimini referandumla ilgili yanlış tavrından vazgeçme çağrısında bulunmuştu. 12 Eylül’de cezaevinde kalan ve işkence gören Ülkücülerin oluşturduğu platformun sözcülüğünü ve avukatlığını üstlenen Avukat İrfan Sönmez de “Bu referandumda ‘evet’ oyu vermek, Ülkücüler için onur meselesidir” açıklamasını yapmıştı.

12 Eylül 1980 öncesi Ülkücü hareketin önemli isimlerinden olan ve Manisa davasında birlikte yattığı arkadaşları Selçuk Duracık ile Halil Esendağ’ın idamlarını yaşayan Naci Akgül, arkadaşlarının vasiyetlerinin yerine getirilmesi için referanduma ‘evet’ çağrısı yaptı.

Eski Ülkücülerden Yazar Hüseyin Dayı da; referandumun12 EylülAnayasası ile bir hesaplaşma olduğunu söyleyerek, “Ülkücülerin hak ve hürriyetler adına, 12 Eylül 1980’le görülecek hesabı vardır” diyerek, MHP merkez yönetiminin tavrını eleştiriyor.

MHP merkez yöneticilerinin aksine referandumda ‘evet’ diyeceğini belirten bir başka Ülkücü ise GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Ülkücü Zeynel Abidin Kıymaz. Darbe sonrası Adıyaman,Ankarave Malatya Cezaevlerinde 7 yıl tutukla kalan Kıymaz, mutlaka 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulması için ‘evet’ diyeceğini belirtti.

MHP’Lİ BAŞKANVEKİLİ: ‘EVET’ DİYECEĞİM

Son olarak ise Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Yenidoğan beldesinin MHP’li Belediye Başkanvekili ve Meclis Üyesi Abdullah Karahan, partisinin aksine 12 Eylül’de yapılacak halkoylamasında, oyunun ‘evet’ olacağını açıkladı. “İzinsiz mesaj verme” gerekçesiyle MHP’den ihraç edilen Samsun İl Genel Meclisi Üyesi Sabri Arslan, Anayasa referandumunda ‘hayır’ oyu kullanacakların, 12 Eylül’de suçsuz yere idam edilenleri vicdanen yeniden asacağını söyledi.

"HALKIN TERCİHİNE İPOTEK KOYAMAYIZ"

Karahan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in, geçtiğimiz Pazar günü beldelerinde düzenlenen etkinlikte yaptığı referanduma ilişkin konuşmasının kendisini etkilediğini söyledi. Belde merkezindeki genel havanın da referandumda ‘evet’ çıkacağı yönünde olduğunu belirten Karahan, “Ben de ‘evet’ oyu vereceğim. Halkımızın referandumdaki tercihine ipotek koyma hakkımız yoktur” dedi.

"HAYIR DEMEK, 12 EYLÜL’DE İDAM EDİLENLERİ YENİDEN ASMAKTIR"

“İzinsiz mesaj verme” gerekçesiyle MHP’den ihraç edilen Samsun İl Genel Meclisi Üyesi Sabri Arslan, Anayasa referandumunda ‘hayır’ oyu kullanacakların, 12 Eylül’de suçsuz yere idam edilenleri vicdanen yeniden asacağını söyledi. Zindanlarda akıl almaz işkenceler görüp hayatlarını kaybedenlere karşı insanların haklarını savunma adına Anayasa değişikliğinin fırsat olacağını vurgulayan Arslan, referandumun siyasetle alakasının olmadığını ve ülkenin hayrına hizmet edeceğini belirtti. Ülkücü camia ile 13 yaşında tanışan, ardından Terme Ülkü Ocakları Başkanlığı, ilçe ve il yöneticilikleri, divan başkanlıkları gibi görevlerde bulunan Sabri Arslan, 29 Mart yerel seçimlerinde MHP’den İl Genel Meclis Üyesi oldu. Darbelere karşı olması ve Alparslan Türkeş’e yakınlığı ile bilinen Arslan, basına bu yönde sert açıklamalar yapınca, Ocak ayında partisinin İl Disiplin Kurulu’na sevkedilerek ‘grup kararlarına uymama ve izinsiz mesaj verme’ gerekçesiyle partisinden ihraç edildi. 12 Eylül döneminin de mağdurlarından olan Arslan, 40 yıl aktif siyaset yaptığı MHP’nin bugünkü ‘hayır’cı tutumunun ise içler acısı olduğunu belirtti.

“MHP, CHP’LEŞME HASTALIĞINA YAKALANDI”

12 Eylül darbesinden en ağır yara alan camianın Ülkücüler olduğuna dikkat çeken Samsun İl Genel Meclis Üyesi Sabri Arslan, “MHP, CHP’lileşme hastalığına yakalandı. İktidara alternatif olması gereken MHP, muhalefetin alternatifi oldu. Geçmişine yakışmayan bir lekelenmenin, duruşun mahkûmu görünümünde. İktidar olmak istemeyen bir hareket olduk” şeklinde konuştu. Anayasa referandumu ile ülkenin bağırsaklarının temizleneceğini anlatan Sabri Arslan, bunun siyasi amaca değil, ülkenin aydınlık geleceğine hizmet edeceğini belirtti.

Etiketler :