MHP'den Kürt Açılımı

MHP'den Kürt Açılımı

MHP Kürtçe propaganda yasağının kalkması için hükümete destek verdi. Kulislerde bu desteğin taktik olduğu konuşuluyor.

Seçim dönemlerinde Kürtçe başta olmak üzere yerel dil ve lehçelerde propaganda yapılmasına ilişkin düzenleme yasal hale geliyor. Kürtçe propagandaya izin veren düzenleme alt komisyonda kabul edildi. MHP’li Behiç Çelik de Kürtçe propagandaya destek verdi.

AK Parti Sakarya milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanan alt komisyon Seçim Kanunu Teklifi’ne son şeklini verdi. Teklife seçimlerde Kürtçe propaganda yapılmasını öngörene düzenlemede girdi. Teklifin 7. maddesine ‘Ancak siyasi partiler ve adaylar seçim döneminde, Cumhuriyet’in Anayasa’da belirtilen temel niteliklerine ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne aykırı olmamak şartıyla Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları yerel dil ve lehçelerde sözlü propaganda yapabilirler” cümlesi eklendi.

MHP'NİN DESTEĞİ TAKTİK Mİ ?

Alt komisyon üyesi ve MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik de süpriz bir şekilde Kürtçe propagandaya destek verdi. Çelik “Kürtçe yasağını Kenan Evren ihtilalden sonra getirmişti. Yasaklama yanlış oldu. Bu yasak zaten fiilen kaldırıldı. Yasal olarak da kaldırılmalı” dedi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise Kürtçe propagandanın kanunda yer almasına sistematik nedeniyle karşı çıktı. MHP'nin destek vermesi kulislerde, "taktik bir destek mi?" sorusunu gündeme getirdi. AK PArti yönetimi, Kürtçe propagandayı kapalı salon toplantıları ve esnaf ziyaretleriyle sınırlı tutmayı planlıyordu. Zira, Habur'da yaşanan görüntülerden ders alan AK Parti, seçim arefesinde BDP'nin mitinglerinde Kürtçe konuşmaların yapılmasının Batı'daki seçmenlerin AK Parti'ye tepki duymasına yol açmasından çekiniyordu. Ancak, MHP'li üyenin vize vermesi üzerine, Kürtçe propagandaya vize kanuna girmiş oldu.  

SENDİKA VE ODA BAŞKANLARNI İSTİFA EDECEK

Seçim Kanunu Teklifi’ne eklenen önemli bir madde ile sendika ile oda başkanlarının seçimlerde aday olmaları halinde görevlerinden istifa etmeleri zorunluluğu getirildi. Sendika ve oda başkanları seçimlerde aday olmaları halinde görevlerine devam ederek sendika veya odaların imkanlarından yararlanarak seçim kampanyası yapabiliyordu.  

CEP’TEN PROPAGANDA YASAKLANDI


Anayasa Alt Komisyonu’nda Seçim Kanunu Teklifi’nde önemli değişiklikler yapıldı. Teklifte yapılan değişiklikler şunlar:

-Milletvekili genel seçimlerinde en çok oy alan 5 parti YSK’da birer temsilci bulunduracak.

-Seçim bürolarından yapılan selli yayınlar çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde yapılacak.

-Seçim dönemlerinde cep ve sabit telefonlar ile elektronik posta adreslerine sesli, görüntülü ve yazılı mesaj gönderilmesi yasaklandı.

-Partilerin ve adayların seçimlerde şapka, çanta benzeri eşantiyon ürünler dağıtması yasaklandı.

-Seçimlerde sandık çevresinde cep telefonu ile görüşme yapma yasaklandı.

Etiketler :