MI5'in Özel Mahkum Ajanları

MI5'in Özel Mahkum Ajanları

The Independent gazetesi, güvenlik nedeniyle ismi verilmeyen 29 yaşındaki bir Faslı’nın Nisan 2004’te Brüksel’deki cezaevinden alınarak Londra’ya transfer edilerek ajan yapıldığını ortaya çıkardı.

Faslı, 2003 yılında Belçika mahkemeleri tarafından evrakta sahtecilik ve terör suçlularıyla ilişkili olmaktan dört yıl hapse mahkûm edilmiş. Ancak Britanya göçmenlik bürosunun kayıtlarına göre, Rabat doğumlu Faslı’ya, 2004’te göçmenlik yasaları kapsamında olmayan şekilde Britanya’da oturm izni verilmiş. Faslı’nın Belçikalı avukatı Chistophe Marchand, transferin o zaman 23 yaşında olan müvekkilinin iki yıldır hücrede yargı karşısına çıkmayı beklediği sırada olduğunu söylüyor.

 

Ajanlığa ikna

Avukat Marchand, transferin Belçika güvenlik birimleri ve savcılığının onayıyla olabileceğini söylüyor. Gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasından sonra Faslı mahkûm avukatı aramış ve Londra’da buluşmuşlar. Avukat Marchand konuşmalarını şöyle hatırlıyor: “Londra’nın merkezinde bir yerde buluştuk. MI5 tarafından nasıl serbest bıraktırılıp bir özel uçakla gizlice Londra’ya getirildiğini ayrıntılarıyla anlattı. İşkence görmesinin kesin olduğu Fas’a geri gönderilmekten korktuğu için o zaman çok kırılgan bir durumda olduğunu söyledi. Kendisine MI5 için çalışırsa Britanya’da yeni bir yaşamı olacağı söylenmiş. Eğer MI5 için çalıştığını herhangi birine açıklarsa, El Kaide tarafından hayati tehlikeye maruz kalacağı belirtilmiş. O da bunun, eğer gizli servis ile olan sözleşmesini bozarsa, kimliğinin El Kaide’ye verileceği tehdidi olduğunu kavramış.”

Londra’daki Belçika Büyükelçiliği sözcüsü, olayı bildiklerini ve “ortadan kaybolmadan” haberdar olduklarını ancak detay veremeyeceklerini söylüyor.

 

Terörle savaşta yeni uygulama

Belçika Federal Savcılık Bürosu’ndan Lieve Pellens ise Savcılık Bürosu’nun böyle bir anlaşmada “dahlinin” olamayacağını, eğer bir mahkûm yabancı bir otorite tarafından sorgulanacaksa bunun Belçikalı yetkililer eşliğinde yapılabileceğini belirtiyor.

Gazete, Britanya’nın şimdiye kadar sadece mahkûmların yasadışı transferine giriştiğini, ancak Faslı mahkûma yapılan bu uygulamanın artık ülkenin “teröre karşı savaşında” merkezi bir rol oynadığını ortaya koyduğu yorumunu yapıyor.

Etiketler :