Milano'da on binlerce kişi faşizme karşı yürüdü.

Milano'da on binlerce kişi faşizme karşı yürüdü.

İtalya'da faşizmden kurtuluş günü, faşizm tartışmalarının gölgesinde kutlanıyor.

ROMA (AA) - İtalya'nın Nazi işgali ve faşizmden kurtuluşunun 78. yıl dönümü, ilk kez aşırı sağcı bir partinin iktidarda olması sebebiyle önceki yıllara nazaran farklı tartışmalar eşliğinde kutlanıyor.

Ülkede Nazi faşizminin ve işgalinin sona erdiği tarih olması sebebiyle her yıl 25 Nisan'da kutlanan Kurtuluş Bayramı, 78 yıldır ilk kez, faşist diktatör Benito Mussolini'den bu yana iktidara gelen en aşırı sağcı hükümet olan Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon iktidarıyla idrak ediliyor.

Kurtuluş Bayramı dolayısıyla ilk tören, İtalyan devlet erkanının katılımıyla başkent Roma'daki Vittorio Emanuele Anıtı’nda Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Başbakan Giorgia Meloni'nin katılımıyla yapıldı. Cumhurbaşkanı'nın anıta çelenk koymasının ardından ülkenin faşizmden kurutuluşu için hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

İtalya'da 25 Eylül 2022'de yapılan genel seçimleri kazanarak iktidara gelen ve gençlik döneminde İtalya'nın faşist diktatörü Mussolini'ye duyduğu sempatiyi gizlemeyen Başbakan Giorgia Meloni ile partisi İtalya'nın Kardeşleri'nden (FdI) Senato Başkanı Ignazio La Russa'nın 25 Nisan Nazi Faşizmden Kurtuluş Günü'ne yönelik tutumları kamuoyunda tartışma konusu oldu.

Roma'daki devlet töreni haricinde bu bayrama yönelik başka bir programa katılmadığı için eleştirilen Başbakan Meloni, Corriere della Sera gazetesine yazdığı mektupta, "Parlamentodaki sağ partiler, uzun yıllardır her dürüst gözlemcinin de kabul ettiği üzere faşizme yönelik herhangi bir nostaljiyle bağdaşmadıklarını göstermişlerdir." ifadesini kullandı.

Meloni'nin aynı mektupta, gündeme getirdiği Kurtuluş Bayramı'nın "Özgürlük Bayramı" olarak kutlanması fikri ise sosyal medyada sol çevrelerin tepkisini çekti.

Diğer taraftan, Meloni'nin partisi FdI kurucularından ve aynı zamanda Senato Başkanı La Russa'nın kısa süre önce İtalyan anayasasında antifaşist unsurlar olmadığını söylemesi ve bugün Prag'a gidecek olması tartışmalara yol açtı.

Faşizmle mücadele derneklerinden İtalya Ulusal Partizan Birliği’nin (ANPI) başkanı Gianfranco Pagliaruolo, Senato Başkanı La Russa'nın kendisini Kurtuluş Bayramı'ndan uzak tutmaya çalıştığını belirterek, "Prag'ı yıl içinde ziyaret edebileceği 364 gün daha vardı." ifadeleriyle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Mattarella da Roma'daki törenin ardından ülkenin kuzeyinde Nazi ordusuna direnişte sembol kentlerden olan Cuneo'yu ziyaret ederken, burada "İtalyan anayasasının antifaşist mücadelenin bir meyvesi olduğunu" vurguladı.

- Milano'da 80 bin kişi yürüdü

Başkent Roma'da ve ülkenin ikinci büyük kenti Milano'da Kurtuluş Günü dolayısıyla yürüyüşler düzenlendi.

ANPI'ye göre, Milano'da 80 bin kişinin katıldığı yürüyüşte faşizmle mücadele edenler anıldı.

Faşizm karşıtı dövizlerin taşındığı ve slogan atıldığı yürüyüşte, özellikle "İtalyan anayasasının antifaşist olmadığını" söyleyen Senato Başkanı La Russa protesto edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.