3 flaş açıklama birden

3 flaş açıklama birden

Askerlikte devrim gibi düzenleme 'Vicdani Ret'in ayrıntıları belli olmaya başladı...

'Vicdani ret'le ilgili hükümet ve muhalefet kanadından günboyu açıklamalar geldi. İşte düzenlemenin ayrıntıları...

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: '' Vicdani ret ile ilgili yurtdışındaki örnekler inceleniyor. Arkadaşlar bakıyorlar, ortak bir çalışmayı getirecekler''

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, vicdani ret ile ilgili yurtdışındaki örneklerinin incelendiğini belirterek, ''Arkadaşlar bakıyorlar, ortak bir çalışmayı getirecekler'' dedi.

Yılmaz, Parlamento'da gazetecilerin vicdani ret konusundaki sorularını yanıtladı.

Adalet Bakanlığının vicdani ret konusundaki çalışmalarının devam ettiğini belirten Yılmaz, ''Daha önümüze gelmedi, geldiği zaman bakacağız'' dedi.

Bakan Yılmaz, ''Çalışmaların ne zaman biteceğinin'' sorulması üzerine, ''Takvim veremiyorum'' dedi. Yılmaz, vicdani reddin, bedelli askerlik konusu ile farklı olduğunu ifade etti.

''Yurtdışındaki örneklerine bakıldı mı?'' sorusuna Yılmaz, ''Arkadaşlar hepsini aldılar, yurtdışındaki uygulamalarına bakıyorlar ortak bir çalışmayı getirecekler'' dedi.

İsmet Yılmaz, yurtdışındaki hangi uygulamanın Türkiye'ye daha yakın olduğunun sorulması üzerine, ''Teknik bir husus, incelesinler, getirsinler, ondan sonra..'' karşılığını verdi.

Bakan Yılmaz, yurtdışındaki örneklerinin yanı sıra AİHM'in vicdani ret ile ilgili kararlarının da incelendiğini söyledi.


 


Adalet Bakanı Ergin: ''Vicdani ret ile ilgili konuyu Milli Savunma Bakanlığı ele alacak."

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''vicdani ret'' konusunun Milli Savunma Bakanlığı tarafından ele ele alınacağını belirterek, ''Değerlendirilecek, masaya konulacak, uygun görülmesi halinde Meclis'e getirilecektir. Düzenlemenin içini görmeden yapılacak yorumlar yanlış olur'' dedi.

Adalet Bakanlığınca Hilton Otel'de düzenlenen ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye Kararları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Yüksek Düzeyli Konferans ve Çalıştayının açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecenin, bedelli askerlik ve vicdanı ret ile yapılması planlanan düzenlemelerin aynı zamana denk gelmesinin tesadüf olup olmadığını sorması üzerine Bakan Ergin, bunun bir tesadüf olduğunu, konuyla ilgili özel bir gayret içinde bulunmadıklarını söyledi.

Ergin, ''Vicdani ret ile ilgili konuyu Milli Savunma Bakanlığı ela alacak. Değerlendirilecek, masaya konulacak, uygun görülmesi halinde Meclis'e getirilecektir. Düzenlemenin içini görmeden yapılacak yorumlar yanlış olur'' dedi.

Ergin, Avrupa insan Hakları Mahkemesi'nin konu ile ilgili ihlal kararını anımsatarak, şunları söyledi:

''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi diyor ki siz aynı konuda vicdani ret nedeniyle askere gitmediği için hürriyeti bağlayıcı bir ceza verdiniz. Cezasını infaz ettiniz. Sonra ceza bittikten sonra tekrar aynı fiilden yargılıyorsunuz, tekrar ceza veriyorsunuz. Aynı eylemden dolayı birden çok ceza verilmesini adil yargılama hakkına aykırı bulduğu için Türkiye'yi mahkum etmiştir. Dolayısıyla biz buradaki ihlali baz alıyoruz. Ona göre değerlendiriyoruz.''


 


CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu: "Vicdani ret ile ilgili biz de bir çalışma yapıyoruz. Kanun teklifimizi TBMM Başkanlığına sunacağız''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, vicdani ret ile ilgili çalışma yaptıklarını, kanun tekliflerini TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.

Tanrıkulu, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna şu cevabı verdi:

''Vicdani ret ile ilgili biz de bir çalışma yapıyoruz. AİHM'nin Türkiye'nin aleyhine bu konuda verdiği 100'den fazla karar var. Vicdani ret, AB ülkelerinde de Anayasal hak olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla buna ilişkin düzenleme Türkiye'de de yapılmalı. Biz de bu konuda kendi kanun teklifimizi TBMM Başkanlığına sunacağız.''

(AA)
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.