Bakan Yılmaz'dan 21 gün isyanı

Bakan Yılmaz'dan 21 gün isyanı

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: 'Biz sadece 21 günlük askerlikle entegrasyonu sağlamıyoruz. Okullarda, lisede, üniversitede entegrasyonu sağlayamamışsın da 21 günde mi sağlayacağız?''" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sadece 21 günlük askerlikle entegrasyonun sağlanmadığını belirterek, ''8 yıl insanlarımızı okullarda eğitiyoruz. Okullarda, lisede, üniversitede entegrasyonu sağlayamamışsın da 21 günde mi sağlayacağız?'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, bedelli ve dövizli askerlik ile ilgili düzenlemeler içeren tasarının 1. maddesi kabul edildi.

Madde üzerinde MHP Grubu adına konuşan Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, yasada asıl önemli unsurun yaş ve para olmadığını, 21 günlük temel askerlik eğitiminin kaldırılması olduğunu ifade ederek, ''Bu madde AKP'nin, PKK açılımının önemli bir enstrümanıdır'' dedi.

Türkoğlu, yasanın kabul edilmesi halinde 500 bine yakın insanın eline silah almadan, Türk Bayrağı üzerine elini koyarak yemin etmeden askerlik hizmetini yapmış sayılacağını bildirdi.

''Bunun adını paralı vicdani ret koymak mümkündür'' diyen Türkoğlu, şöyle konuştu:

''1999'daki bedellide 400 bin kişiye hak sağlanmışken, bu haktan yarıdan fazlası istifade etmedi. Bunların çoğu ekonomik nedenlerden dolayı bu hakkını kaybetmişken, önemli bir kısmı da PKK terör örgütü mensubu olup, askerlik hizmeti için ülkeye geldiğinde tutuklanacağını bilen kişilerdir.

Bu tasarı terör örgütü mensuplarının askerliklerini Kandil'de, Mahmur'da, Haftanin'de yapabilmelerinin önünü açmaktadır. Avrupa'da yaşayan terör örgütü militanlarının kışla yerine PKK derneklerinde bölücü nutuklar atarak tezkere almaları imkanını tanımaktadır. Tasarı yasalaşırsa, bebek katilinin asker kaçağı olarak aldığı mahkumiyet ortadan kalkacak mıdır? Şemdin Sakık, Osman Öcalan, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Cemil Bayık ve diğer katil elebaşıları bu yasadan yararlanacak mıdır? Evet yararlanacaklardır. Çünkü yasa, önceden ne olursa olsun bedelli ya da dövizli askerlik hakkını kaybetmiş, 21 günlük temel askerliği için Türkiye'ye gelememiş, gelmişse bile yakalanmış, vatandaşlıktan çıkarılmış herkesi kapsamaktadır.

Bu tasarı; teröristler, katiller, caniler ve suçluların askerlikten, vatan borcundan affedilmesine ilişkin tasarıdır. Hükümet, namuslu vatandaşları bahane ederek, terör örgütünün yolunu temizlemektedir. Şayet böyle düşünülmüyorsa ya 21 günlük şartı konulmalı ya da terör örgütü mensubu olmaktan haklarında dava açılanların bu haktan yararlanmaları engellenmelidir.''

-''Bedelli askerlik parası için soygun yapabilecek''-

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 8 milletvekilinin tutuklu olduğunu belirterek, saat 12.00'yi geçtiğinde CHP Zonguldak Milletvekili Mustafa Balbay'ın tutukluluğunun bin gün olacağını kaydetti.

Özel, bir babanın oğlunun bedelli askerlik parasını yatırmak için soygun yapabileceğini ifade ederek, ''Baba mahkemeye çıktığında hakim ona 'niye yaptın?' diye soracak. Baba da 'devlet bana oğluma bedelli askerlik yaptıracak kadar bir gelir temin etmedi, ben de bu gelirim olmadığı için ve de annesi rüyasında 'oğlumuzun askere gideceğini ve gelmeyeceğini' gördüğü için, bu kadarlık hırsızlık yaptım' diyecek. Peki hakim bu konuda vicdanı ile nasıl karar verecek?'' dedi.

BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak da, kimsenin ''bedelli askerlik tasarısı geri çekilsin'' demediğini, yasanın çıkması konusunda grupların hemfikir olduğunu söyledi. Bozlak, AK Parti'nin yasayı çıkarırken olaya ticari olarak yaklaştığını iddia ederek, ''Hiç kimse anasından asker doğmuyor, sadece fakirler asker yapılıyor'' diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş ise, talep olması nedeniyle bu tasarının getirildiğini belirterek, ''Bu insanların sorunlarını görmezden gelmektense onların sorunlarını çözmek devletin asli görevidir'' dedi.

Muş, 21 günlük temel askerlik eğitiminin kaldırılmasıyla, yurtdışında yaşayanların işyerlerini kapatmak zorunda kalmayacaklarını, öğretim görevlilerinin de çalışmalarını aksatmayacağını bildirdi.

-''Başka bir bakanlar kurulundan izin alma durumuna düşürmeyin''-

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelliden elde edilecek gelirin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kullanılacağını söyleyerek, ''Her kime ne ödeme yapılmışsa yıllık olarak bakanlık sitesinden ilan edilecek'' dedi.

Burdur'a yurtdışından yaklaşık 20 bin kişinin bedelli askerlik için geldiğini belirten Yılmaz, ''Bunların muhakkak Burdur ekonomisine katkısı vardır. Ancak Hükümetimiz hiç bir ili ihmal etmediği gibi bundan sonra da Burdur'u ihmal etmeyecektir. Burdur mağduriyet hissetmeyecektir'' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, ''21 günlük temel askerlik entegrasyonu sağlıyordu, siz bunu kaldırınca entegrasyon ortadan kalkar'' diye düşünüldüğünü kaydederek, ''Bu düşünce eksik. Biz sadece 21 günlük askerlikle entegrasyonu sağlamıyoruz. 8 yıllık temel eğitim var, üzerine 4 yıl lise var. 8 yıl insanlarımızı okullarda eğitiyoruz. Okullarda, lisede, üniversitede entegrasyonu sağlayamamışsın da 21 günde mi sağlayacağız? Dolayısıyla bu bir entegrasyon değildir. Fayda olmayacağı düşünüldüğünden bu kaldırıldı'' dedi.

Yurtdışında parlamenter ve bakan olan Türk vatandaşları olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ''Bu kişiler 'Türkiye'de askerlik yapacağım' diye izin istiyor. Dolayısıyla siz kendi vatandaşlarınızı başka bir bakanlar kurulundan izin alma durumuna düşürmeyin. Buraya geldiği için işini kaybedenler de var'' dedi.

Daha sonra yapılan oylamada tasarının 1. maddesi kabul edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.