"Mirasın İzinde" sergisi ziyarete açıldı.

"Mirasın İzinde" sergisi ziyarete açıldı.

FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kılıç:- "Burası bir kültür merkezi. Aynı zamanda sanat eserlerinin de sergilendiği bu avlulu medreseyi fakültemizin hizmetinde sergi amaçlı da kullanıyoruz"

İSTANBUL (AA) - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Geleneksel Türk Sanatları Bölümü mezunlarının eserlerinin yer aldığı "Mirasın İzinde" sergisi açıldı.

Üniversitenin Ayasofya Yerleşkesinde gerçekleştirilen açılış etkinliğine, öğrencilerin yanı sıra akademisyen, eğitmen ve sanatçılar da katıldı.

Sergide 2021-2022 eğitim öğretim döneminde mezun olan öğrencilerin hat, tezhip, minyatür, çini ve cilt alanlarında hazırladıkları çalışmalar yer aldı.

FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kılıç, AA muhabirine, sergide 21 mezun öğrencinin özgün çalışmalarından yaklaşık 50 eserin yer aldığını anlattı.

Ayasofya Fatih Medresesi'nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildiği ve Ayasofya Yerleşkesi olarak kullanılmak üzere Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine tahsis edildiği bilgisini veren Kılıç, "Burası bir kültür merkezi. Aynı zamanda sanat eserlerinin de sergilendiği bu avlulu medreseyi fakültemizin hizmetinde sergi amaçlı da kullanıyoruz." dedi.

- "İkinci yarıyılda bu mekanda sürekli sergileri görebileceğiz"

Prof. Dr. Kılıç, daha önce de birini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı 3 serginin sanatseverlerle buluştuğu yerleşke içinde üniversitenin araştırma merkezleri ve konferans salonlarının da yer aldığını ifade etti.

Serginin 15 Şubat'a kadar izleyicilere açık olacağını, bütün sanatseverleri davet ettiklerini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Bizim fakülte olarak bir özelliğimiz var, mezunlarımızla diyaloglarımızı hiçbir zaman kesmiyoruz. Sürekli onları takipteyiz. Onlar da sürekli gelir seminerler, konferanslar verirler, sergiler açarlar ve genç kardeşleriyle, genç sanatçı adaylarıyla sürekli diyalog halindeler. Mezun olan öğrencilerimizle de böyle bir birlikteliğimiz var. Bu bakımdan da bizim üniversitemizin, fakültemizin böyle bir ayrıcalığı var. Bundan sonra da benzer çalışmalarımız devam edecek. Özellikle ikinci yarıyılda yoğun bir şekilde kendi fakültemizde ve bu mekanda sürekli sergileri görebileceğiz."

Sergide çalışmaları yer alan Mükerrem Mert, üniversite eğitimine başlamadan önce de resimle ilgilendiğini, minyatüre olan merakı dolayısıyla FSMVÜ'ne başladığını ve 2022'de mezun olduğunu söyledi.

Sergide 4 eseri bulunan 26 yaşındaki Mert, "Bitirme projemde uyku metaforunu ele aldım. Aslında uyuyan bir insan görüyoruz. Fakat baktığımız zaman uykunun başka bir boyuta geçme olduğunu, aslında devam eden bir hayat olduğunu düşündüğüm için orada uyuyan insanın dava insanı, bir inanca sahip, derdi olan bir insanın uykusunda da yaptığı işi devam ettirdiğini, çalıştığını düşündüğüm için bunu yansıtmak istedim." değerlendirmesini yaptı.

Yara Baqdounes ise üniversitede çini ve minyatür eğitimi aldığını, geçen sene mezun olduğunu ve minyatür alanında yüksek lisans eğitimine devam ettiğini söyledi.

Suriye asıllı 22 yaşındaki genç sanatçı, sergide çininin bir mücevher dükkanının iç mekan ve dış mekanında kullanımıyla ilgili bir bitirme projesinin bulunduğunu dile getirdi.

Eski bir sanatın 20. yüzyıla uygun olarak kullanımını çalışarak bu sanatı devam ettirmeyi amaçladıklarını dile getiren Baqdounes, "Hem mücevher kutuları yaptım hem de dükkanın tasarımını yaptım hocamla birlikte. Kutuların içinde çiniyi kullandım, mücevherleri desenin içinde uygun olacak şekilde yerleştirip kutuların hem içinde hem dışında yerleştirdim. Aynı zamanda mekanın içinde mağazayı kubbe şeklinde tasarlayıp turkuaz rengiyle boyayıp turkuaz taşını anımsatmak için o şekilde tasarlamıştım. İçinde avize tasarımı kutuların ve mücevherlerin sergileneceği yeri de güzel olacak şekilde tasarladım." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.