Mübarek yanlılarına da kucak açtılar!

Mübarek yanlılarına da kucak açtılar!

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Baradey, 30 Haziran'ın Mısır'da İhvan'ın iktidardaki son günü olacağını iddia ederek, eski rejimin kalıntılarına kucak açılması gerektiğini savundu.

Mısır'daki muhalif kesimler, ülkenin farklı blgelerinde 30 Haziran'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi'ni (HAP) karşı düzenleyecekleri gösterilerle yönetimi devirmeyi hedefliyor.

Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından düzenlenen gösteri tarihi, Mursi'nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinin 1'inci yıldönümü olan 30 Haziran olarak belirlendi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni, "Nasırcı" Arap Milliyetçisi kimliği ile tanınan ve geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3'üncü olan Hamdin Sabbahi, Arap Birliği eski Genel Sekreteri ve Kongre Partisi Lideri Amr Musa, Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı, Nobel ödüllü Muhammed el-Baradey, 1918 yılında kurulan ve Mısır'ın en eski partisi olan, İngiliz işgaline karşı direnişi ile ünlü Vefd Partisi, Mısır Sosyalist Partisi, 6 Nisan ve liberal Kifaye Hareketi oluşturuyor.

Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne ayrıca Mısır'da son 1 yıl içindeki gösterilerde boy gösteren ve yargı tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanan Black Block da destek veriyor.

"Ilımlı İslamcı" olarak tanınan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İHVAN) ayrılan Güçlü Mısır Partisi Lideri Abdulmunim Ebu'l-Futuh da Mursi'ye karşı gösterileri destekleyeceğini açıkladı.

Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin içinde oluşan gençlik koalisyonu, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmek ya da erken seçime zorlamak amacı ile "Rebel", (İsyancı) adı altında 2 ay önce Mısır genelinde topladıkları imza kampanyasını 30 Haziran'da sonuca ulaştırmayı amaçlıyor.

Meclis seçiminde yüzde 27 ila 30 başarı sağlayan cephenin karşısında ise Mübarek sonrası yapılan ilk özgür seçimlerde cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, halk ve şura meclisleri seçimlerinin galibi HAP, İhvan, Selefi eğilimli Nur, Vatan ve Bayrak partileri, İslamcı Asale Partisi, Cemaat el-İslami tarafından kurulan Adalet ve Bina Partisi bulunuyor.

Son yapılan genel seçimler dikkate alındığında Mursi'yi destekleyen partilerin oy oranı yüzde 70 olarak gösteriliyor.

DEVRİM GÖSTERİLERİNDEN FARKLI

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Baradey, 30 Haziran'ın Mısır'da İhvan'ın iktidardaki son günü olacağını iddia ederek, eski rejimin kalıntılarına kucak açılması gerektiğini savundu. Baradey, 30 Haziran'daki protestoya, Mübarek rejimi yanlılarını da davet etti.

Buna karşın Mursi'yi destekleyen Cemaat el-İslami yaptığı basın açıklamasında, "Bugüne kadar Mübarek rejiminin devrilmesi için çok can verdik, Mübarek rejiminin tekrar gelmemesi için 10 binlerce can vermeye hazırız" açıklaması da 30 Haziran'ın gergin geçeceğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Mısır medyası, 30 Haziran'da yapılacak gösterilerde polisin İHVAN'a ait binaları korumayacağını öne sürerken, emniyet kaynakları konuya ilişkin her hangi bir açıklama yapmadı.

Mursi'nin cumhurbaşkanlığını bırakmasını seçimlere kadar da ordunun yönetimi ele almasını isteyen muhalifler, bunun gerekçesi olarak "Mısır cumhurbaşkanının seçilmesi ve yeni hükümetin göreve başlamasının ardından devlet müesseselerinin İhvan tarafından kuşatıldığını" öne sürüyor.

Etiyopya ile Mısır arasında yaşanan Nil Nehri'nin sularının paylaşımıyla ilgili cumhurbaşkanlığında yapılan toplantının canlı yayınlanmasının ardından muhalefet, Mursi'nin ve İhvan'ın devlet idaresinde yetkin olmadıkları görüşünü savunuyor.

Mursi'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından verdiği, "100 gün içerisinde trafik ve çöp sorunu halledilecek, güvenlik sağlanacak, devletin ürettiği ekmeğin kalitesi iyileştirilecek ve sübvanseli mutfak tüpünün kolay temini sağlanacak" vaatlerinin hiç birinin yerine getirilmediğini ileri süren muhalefet, Mısır'ın Mursi ile 4 yıl daha zaman kaybetmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Kültür Bakanlığı Devlet Operası ve en son valiler kararnamesi ile muhalefet, Mursi'nin devlet kuruluşlarını ele geçirdiğini ileri sürüyor.

Valiler kararnamesinde en fazla tepki gösterilen isim Luksor kenti valiliğine atanan Cemaati İslami üyesi Adil el-Hayyat oldu.

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini deviren 25 Ocak 2011'deki gösteriler ile devrimin üzerinden geçen 2 yılın ardından yapılacak gösteriler arasında fark olduğu görüşü ülke genelinde kabul görüyor.

Mübarek'e karşı genel kitlelerin katılımı ile gerçekleşen gösterilerin aksine seçimle gelmiş Muhammed Mursi yönetimine karşı yapılacak gösteriler, bazı liberal, sol ve laik kesimlerin üyeleri dışında destekçi bulmuyor.

25 Ocak 2011'de gerçekleşen gösterilere katılan İhvan ile Selefiler, sol ve laik grupların hedefindeyken, geçen 6 ay içinde çökme tehlikesi gösteren ve halen bunu atlatamayan Mısır ekonomisinin gösterilerden olumsuz etkileneceği bildiriliyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.