Mısır Müftüsü'nden skandal fetva!

Mısır Müftüsü'nden skandal fetva!

Mısır'da Sisi cuntasına destek veren Mısır Müftüsü Şevki Allam, çaresiz mültecileri “günahkar” ilan etti. Bir fetva sitesinde soruları cevaplayan Allam, yasa dışı ilticayı kınayarak bu eylemin “şeriata göre haram” olduğu yönünde görüş bildirdi.

Suriye'de beşinci yılına yaklaşan savaşta evlerinden olan milyonlarca sivil, daha iyi bir hayat için komşu ülkelere ve Avrupa'ya sığınmaya çalışırken Mısır Müftüsü Şevki Allam'a ait olduğu belirtilen bir fetva tartışmalara neden oldu.

El-Arabi el-Cedid'in internet sitesinde yer alan habere göre Müftü Allam, yasadışı ilticayı kınayarak bu eylemin"şeriata göre haram" olduğu yönünde görüş bildirdi. Allam, bir fetva sitesinde yöneltilen bir soruya cevabında, "Yasa dışı göçmenlik, küresel bir hadise ve birçok ülkenin boğuştuğu bir problem. Bu ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel hassasiyetlerine de zarar vermektedir" ifadelerini kullandı. Hukuksuz göçmenliğin, şiddete ve kurallara itaat etmemek de dahil birçok suça yol açtığını savunan Müftü Allam, meseleye dahil olan "ülkelerin liderlerinin hakkını yeme ve onları kandırma"nın da söz konusu durum içinde değerlendirilebileceğini iddia etti. Kahire'deki darbe yönetimine yakınlığı ile bilinen Şevki Allam'ın geçtiğimiz aylarda, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) önemli isimlerinden Seyyid Kutub'un eserlerinden intihal yaptığı ortaya çıkmıştı. Cunta yönetimi, İhvan'ı "terör örgütü" ilan edip seçimlere girmesine engel olmuştu.

ESAD'A MISIR DESTEĞİ

Suriye'de Şam yönetiminden yana tavır sergileyen Mısır'da Allam'ın tartışmalı "fetva"sı, Beşşar Esad güçlerinin varil bombalarından ve işlediği katliamlardan kaçan on binlerce Suriyelinin Avrupa kapılarında yaşam mücadelesi verdiği bir sırada geldi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyelerinden Bessam el-Melik, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Mısır ve Rusya'nın, çıkarlarına uygun şekilde, Suriye'deki iç ve dış muhalefeti kontrol altında tutma yönünde koordinasyon halinde olduklarını öne sürmüştü. Rusya lideri Vladimir Putin ile Mısır'ın darbeyle yönetime el koyan Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Esad yönetimine silah yardımında bulunulmasını öngören gizli bir anlaşma yaptığı da iddia edilmişti. (Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.