Mursi meydan okudu!

Mursi meydan okudu!

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 35 İhvan yetkilisinin yargılandığı "casusluk" davası, 23 Şubat'a ertelendi. Duruşmanın başında söz alan Mursi, ses geçirmeyen cam kafes arkasında tutulmalarına tepki göste

Başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde görülen ilk duruşmada sanıkların ses geçirmeyen kafes arkasındatutulmaları, savunma ile mahkeme heyeti arasında tartışmalara yol açtı. Duruşmanın başında söz alan Mursi, ses geçirmeyen cam kafes arkasında tutulmalarına tepki göstererek, "Bu bir maskaralık. Niye korkuyorsunuz? Cumhurbaşkanının halkıyla buluşmasından mı korkuyorsunuz?" dedi. Mursi, daha sonra savunma heyetine dönerek, bu uygulamanın devam etmesi halinde duruşmadan çekilmelerini istedi. Mursi'nin isteği üzerine savunma heyeti salondan çıktı, bunun üzerine duruşmaya ara verildi.

Duruşma sırasında cam kafes arkasında bulunan Mursi dışındaki bütün sanıkların, darbe karşıtı direnişin sembolü "Rabia" işaretleri yaptıkları dikkati çekerken, askeri darbe aleyhine sloganlar da atıldı.

Savunma heyetinin mahkemeden ayrılmasının ardından duruşmanın 23 Şubat'a ertelendiği açıklandı.

Duruşmaya ara verilmesinin ardından mahkeme çıkışında AA muhabirine konuşan savunma heyeti başkanı Muhammed Selim Avva, "Sanıkların cam kafeste tutulduğu ve seslerini duyamadığımız bir duruşmaya devam edemeyiz. Sanıkların cam kafesten çıkarılmasını talep ettik. Sanıklar gelecek duruşmada cam kafeste tutulmayacaksa gelirim, aksi halde gelmem" diye konuştu.

Savunma heyeti sözcüsü avukat Muhammed ed-Demati ise bir sonraki duruşmaya geleceklerini ancak aynı durumun devam etmesi halinde duruşmadan tekrar çekileceklerini ifade etti.

Davada, Mursi'nin yanı sıra dönemin Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Muhammed Rifaa et-Tahtavi, Yardımcısı Esad eş-Şeyha, Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati, HAP Genel Başkanı Saad el-Katatni, Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan, Genel Sekreter Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile yardımcıları Hayrat Şatır ve Mahmud İzzet ile 26 İhvan yetkilisi yargılanıyor.

Mısır makamlarının Mursi ve diğer sanıklara yönelttiği resmi suçlamada kullanılan Arapça "tehabur" kelimesi, "bir komplonun parçası olarak, yabancı güçlerle iletişim kurmak ve devlet sırlarını ifşa etmek" anlamına geliyor.

Mısır makamlarının, darbenin ardından hakkında 4 ayrı dava açılan Mursi'nin duruşmalarında, sadece yargıcın izin vermesi halinde sanığa konuşma imkanı tanıyan "ses geçirmeyen cam kafes" uygulamasına başlaması tepkilere yol açmıştı. Mursi, bir önceki duruşmada, uygulamayı protesto ederek duruşma boyunca sessiz kalmıştı.

haber10

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.