Mısır'da ordunun katliam bilançosu: 129

Mısır'da ordunun katliam bilançosu: 129

Milyonlar Mısır'da katliamı protesto etmek için sokaklara indi. Ordu göstericilerin yolunu tıkayarak müdahale etti. Mısır'da şu ana kadar 129 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

AL JAZEERA CANLI YAYIN:

 

22.00 Mısır Güvenlik güçlerinin  açtığı ateş sonucu, 81'i Ramses Meydanı'nda olmak züre toplam 129  kişi öldü.

18.15 Mısır'da ordunun göstericilere müdahalesinde ölü sayısı  51'e yükseldi.

Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sürüyor.

Kahire'nin Ramses Meydanı'nda bulunan El-Feth Camii'ndeki sahra hastanesi yetkilileri, göstericilerin üzerine ateş açılması sonucunda ölenlerin sayısının 51'e yükseldiğini yaralıların sayısının ise 300'ü geçtiğini duyurdu.

 

Bugün Mısır genelinde düzenlenen "Gazap Cuması" gösterilerine katılan darbe karşıtlarına güvenlik güçleri gerçek mermiyle müdahale ediyor.

17:30 Mısır Sağlık Bakanlığı bugün ülke genelinde 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

17:20 Mısır, Türkiye ile olan ortak deniz tatbikatını iptal etme kararı aldı.

TOPLAM ÖLÜ SAYISI: 45

17:09 Al-Jazeera'ya bağlanan Ramses Hastanesi doktoru yardım çağrısında bulunuyor.

17:01 Anadolu Ajansı kaynakları: Mısır'da ülke genelinde düzenlenen "Gazap Cuması" gösterileri kapsamında Ramses Meydanı'nda güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu ölü sayısının 20'yi aştığı bildirildi. Ülke genelinde göstericilere düzenlenen müdahalelerde ölü sayısı 30'a yükseldi.

16:56 Sina'nın kuzeyinde göstericilere açılan ateş sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsmailiye ve Dimyat kentlerinde yapılna müdahalelerde 9 kişi hayatını kaybetti.

RAMSES'TE KATLİAM VAR: 28 ÖLÜ

16:53 Mısır'daki tıbbi kaynaklar, Ramses Meydanı'nda açılan ateş sonucu 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ramses'teki meydan hastanesi doktoru Ramses'te ölen kişi sayısının 28 olduğunu söyledi.

16:53 Anadolu Ajansı kaynakları : Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen "Öfke Cuması" gösterileri sırasında darbe karşıtlarına müdahale ediliyor. Göstericilere açılan ateş sonucunda İsmailiye'de 6, Dimyat'ta 3, Ramses Meydanı'nda ise 5 kişi öldü.

16:49 Al-Jazeera'ya bağlanan Doktor Salah Sultan an itibariyle Ramses meydanında katliam gerçekleştiğini aktardı. Sultan, polis ve baltacıların göstericilerin üzerine ateş açtığını bildirdi.

16:46 İhvan Sözcüsü: Konu siyasi muhalefet değil, asıl konu baskıcı rejimin geri gelmesidir.

İLK İSTİFA GELDİ

16:30 Darbeye verdiği destekle bilinen Milli Selamet Cephesi'nin (FIS) sözcüsü Halid Davut istifa etti.

16:17 Al-Jazeera'nın verdiği son dakika haberine göre Kahire'deki Ramses Meydanı'nda toplanan kalabalığa ağır ateş açıldı.

16:13 Polis, Nasr kentindeki İman Camii önünde yürüyüş yapan göstericilerin önünü tıkadı

16:08 Tamha'da kadın göstericilerin yüyürüşe başladığı belirtildi.

16:04 Dimyat'ta açılan ateş sonucu 8 kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısı 16'ya çıktı

15:45 Kefr Eş-Şeyh kentinde göstericilere gaz bombaları ve pompalı tüfekle açılan ateş sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

15:37 El-Cezire El-Herem kenti muhabiri Abdullah Ahmet canlı bağlandığı televizyonda göstericilerin slogan attığı sırada ordu tarafından ateş açıldığını belirtti.

KAHİRE'DE DE ATEŞ AÇILDI

Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtlarının toplandığı Ramses Meydanı'nda eylemcilerin üzerine gerçek mermilerle ateş açıldığı iddia edildi.

15:35 Mısır'ın başkenti Kahire'nin Ramses Meydanı'nda "Gazap Cuması" yürüyüşü sırasında darbe karşıtı göstericiler üzerine gerçek mermilerle atış açıldığı bildirildi.

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

15:13 Al Jazeera 4 ölü ve 11 yaralı olduğunu söyledi.

14:58 Al-Mansora'da hareketlilik başladı. Ordu göstericilerin önünü tıkadı.

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

14:55 Tanta'da ordu birlikleri göstericilerin üzerine ateş açıyor. Silah sesleri yükseliyor. Göstericiler panik içinde.

14:40 İskenderiyye'deki göstericiler ellerinde şehit pankartlarıyla yürüyüşlerine devam ediyor.

14:40 Göstericilerin bir kısmı Ramsey meydanına geldi.

14:40 Anadolu Ajansı'na göre İskenderiyye kentinde ordunun ateş açması sonucu biri kadın 6 gösterici öldü. 22'si yaralandı.

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

İHVAN LİDERİNİN ŞEHİT KIZI ESMA BİLTACİ'NİN CENAZESİ KALDIRILDI

Açılan ateş sonucu ölen İhvan Lideri Muhammed El-Biltaci'nin kızı Esma El-Biltaci, Nasr kentindeki Selam Camii'nde son yolculuğuna uğurlandı. Biltaci'nin cenazesi tekbirler ve sloganlar eşliğinde taşındı.

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

MURSİ KARŞITLARI DA TOPLANIYOR

Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Temerrüt gibi Mursi karşıtı gruplar da karşı gösteri çağrısı yaptı. Ülke genelinde mahalleleri ve kiliseleri koruma çağrısı yapanlar da var.

Geçtiğimiz Çarşamba günü 638 kişinin yaşamını yitirdiği katliama benzer olayların yaşanmasından endişe ediliyor.

KARDAVİ CANLI YAYINDA AÇIKLAMA YAPTI

''Bütün Mısırlıları evlerinden çıkıp kardeşlerine yardım etmeye çağırıyorum''

 İşte o açıklamalar:

 ''Yazık bunlara yazık. Araplar, Amerikanlılar, bütün dünya darbe karşıtlarına düşman. Ey Müslümanlar, çıkın ve kardeşlerinize yardım edin. Vallahi çıkmayan kişiye yazıktır. Cesetleri yaktılar. Allah onlardan intikam alacaktır. Kardeşlerinize yardım etmeniz gerekir. Müslüman müslümanın kardeşidir. Kardeşimizi terketmek haramdır. Evlerimizden çıkalım. Bu zulme susarsak vallahi bunlar bize balyoz gibi inecektir. Onlar Mısır'ı helak etti. Milyarları aldılar. 80 Milyar Mısır bütçesinden çaldılar.

 Mısır'da olanlardan herkes sorumludur. Bu Adli Mansur da olsun başkası da olsun. Biz Peygamber yolundayız. Allah onlara karşı bize yardım edecektir. Binlerce insanı öldürdüler. Kalpleri katılaşmış bunların. Adeviye ve Nahda'da gerçekleşen katliamdaki şiddeti biz hiçbir yerde görmemiştik.

Birleşmiş Milletler, Amerika, Avrupa Birliği, İnsani ögütler... Hepsini insafa davet ediyorum. Bütün insani kuruluşları Mısır'a girip bu zulmü durdurmaya davet ediyorum. Müslüman müslümanı öldürür mü ? . Bunlar mümin insanları öldürdüler. Onları Allah'a şikayet ediyorum. Allah'tan bize yardım etmesini, zalimlerden intikam almasını istiyorum. Selamun aleyküm.''

38 FARKLI YÜRÜYÜŞ

Mısır'da "Darbeye Karşı Koalisyon", ülkede yaşanan katliamları protesto etmek için "Öfke Cuması" adıyla Kahire, Giza ve El-Kalyubiyye'de 38 farklı yürüyüş düzenleneceğini duyurdu.

Koalisyondan yapılan yazılı açıklamada, Cuma namazının ardından başlayacak yürüyüşe katılan göstericilerin Kahire'deki Ramses Meydanı'nda bir araya geleceği belirtilmişti.

Mısır'ın diğer kentlerinde de Cuma namazından sonra "milyonluk yürüyüşler" adı altında protesto gösterileri düzenlenleniyor.

14:38 Ordu güçleri Nil Deltası'ndaki Tanta şehrinde  katliamı protesto etmek isteyen göstericilerin üzerine ateş açtı.

14:35 Tanta'da 'Düşecek düşecek askeri hüküm' sloganları atılıyor.

14:30 Al-Jazeera yayınına bağlanan Tanta muhabiri Musab Hamid ordunun yanında baltacıların da bulunduğunu söyledi.

Nahda ve Adeviye meydanında hayatını kaybedenlerin cenazeleri Kahire'deki Amr bin As Camii'ne getirildi.

Müslüman Kardeşler cuma namazı çıkışı destekçilerine çağrıda bulunarak '1 milyonluk yürüyüş'e katılmalarını istemişti.

Mısır'da darbe karşıtı gösteriler için halk camilerde toplanmaya başladı. Mısırlı imamlar hükümetin "Darbe karşıtı vaaz vermeyin" çağrısına uymadı.

HALK CAMİLERE AKIN EDİYOR

Mısır'da darbe karşıtları "Gazap (Öfke) Cuması" gösterileri için daha önceden belirlenen camilere akın ederken, ülke genelindeki birçok camide imamların hükümetin "Darbe karşıtı vaaz vermeyin" çağrısına uymadıkları ve halkı darbeye karşı durmaya çağırdıkları gözleniyor.

Kahire'deki 28 camiden darbe karşıtı yürüyüşler, Cuma Namazı sonrası başladı. Camilerede imamlar, katliamları kınarken, halkı darbe karşısında barışçıl gösteriler yapmaya davet ettiler.

Kahire'deki tarihi El Ezher Cami ile Afrika Kıtası'nın en eski camisi Amr Bin As Cami çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de ise darbe karşıtı göstericiler camilere güvenlik sebebiyle topluca gittiler. İskenderiye kent merkezinin bir çok yerinde askeri birliklerin tedbir aldığı gözleniyor.

Mısır'ın 27 ilinin tamamında bugün darbe karşıtı gösteriler yapılması planlanıyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.