Mısır'dan HAMAS'a çifte standart

Mısır'dan HAMAS'a çifte standart

Mısır diğer grupların Rafah kapısından geçişine kolaylık getirirken Hamas mensuplarına izin vermiyor

Mısır rejiminin Hamas’ın dışındaki Filistinli grupların Gazze’den çıkış yapmalarına izin verirken, Hamas’a mensup heyetlerin çıkışını engellemeye devam ettiği belirtildi.

Filistinli kaynakların ifadelerine göre, bu yılın başından beri Hamas heyetlerinin Gazze’nin tek kara çıkışı olan Rafah sınır kapısından çıkış yapmalarına yasak getiren Mısır rejimi tavrını hâlâ sürdürüyor.

Mısır-Hamas ilişkileri sürekli inişli ve çıkış bir süreç yaşadı. Hamas’ın Fetih gibi verdiği talimatlara uygun hareket etmesini isteyen Mısır, bu hareketin kendi halkının çıkarını öne çıkarıp kendi taleplerini reddettiğinde çılgına dönüyor. En son Fetih ile Hamas arasında yapılan uzlaşı görüşmelerinde Mısır’ın uzlaşı taslağını Siyonist bakış açısına göre yeniden düzenleyip Hamas’ın önüne koyması ve Hamas’tan imza atmasını istemesine karşılık Hamas’ın imza atmayı reddetmesi Mısır’ı iyice kızdırmış ve harekete karşı çok sert ifadeler kullanmasına neden olmuştu. Mısırla çatışmaktan, onunla bir cephe açmaktan sürekli sakınan Hamas Mısır’dan fazlasıyla baskı görüyor. Hamas mensuplarını zindanlarında tutan Mısır rejimi, diğer yandan kara sınırına çelik duvar örmeyi de sürdürüyor.Filistin Enformasyon Merkezi

Etiketler :