Baradey: Mısır’da “Mübarek rejimi” halen devam ediyor

Baradey: Mısır’da “Mübarek rejimi” halen devam ediyor

Mısır'ın eski Geçici Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradey, ülkede halen "Mübarek rejiminin" mevcudiyetini koruduğunu ifade etti.

  • Mursi'ye tuzak kuran ve sunî krizler çıkaran derin devletin ta kendisidir.
  • Nasır şehrinde "gizli toplantılar" yapıldı.
  • 30 Haziran olayları önceden planlanmış ve hazırlanmıştı.
Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 'ye derin devletin tuzak kurduğunu söyleyen Baradey, Müslüman Kardeşler 'in yaptığı hatalarla buna yardımcı olduğunu kaydetti.
 
Mısır 'da 3 Temmuz'da yaşanan darbe sonrası geçici cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen ve daha sonra istifa eden Muhammed Baradey , ülkedeki son olaylarla ilgili açıklamada bulundu. Baradey'in yazılı açıklaması, birçok Arap gazetesi ve sitesinde yayınladı. 
 
Mısır'da insanların çoğunun istifa etmesini bir kaçış olarak gördüklerine değinen Baradey, "Hâlbuki Mısırlıların bilmediği bir şey vardı. O da, 2011 devriminden 2 yıl geçmesine rağmen Mısır'da Mübarek rejimi halen devam ediyor. Ve Muhammed Mursi'nin bazı yönlerden haklı olduğunu keşfettim. Zira ona tuzak kuran ve sunî krizler çıkaran derin devletin ta kendisidir. İhvan ise "büyük bir aptallıkla", şu anda yürürlükte olan planın başarılı olması için bu Mübarek rejimine yardımda bulundu. Çünkü doğru zamanda, doğru kararlar alarak Mursi'yi doğru yönlendirmediler." dedi.
 
Açıklamasında bir örnek veren Baradey, Mursi'nin ilk yapması gereken şeyin "yargıyı temizlemek" olması gerektiğini savundu. Baradey, "Çünkü adalet mülkün temelidir. Yine Mübarek rejimini şeffaf bir şekilde ve halkın önünde sorgulamak için olağanüstü devrim mahkemesi kurulması gerekirdi. Ancak Mısır'da olan hadiseleri şu şekilde özetleyebiliriz: Mübarek rejimi (ordu, içişleri, yargı, basın-yayın, ekonomi, Amerika, İsrail, bazı Arap devletlerinden oluşan derin devlet), Mursi'nin seçimlerde kazanacağını öngördüler ve yönetime gelmelerine müsaade ettiler. Fakat daha sonra onu devirmek için planlar yaptılar, komplolar kurdular, sunî krizler çıkardılar. Yani 30 Haziran olayları önceden planlanmış ve hazırlanmıştı. Temerrüt-İsyan Hareketi bunu çok iyi bilmektedir." 
 
Baradey açıklamasında olayları şöyle anlatmaya devam ediyor: "İş işten geçtikten sonra Nasır şehrinde yaptıkları "gizli toplantıları", aldıkları paralar, parlamento üyeleri adına uydurulmuş, değiştirilmiş imzalar ve daha neler neler… Ne var ki, İhvan uygun kararlar almak suretiyle derin devletin tüm bu plan ve komplolarını boşa çıkarabilirdi." 
 
Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Mursi olağanüstü hal ilan ettiğinde içişleri ve savunma bakanlığının bu kararı uygulamadığını vurgulayan Muhammed Baradey, "Ancak bugün savunma bakanlığı olağanüstü hal ilan ediyor, gerçek silah kullanıyor ve bu kararı içişleri bakanlığı uyguluyor." dedi.
 
Baradey'in açıklaması şöyle devam ediyor: "Bu bağlamda İhvan'ın yaptığı hatalardan biri, siyasi rakiplerine ve Arap devletlerine saldırması ve küfür etmesidir. Hatta ben bile bunlardan nasibimi aldım. Maalesef, Mısır halkı da, İhvan da kandırıldı ve bir planın başarılı olması için "araç" olarak kullanıldı. Bu arada herkes, devrim şehitlerini, devrimcilerin katillerini, yaptıkları katliam ve zulümleri unuttu. İhvan'dan kurtulduktan sonra, derin devletin planı çerçevesinde, 25 Ocak devrimcilerinin katilleri şimdi beraatlarını aldılar." 
 
Baradey, ayrıca Selefi Nur Partisi başta olmak üzere bütün dini ve siyasi partilerin de kapatılacağını iddia etti.
 
CİHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.