Çocuk sahibi olmak için en doğru zaman

Çocuk sahibi olmak için en doğru zaman

Doğru zamanlama için çiftlerin aklına takılan sorular üreme karnesi ile gideriliyor.

Yaşımız ilerledi, henüz evlenemedik, evlendiğimizde çocuk sahibi olabilir miyiz? Yumurtalarımızı dondurup saklayabilir miyiz?’ gibi sorularla sık sık karşılaştıklarını belirten İstanbul Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Genel Direktörü Op. Dr. Aret Kamar, bu tür sorularla merkezlerine başvuran çiftlere üreme karnesi çıkardıklarını, böylece çiftlerin çocuk planlamalarını daha net bir takvime oturtmanın mümkün olduğunu söyledi.

 
Kamar, üreme karnesi ile doğurganlığın, kadının hamile kalabilme gücünün, erkeğin kadını hamile bırakabilme ihtimalinin hesaplanabildiğini vurgulayarak, ‘Kadınlar ne zaman menopoza gireceklerini, ne zamana kadar çocuk sahibi olabileceklerini bilmek istiyorlar. Doğurganlığın hesaplanması biz infertilite(kısırlık) ile uğraşan hekimlerin her zaman karşılaştığı bir durum. Sperm tahlili; sperm sayısını, morfolojik özelliklerini yani erkeğin fertilitesini, üreme gücünü ortaya koyuyor. Onlarda karmaşık parametreler yok. Toplam hareketli sperm sayısı 15 milyonun üzerinde olduğu zaman erkek fertil yani çocuk sahibi olabilir, kabul ediliyor’ dedi.
 
Kadınlarda ise durumun çok daha karmaşık olduğunu vurgulayan Op. Dr. Aret Kamar, kadının yumurta miktarının ölçülmesi için pratikte en sık ve verimli kullanılan yöntemin; vajinal yoldan yapılan ultrason incelemesi olduğunu belirtti. Kamar, rahim yapısı, miyom olup olmadığı, rahimde doğuştan gelen şekil bozuklukları, rahim içinde yer kaplayan oluşumlar ve rahimin doğuştan şekil bozukluklarının değerlendirildiğini ve gebelik önünde bir engel varsa bunların zamanında tespit edilerek cerrahi yöntemlerle onarılabildiğine dikkat çekti.
 
Kadın için en önemli unsur yumurta rezervi
 
Kadının doğurganlık gücünü belirleyen en önemli etkenin yumurta rezervi olduğuna dikkat çeken Dr. Kamar, üreme karnesinde kadının yaşının da büyük rol oynadığını söyledi. ‘ 35’li yaşlardan sonra seneler geçtikçe, yumurta olsa bile, yumurtaların döllenebilme ve gebelik getirebilme özellikleri azalmaktadır’ diyen Kamar, üreme karnesiyle ebeveyn olmak isteyen çiftlerin doktorlarıyla birlikte kendilerine bir yol haritası çizme şansına sahip olacağının altını çizerek, kısırlık tedavisinde kişiye ve çifte yapılan özel uygulamalara vurgu yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.