Molla'nın Son Sözleri

Molla'nın Son Sözleri

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Lideri Molla'nın avukatı Tajul İslam, Molla'nın idam edilmeden önce, "sadece İslami bir partinin lideri olduğu için öldürüldüğünü" söylediğini belirtti.

Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatı Tajul İslam, Molla'nın idam edilmeden önce, "sadece İslami bir partinin lideri olduğu için öldürüldüğünü" söylediğini belirtti. 

Avukat Tajul İslam, Molla'nın idam edilmeden hemen önce söylediklerini AA'ya aktardı.

Aile üyelerinin verdiği bilgiye göre, Abdülkadir Molla, idamdan önce, "Ben sadece İslami bir partinin lideri olduğum için öldürülüyorum. Ben hiçbir suç işlemedim. Sadece bir Müslüman olduğum için asılıyorum. Bu hükümet benim bu suçlardan hiçbirini işlemediğimi çok iyi bildiği halde beni öldürüyor. Sadece Cemaat-i İslami'nin lideri olduğum için. Benim şehadetimi Bangladeş İslam devleti için kullanın" dedi. 

AA muhabirlerinin telefonda görüştüğü İslam, Bangladeş Anayasası dikkate alındığında bu yaşananların "inanılmaz" olduğunu belirterek 15 günlük sürenin beklenmediğini vurguladı.

Molla'nın başkanlık affını istemediğine dikkati çeken İslam,  "Mevcut hükümetin zalim ve katil olduğunu ve bu affa ihtiyaçları olmadığını" ifade etti. 

Ülkede karışıklık uyarısı

Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuracaklarını bildiren İslam, Cemaat-i İslami üyelerine yönelik davaları bir bütün olarak mahkemeye götüreceklerini belirtti. İslam, bunun zaman alacağını ve bu süreçte ülkede karışıklıklar çıkabileceğini kaydetti.

Bangladeş'in ikiye bölündüğünü dile getiren İslam, "İnsanlar bu yargılamayı doğru bulmuyor. Önümüzdeki günlerde neler olabileceğini bilemiyoruz" diye konuştu.

Ülke çapında gösterilerin şimdiden başladığına değinen İslam, Dakka'da 5 bin polis ve askerin alarma geçtiğini ve göstericilere ateş açıldığını söyleyerek bugün daha fazla gösteri yapılacağını ve Bangladeş'in kitlesel eylemlere sahne olacağını söyledi.

"Abdülkadir Molla'nın idamının diğer idam kararlarına emsal teşkil edeceğini" anlatan İslam, Bangladeş Mahkemesinin bugün yeniden toplanarak haklarında idam kararı verilen diğer Cemaat-i İslami üyelerinin cezalarını infaz etmeye çalışacağını bildirdi.

İnsanların Bangladeş sokaklarında birbirlerini öldürdüğünü söyleyen İslam, ülkenin şimdiden iç savaşın içinde olduğu uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dahil, birçok uluslararası kuruluşun idamın durdurulması için çağrıda bulunduğunu hatırlatan İslam, Bangladeş hükümetinin kimseyi dinlemeyerek idamı gerçekleştirdiğine işaret etti.

"Durumun Suriye'deki gibi bir iç savaşa dönüşmesinden endişeliyiz"

"Bangladeş hükümetinin kibrinin ve siyasi rakiplerine karşı tutumunun ülkede iç karışıklıklara sebep olduğunu ve bu durumun Suriye'deki gibi bir iç savaşa dönüşebileceğinden endişe ettiklerini" söyleyen İslam, hükümetin gücünü kaybetmekten korktuğu için bu tür eylemler gerçekleştirdiğini ve bu idamın hükümet açısından daha da kötü sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Bangladeş'in 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için Bangladeş hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanan Molla, 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. 

Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için temyiz Mahkemesine başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinin hükmünü onayan temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da Molla'nın idam cezasının uluslararası standartları karşılamadığını ifade etmiş, yürütmenin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Muhalefetteki Cemaat-i İslami, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimler için yargıya müdahale ederek siyasete alet ettiğini, toplumsal ayrışmaya neden olduğunu ve yargılamanın uluslararası hukuk standartlarına hiçbir şekilde uygun olmadığını vurguluyor.

HABERVAKTİM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.