Bakan Zeybekci'den Moody's'e tokat gibi yanıt

Bakan Zeybekci'den Moody's'e tokat gibi yanıt

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Moody's Türkiye ile ilgili dokuz tane endişe belirtmiş, bir tanesi Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili değil. Onun için biz onlara, 'Sizin yaptığınız bu yorumları biz ülke olarak kale almıyoruz' diyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody'sin Türkiye ile ilgili dokuz endişe belirttiğini dile getirerek, "Bir tanesi Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili değil. Onun için biz onlara, 'sizin yaptığınız bu yorumları biz ülke olarak kale almıyoruz' diyoruz" dedi.

Zeybekci, ??20. Geleneksel Kaledavaz Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Biber Festivali'nin açılışında, yarışmaya katılan üreticilerin biberlerini inceledi ve yarışmacılara başarı diledi.

Burada konuşan Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanı seçimlerinde milletin iradesini kullanarak ilk cumhurbaşkanını seçtiğini hatırlattı.

Türkiye'nin tamamında kalkınma, istihdam ve büyüme seferberliğinin olduğunu, eski karanlık günlerin geride kaldığını ifade eden Zeybekci, "O günler artık bir daha geriye gelmeyecektir. Yeni cumhurbaşkanımızla beraber Türkiye bugüne kadar olan süratini de artırarak gelişmelerine devam edecektir. Biz dostlarımızın bizimle ilgili düşünce ve desteklerinin farkındayız. Biz bu ülkenin 780 bin kilometrekaresine ve 77 milyonuna hizmetkar olmuş bir anlayışla, bundan sonrada 12. cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu ülke artık hak ettiği yere gelecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin IMF'yi yöneten 10 ülkeden biri haline geldiğini dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye, dünyada 'Türkiye' denildiği zaman hafif boynunu büktüğü, başını aşağıya eğdiği bir ülke değildir artık. Türkiye denildiğinde vatandaşlarının, dostlarının ve kardeşlerinin gurur duyduğu bir ülke haline gelmiştir. İşte bu sebeplerden dolayı Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşü maalesef birilerini kıskandırmaktadır. Neden kıskanıyorlar biliyor musunuz ? Çünkü, eskisi gibi bu ülkede vergi gelirlerinin toplamı 100 iken 115 lirası faize gitmiyor da ondan. Eskisi gibi kamu harcamalarının tamamına yakını faize gitmiyor da ondan. Eskisi gibi bir yerlere el açıp, onların önlerinde diz kırıp birilerine 'eyvallah' etmiyor da ondan. Bakın bu ülke tarihinin en önemli seçimini yaparken geçen hafta seçimlerden önce Türkiye ile ilgili bir kredi derecelendirme kuruluşu, açıklama yapma gayreti ve acelesi içerisinde idi. Bizde 'biz onlardan bir hayır beklemiyoruz. Türkiye ile ilgili pozitif bir açıklama beklemiyoruz' dedik."

-Cari açık

Cari açığın geçen yıla oranla yüzde 35, dış ticaret açığının da yüzde 30 oranında azaldığını, işsizlik rakamının yüzde 8,8'e düştüğünü vurgulayan Nihat Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği 2008 krizi itibarıyla toplam 5 milyonun üzerinde insan işini kaybederken aynı dönemde Türkiye 5,5 milyonun üzerinde insanını ilave istihdam sağlayarak dünyada bir numara oldu. Peki kredi derecelendirme kuruluşlarına, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce 'ne oluyor orada' dediğimiz için duvar arkasına saklandılar. Ama bir tanesi, üzülerek söylüyorum. Bu iyi niyetle asla değerlendirilemez. Bu hazırlanmış bir metindi. Pazartesi günü Amerika'da yerleşik olan bir kredi derecelendirme kuruluşu, seçimler bitmiş, bu millet bir tercihte bulunmuş, bir demokrasi zaferi ilan edilmiş, diyor ki, 'Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili siyasi istikrarsızlık devam etmektedir.' Bakın, Türkiye'nin sağladığı ekonomik performansla, ekonomik başarılardan bir zerre dem vurmuyor. 'Kırılganlık devam etmektedir, 2015 seçimleri ne olacağına bakalım'. 2015 seçimleri gelse 2019 diyeceksin. Senin niyetin başka, biz seni biliyoruz. Senin kimden yana olduğunu biliyoruz. 'Bu memleket faiz ödemeyecek, daha az faiz ödeyecek, bu ülke bir yerlere daha az bağımlı olacak' diye, senin endişen o. Ama çok beklersin olmayacak. Bu millet artık birileri tarafından artık peşkeş çekilmeyecek. Bu ülke dışarıdan yönetilmeyecek. Bu milletin hizmetkarları var. Bu millet baş hizmetkarını da seçti, Allah izniyle bundan sonra durmak yola devam."

-Moody'sin açıklamaları

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody'sin açıklamalarına da değinen Zeybekci, "Türkiye ile ilgili dokuz tane endişe belirtmiş, bir tanesi Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili değil. Onun için biz onlara, 'Sizin yaptığınız bu yorumları biz ülke olarak kale almıyoruz' diyoruz. 30 Mart seçimlerinden önce bunlar Türkiye'nin büyüme ve ekonomik göstergeleri ile ilgili 'Türkiye aşağıya gidecek' diyorlardı. O zaman biz bir söz söyledik. 'Yılın ikinci yarısının başında bugün aşağıya doğru ibresini gösterenler, tıpış tıpış o sözlerini geri alacaklar, Türkiye'nin bütün göstergelerini yukarı revize edecekler' dedim. Sırayla hepsi de yaptı, Allah'a şükür. Yani hepsi de istemese de biraz gönülsüz de olsa Türkiye'nin göstergeleri hep yukarı yönde revize ettiler. Türkiye'nin göstergeleri hep yukarıda olacak" şeklinde konuştu.

Bir vatandaşın isteği üzerine zeybek oynayan Zeybekci, daha sonra Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla'yı makamında ziyaret eti.

Nihat Zeybekci'ye, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve AK Parti Denizli İl Başkanı Avni Örki eşlik etti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.