Moratinos: Türkiye'nin arkansındayız

Moratinos: Türkiye'nin arkansındayız

Moratinos: Gemi olayında Türkiye'nin arkasındaydık ve İsrail'e karşı güçlü bir duruş sergiledik.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine orantısız güç kullanmasını kınadıklarını ve bu konuda Türkiye'nin arkasında durduklarını söyledi. Türkiye ile AB arasında yapılan hükümetlerarası konferansın ardından düzenlenen basın toplantısında bir soruyu cevaplandıran Moratinos, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması için Türkiye ve üye ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurguladı ve " Bu konuda Türk dostlarımızla çok yakın işbirliği içindeyiz." dedi. 9 vatandaşını kaybeden Türkiye'nin büyük acı yaşadığını ifade eden Moratinos, bu süreçte Türkiye'nin arkasında durarak İsrail'e karşı güçlü bir duruş sergilediklerine dikkat çekti.

Bir gazetecinin, 'Avrupa Parlamentosu'nda, Türkiye'nin reformların yavaşlattığı ve İsrail ile ilişkilerde sıkıntı yaşadığı bir dönemde bir faslın müzakerelere açılmasıyla yanlış mesaj verildiği yönünde ciddi eleştirilerin geldiğini' öne sürmesi üzerine Moratinos, "Ben Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) böyle bir şey duymadım." cevabını verdi. Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine karar vererek AB'nin stratejik bir seçim yaptığını ve bu seçimi değiştirecek bir gelişmenin yaşanmadığına dikkat çeken Morationos, "AP'ye gidip sorduğunuzda ana kitle Türkiye'nin tam üye olmasını destekleyecektir." dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Türkiye ? İsrail ilişkileriyle Türkiye ? AB ilişkileri arasında bağ kurulmasına tepki gösterdi. Farklı AB ülkelerinden İsrail'in sivil gemilere düzenlediği saldırıyla ilgili güçlü bir ses çıktığına dikkat çeken Davutoğlu, gemilerde aralarında milletvekilleri de olmak üzere 32 ülkeden gönüllülerin bulunduğunu hatırlattı. Bakan Davutoğlu, sorunun sadece Türkiye ile İsrail arasında değil, baştan AB olmak üzere uluslararası toplumla İsrail arasında olduğuna dikkat çekti.

DAVUTOĞLU: KIBRIS SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK

Basın toplantısında Kıbrıs sorunun gerekçe gösterilerek, 'gıda güvenliği'nin Türkiye'nin açabileceği son başlık olup olmadığı da soruldu. Kıbrıs sorununun çözümü için devam eden müzakarelerde ilerleme kaydedildiğine dikkat çeken Miguel Angel Moratinos, bu konuda iyimser olduğunu vurguladı, fasılların açılmaya devam edeceğini söyledi. Türk limanlarının Rum gemilerine açılması konusuna atıf yapan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle müzakere başlıklarını açmanın Türkiye'nin elinde olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs sorunun çözümü için üzerine düşeni yaptığını belirterek, müzakerelere her aşamada destek sağladıklarını dile getirdi. Ahmet Davutoğlu, "Kıbrıs Türkleri hiç evet, Rumlar da hiç hayrı dememiş gibi Kıbrıslı Türkler izolasyonlarla cezalandırılıyor, Türkiye de hala AB sürecinin yavaşlatılması suretiyle cezalandırılıyor." tepkisini gösterdi.

Gıda güvenliği faslının son fasıl olacağıyla ilgili bir korkuları olmadığını ifade eden Davutoğlu, bir kaygı varsa bunun AB ile ortak kaygı olması gerektiğini söyledi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise Kıbrıs'ta garantör ülkelerden İngiltere ve Yunanistan ile Kıbrıs'ın kendisi (Rum yönetimi) AB'ye üye olurken de Kıbrıs sorunun olduğunu hatırlattı. Bağış, "Bunu, Türkiye'nin AB üyeliği için engelmiş gibi gösterilmesini hiçbir vicdan kabul etmez." dedi.Bu arada, İspanya Başbakanı Moratinos, dönem başkanlığını devraldıklarında Türkiye ile dört faslı müzakerelere açmak istedikleri hatırlatılarak, "Bir faslın açılmasını başarısızlık olarak görüyor musunuz?" sorusuna cevap verdi. "Bir başlık açacağımızı ilan etseydik, belki hiç açamazdık." diyen Moratinos, sürecin karmaşıklığı ve siyasi durum dikkate alındığında bunun başarı olduğunu söyledi.

CİHAN

Etiketler :