Morgda 'canlı cenaze' alarmı

Morgda 'canlı cenaze' alarmı

Hastaların ölmeden morga kaldırılması riskini sıfıra indiren, vücut ısısına duyarlı sistem geliştirildi.

Morg üniteleri, anatomi ve adli tıp ekipmanları ile ameliyathane ürünleri üreten BNT firması tarafından geliştirilen, dünyanın ilk sökülüp takılabilen morg sistemi, Nijerya ordusuna da satıldı.

Cihaz hakkında, AA muhabirine bilgi veren BNT Genel Müdürü Tuncer Okur, tıp fakülteleri ve adli tıp kurumunda kullanılmak üzere daha önce yurt dışından satın alınan tıbbi cihazları, artık dörtte bir fiyatına Türkiye'de üretebildiklerini, bu sayede milyonlarca dolar dövizin yurt dışına çıkmasını önlediklerini söyledi.

Daha önce ürettikleri harekete duyarlı morg sisteminin, sadece içerideki kişi hareket ettiğinde alarm verdiğini, ancak canlı olmasına rağmen hareket edemeyenler için bu mekanizmanın yeterli olmadığını anlatan Okur, şöyle konuştu:

''Basında çıkan 'morgda dirilen hasta' haberleri üzerine hem harekete, hem de ısıya duyarlı bir sistem geliştirdik. Sistem, insan vücudunun sahip olabileceği en düşük ısıya göre ayarlanıyor. Eğer henüz hayati fonksiyonlarını kaybetmemiş bir kişi yanlışlıkla morga konulursa cihaz bu kişinin vücut ısısını algılayıp anında alarm veriyor. Aynı şekilde hareket halinde de alarm çalmaya başlıyor. Bu alarm morg görevlisinin bulunduğu odaya da bağlanıyor. Sistem alarm verdiğinde görevli bunu anında duyabiliyor. Sistem ayrıca içeriden açılabilen özel bir kilit sistemine de sahip. Eğer öldüğü sanılan kişinin bilinci morgda yerine gelirse kilide kolaylıkla uzanıp açabilir.''

-''MİKROP KAPMA RİSKİNİ EN AZA İNDİRİYOR''

Cihazın, hem arıza halinde kolay tamir edilmesi, hem de morg görevlilerinin temizlik sırasında enfeksiyon kapma riskinin en aza indirilmesi için sökülüp takılabilir şekilde dizayn edildiğini belirten Okur, ''Bu, dünyanın ilk sökülüp takılabilen morg cihazı olma özelliğine sahip. Parçalar, tamir ya da temizlik sırasında sökülebiliyor. Böylece hem kolay tamir ediliyor hem de görevliler cihazın içine kadar girmeden parçaları kolayca çıkararak temizlik yapabiliyor'' şeklinde konuştu.

Alarmlı morgu yurt dışına da sattıklarını bildiren Okur, alt yüklenici olarak Nijerya ordusunun seyyar hastanesi için de bu cihazdan ürettiklerini söyledi. Okur ayrıca Azerbaycan ve Romanya'daki bir çok hastaneye de yine alt yüklenici olarak bu morglardan sattıklarını sözlerine ekledi.

Etiketler :