Bir ülke daha tavrını koydu

Bir ülke daha tavrını koydu

İsrail'in "İran'ı vurmaya hazırlandığını" işaret eden söylemlerine iki ülkeden karşı açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a herhangi bir ülkenin askeri bir operasyon düzenlemesinin çok ciddi bir hata olacağını söyledi. Interfax’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “İran’a yönelik askeri bir müdahale öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir… Burada çok büyük sivil kayıplardan başka sonuç alınamaz.” uyarısı yaptı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in İran’a saldırı ihtimalinin arttığı ve zamanın daraldığı ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Birleşmiş Milletler hukukuna göre sadece iki durumda askeri saldırı olabileceği uyarısı yaptı: “Herhangi bir askeri saldırı olduğunda kendini savunmak için, bir de BM Güvenlik Konseyi kararı ile.”

İsrail’in İran’a yönelik askeri müdahale ihtimali ile ilgili soruya “imkansız” karşılığını veren Rusya Dışişleri Bakanı, İran ve İsrail’e sorunlarını diplomatik yollarla çözmeleri tavsiyesinde bulundu. Lavrov, Tahran’dan nükleer sanayi çalışmaları ile ilgili uluslar arası toplumun denetimine açık olması ve tam bir işbirliği içinde olmasını istedi. Rusya Dışişleri Bakanı İran’a yönelik ek yaptırımlara da karşı çıktı.

İran ve uluslararası gözlemciler arasındaki sorunlarla ilgili Rusya’nın önerisinin hala masada olduğunu hatırlatan Lavrov, “Hiçbir kimsenin bilerek ya da kazara müzakere şansının yok etmemesini ümit ediyorum.” temennisinde bulundu.

Rusya, Çin, Fransa, ABD ve Almanya İran’a yaptıkları çağrıda nükleer silah üretiminin engellenmesi amacı ile uluslar arası denetime tamamı ile açık olmasını istemişti. İran resmi olarak sivil amaçlı nükleer enerji çalışmalarında bulunduğunu, hiçbir zaman nükleer silah üretmek gibi bir hedefi olmadığını savunuyor. CİHAN

 



Alman hükümeti, İran'a yönelik olası bir askeri operasyona karşı çıkıyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andreas Peschke, Berlin'de yaptığı açıklamada, olası bir askeri operasyona karşı çıkarak, İran yönetiminin, nükleer programını açıklamaması durumunda bu ülkeye yönelik siyasi ve diplomatik baskının artırılmasından yana olduklarını söyledi.

İsrail'in, İran'ın nükleer tesislerine karşı bir saldırı hazırlığı içinde olduğu şeklindeki haberlerin spekülasyonlardan ibaret olduğunu ve bu tür konularda Alman hükümetinin açıklama yapmadığını ifade eden Peschke, ancak İran'ın nükleer programının kendilerini büyük endişeye sevk ettiğini kaydetti.

Peschke, İran'ın, nükleer silahlar konusunda çalışmalar yapmadığını inandırıcı bir şekilde ortaya koyması gerektiğini sözlerine ekledi. AA

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.