Moskova'da salona sığmayan coşku

Moskova'da salona sığmayan coşku

Rusya'nın başkenti Moskova'da üçüncüsü düzenlenen 'Mevlid en-Nebi' programını izlemek isteyen Rusya Müslümanları Kosmos otelin salonuna sığmadı

Rusya'nın başkenti Moskova'da üçüncüsü düzenlenen 'Mevlid en-Nebi' programını izlemek isteyen Rusya Müslümanları Kosmos otelin salonuna sığmadı. Binden fazla Rus, Tatar, Türk, Tacik, Türkmen, Kırgız, Kazak, Dağıstanlı, Azeri ve Çeçen yaşlı, genç ve çocuk Hz. Muhammed'in (s.a.s) doğum gününü kutlamak, onun sevgi, barış anlayışından istifade etmek için kutlama törenine koştu.

Rusya Müftüler Konseyi ve Nadejda (Umut) Vakfı'nın birlikte düzenlediği programa Rusya Parlamentosu üst kanadı Duma, Moskova Belediyesi, Doğu Bilimler Enstitüsü, Asya Afrika Ülkeleri Enstitüsü ve Moskova İslam Üniversitesi destek verdi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen mevlit kutlamaları vesilesi ile basına bir açıklamada bulunan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin Rusya'da Müslümanların totaliter rejim varken de Hz. Muhammed (s.a.s) sevgisini hiç kaybetmediğini söyledi. Gaynuddin, "Allah'ın kutsal elçisi Muhammed (s.a.s) alemlere rahmet olarak gönderildi ve Rusya Müslümanları dinin yasak olduğu totaliter rejimdeyken de Peygamberine sevgisini korudu. Onun mirasını, sünnetini öğrenmeye çalıştı ve onun çağrılarına kulak verdi." dedi.

İnsanların zor şartlar altında evlerinde ibadetlerini yerine getirdiklerini kaydeden Gaynuddin, "Şu an Rusya Müslümanları ibadetlerini serbest bir şekilde yerine getirebiliyor. Artık dinimizi serbest yaşamaya fırsat bulduğumuz bu günlere şükürler olsun. Dinimizin daha iyi anlaşılması için çalışmalar yapabildiğimiz bu günlerimizle gurur duyabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Madina grubunun 'Peygamberlerin isimleri' ve 'Namaz' ilahileri ile coşan izleyiciler, çocuklardan oluşan 'Şatlık' grubunun şarkıları ile tempo tuttu. Kırgız sanatçı Akınbek Ergeşov, İnguşetya halk sanatçısı Ali Dimayev ve Çeçenistan halk sanatçısı Makka Maciyeva geceye renk katan sanatçılar arasında yer aldı. Rus entelektüellerin Hz. Muhammed (s.a.s) hakkındaki düşünceleri katılımcılarla paylaşılırken, lazer gösterisi izleyicilerden alkış topladı.

"Hz. Muhammed (s.a.s) dini tolerans ve yüksek ahlakın temsilcisi."

Mevlid en-Nabi programına Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma ve üst kanadı Federal Konsey'den çok sayıda milletvekilinin katılması dikkat çekti. Program vesilesi ile bir mesaj gönderen Federal Konsey Başkanı Sergey Mironov Müslümanların mevlit kandilini kutladı. Mironov kutlama mesajında, "Hz. Muhammed (s.a.s) peygamber önemli tarihi bir lider. Büyük yönetici, reformist, askeri bir dahi, dini vaiz. Kendisi dini tolerans ve yüksek ahlakın temsilcisi." değerlendirmesinde bulundu. Mironov mesajında Rusya Müslümanları arasında kuvvetleşen manevi birliğin çok uluslu Rusya toplumunun çıkarına olacağını vurguladı.

Hz. Muhammed (s.a.s) için şiir yarışması

Aybaşından bu yana kutlamalar çerçevesinde bir dizi etkinlik yaptıklarını ifade eden Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı Mustafa Kütükçü bu yıl üçüncüsü düzenlenen şiir yarışmasına 140'dan fazla şiirin katıldığını, hepsinin de birbirinden güzel olduğunu söyledi. Yarışmada ilk üçe giren şiirler ödüllendirilirken diğer şiirler de kitaplaştırılacak.

Yetimhaneler, darülacezeler, hapishaneler ve diğer sosyal kurumları ziyaret ederek çeşitli hediyeler ve kitaplar dağıttıklarını ifade eden Kütükçü, "Çok güzel bir program oldu. Katılımcılardan olumlu dönüşümler aldık. Gelecek yıl daha çok etkinlik yapmak için motive olduk. Türkiye'den katılan İstanbul Müftülüğü ilahi korosu da ayrı renk kattı. Türkiye Moskova Büyükelçiliği din işleri Müşaviri Bekir Gerek ve İstanbul Müftülüğü'ne teşekkür ederiz." dedi.

Programa katılanlar arasında yapılan çekilişle altı kişi umre hediyesi kazanırken, bir de ünlü fotoğrafçı İldar Yambikov'un 'İslam Dünyası' adlı 29 parçadan oluşan sergisi fotoğraf severlerin ilgisine sunuldu.

milli gazete

Etiketler :