Erdoğan'dan Obama'ya: Suriye'ye girelim

Erdoğan'dan Obama'ya: Suriye'ye girelim

MOSSAD'a yakın İsrail haber sitesinin iddiasına göre Erdoğan Obama'ya Suriye'ye girme önerisinde bulundu..

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Suriye’nin Akdeniz’de bir Türk jetini düşürmesi üzerine ABD Başkanı Barack Obama’ya “Suriye’ye girelim” diye bir talepte bulunduğu ancak Obama’nın bu teklifi reddettiği iddia edildi.

TELEFONDA GÖRÜŞTÜLER İDDİASI

İsrail istihbarat kurumlarına yakınlığı dolayısıyla “Gölge Mossad” olarak da anılan DebkaFILE sitesinin askeri kaynaklar ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre, Erdoğan, 26 Haziran tarihinde Obama’yla bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, Türk uçağının düşürülmesinin, Batılı ülkeler ile Arap ülkelerinin ve Türkiye’nin düzenleyeceği bir askeri operasyon için mükemmel bir fırsat sağladığını belirten Erdoğan, böylece Suriye’de uçuşa yasak bölgeler ilan edilebileceğini, rejime ve orduya ait hedeflere saldırılar düzenlenebileceğini ve isyancılar ile sığınmacılar için güvenli bölgeler oluşturulabileceğini söyledi. Hatta Erdoğan, Türkiye’nin kara, hava ve deniz kuvvetleriyle derhal harekete geçmeye hazır olduğunu ancak ABD’nin operasyonun liderliğini yapması gerektiğini belirtti. Erdoğan, bu liderliğin Libya’daki gibi “arkadan” olmaması gerektiğini de söyledi.

ERDOĞAN İLE NEDEN BOZUŞTUK

DebkaFILE kaynaklarına göre, Obama Erdoğan’a, ABD’nin Suriye’ye doğrudan askeri müdahalesi için henüz doğru zamanın gelmediğini, ABD, İngiltere, Türkiye ve Fransa özel kuvvetlerinin, bu ülkede yürüttüğü gizli operasyonların devam etmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, Obama’ya yanıt olarak gizli operasyonların Suriye’de dökülen kanın ve Esad rejiminin sonunu getirmeyeceğini belirterek, sadece ABD’nin askeri gücünün, lojistik ve askeri kapasitesinin işe yarayacağını, ABD olmadan Türkiye’nin kendi kendine adımlar atma konusunda kısıtlı olduğunu belirtti. DebkaFILE, bu anlaşmazlığın Ankara’nın bir yandan “Şam cezalandırılmalı” bir yandan da “Savaş istemiyoruz” diyerek verdiği karışık mesajların arkasında yatan neden olduğunu da ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.