Mossad başkanı tedavi olacak yer bulamadı

Mossad başkanı tedavi olacak yer bulamadı

Amerikan ve Avrupalı cerrahların reddettiği Meir Dogan, Avrupa’nın en az demokratik ülkesi Belarus’a gitmeye mecbur kaldı. Durumu kritik.

İsrail istihbarat servisi Mossad’ın eski başkanı Meir Dogan’ı Avrupalı ve Amerikalı cerrahlar tedavi etmeyi reddetti. Dogan, karaciğer nakli için Avrupa’nın en otokratik ülkesi Belarus’a gitmek zorunda kaldı. Durumunun kritik olduğu bildiriliyor.
The Independent’tan Catrina Steward’ın haberine göre, Belarus’un katı lideri Alexander Lukashenko, 16 Ekim’de çok-gizli operasyonun detaylarını sızdırdı. Mossad’ın eski başkanı olduğuyla yetinilen açıklamadan İsrail medyası onun geçen sene görevi bırakan 67 yaşındaki Meir Dogan olduğu sonucuna ulaştı.

Kendisini İsrail’in “son umudu” olarak niteleyen Belarus lideri, Amerika, İsveç Almanya’nın “üst-düzey kişiyi” reddetmesinin ardından almayı kabul ettiklerini açıkladı. Lukashenko, “Kimse eski Mossad başkanını bu operasyonu yapmak istemedi” dedi.
İsrailli üst-düzey yetkililerin başta İngiltere olmak üzere Avrupa seyahatlerine yakın yıllarda bir tepki doğdu. Gazze’deki savaş suçları nedeniyle o dönemki İsrail dışişleri bakanı Tzipi Livni’ye İngiltere’de tutuklama kararı çıkartılmıştı.

İsrail’in 2008’de Gazze’ye yönelik başlattığı Dökme Kurşun operasyonunda çoğunluğu çocuk ve kadın bin 500’den fazla insan katledilmişti. İsrail’in insanlık dışı ve gayrimeşru Gazze uyguladığı abluka ve saldırı dünyada büyük bir infiale neden olmuştu.
İsrailli gazetecilerin ulaştığı Dogan’ın ailesi ise Belarus liderinin açıklamalarını reddetti. Aile, yeni karaciğer için İsveç’e hiç başvurmadığını ve Belarus’u seçmelerin nedeni Almanya ve ABD’de çok uzun bekleme süresi olduğunu öne sürdü.

On gün önce operasyon geçiren İsrail eski İstihbarat başkanının durumunun kritik ancak sabit olduğu bildirildi. İsrail gazetesi Hayom, “Durumu iyi değil. Naklin başarılı olup olmadığı belli değil. Ameliyatın ardından sıkıntılı durumlar var” dedi.

Dogan’ın Mossad başkanı olduğu dönemde Gazze katliamının yanı sıra, 2007’de Suriye’deki nükleer tesis bombalanmıştı. Ayrıca o dönemde İranlı nükleer bilim adamlarına suikastlar düzenlenmişti. Meir Dogan, Şam’da Hizbullah komutanı İmam Muğniye ile Suriye’deki üst düzey istihbaratçı Tuğgeneral Muhammed Süleyman’ın öldürülmesinden de sorumlu.

Dogan geçen sene İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu’nun görev süresini uzatmaması üzerine emekli olmuştu. Buna neden olarak Dubai’deki bir Hamas silah satıcısına düzenlenen ancak başarısız olan operasyon gösteriliyor. İsrail ajanlarının Dubai’ye girmek için sahte İngiliz pasaportları kullanması krize neden olmuştu. Bunun üzerine İngiltere bir Mossad yetkilisini sınır dışı etmişti.TIMETURK
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.