İngiliz Komandolar Esed'in Sarayını bastı

İngiliz Komandolar Esed'in Sarayını bastı

Mossad’a yakınlığıyla bilinen DEBKAfile: İngilizler Türkiye üzerinden Suriye'ye girdi

İsrail istihbaratı Mossad’a yakınlığıyla bilinen DEBKAfile’ın İngiliz, Fransız ve Türkiyeli kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 26 Mayıs günü Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine geçiş yapan Britanya özel harekât güçleri ülkenin 10 kilometre içine kadar ilerledi. Aynı kaynakların sağladığı bilgiye göre Suriye’nin başkenti Şam’ın dış mahallelerinde bulunan Başkanlık muhafız alayı yerleşkesi çevresinde ağır silahlarla çatışma yaşandı. DEBKAfile’ın askerî kaynakları bu yerleşkenin Beşşar Esad’ın Şam’ın tepelerinde yer alan başkanlık sarayını korumakla görevli olduğunu belirtiyor.

BATI MÜDAHALESİNİN GÖSTERGESİ

İngiliz ve Körfez televizyonlarının, muhalif isyancıların rehin aldıktan sonra Hür Suriye Ordusu’nun Türkiye’nin güneyindeki merkezine gönderdiği Suriye askerleriyle mülakatlarına yer verdiği belirtilen haberde, bu yayınların söz konusu gelişmelerle eş zamanlı yapıldığı ve bunun da Suriye içinde bir askerî hareketlilik, hatta Esed rejimine karşı bir Batı müdahalesinin başladığının göstergesi olabileceği yorumu yapılıyor. Suriye’deki İngiliz özel harekât birliklerinin varlığını Körfez ülkeleri askeri kaynaklarının da doğruladığı belirtilen DEBKAfile haberinde, ülkedeki İngiliz askeri mevcudiyetinin, Suriye-Türkiye sınırındaki ilk tampon bölge girişimi olabileceği tahminine yer veriliyor. Ayrıca Suriye’nin diğer bölgelerinde de güvenlik kuşakları oluşturmak için Britanya’nın bu girişimini, diğer Batılı ülkelerin de askerî müdahale ile takip edeceği ifade ediliyor.

RUSYA'YA KARŞI DOĞRUDAN BİR MEYDAN OKUMA

Bu sürecin büyük ölçüde Suriye, Rusya ve İran’ın (ve Hizbullah) tepkisine bağlı olduğu belirtilen haberde, konuyla ilgili raporların teyit edilmesi halinde Britanya müdahalesinin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in İsrail ziyaretine denk gelmesi itibariyle, Suriye’de askerî müdahaleye karşı duran Moskova’ya yönelik doğrudan bir meydan okuma olabileceği dile getiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.