Müftü Adnan Zeki Bıyık'ın Kadir Gecesi Makalesi;

Müftü Adnan Zeki Bıyık'ın Kadir Gecesi Makalesi;

Kırklareli İl Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık, Kadir Gecesinin İncisi Kuran'ın anlamını anlamadan okuyan ve okutan bir neslin hızla yaygınlaştığı ve bunun bir rant haline dönüştürüldüğü noktasında nefis bir makale yazdı.

 

 


Mezarlık Kitabı "KURAN" ve Yetim Bir Kadir Geces

Bin Aydan daha hayırlı bir gecedir bu gece…Kuran-ı Kerim Kadir Gecesi için bu ifadeyi kullanır. Mübarek olsun Ehli imana…Mübarek olsun da ehl-i imanın, gecenin kudsiyetinin sebebi olan Kur’an ile alakası ne minvalde buna bakmak lazım. Gecenin Kudsiyeti Vallahi de billahi Kur’anın bu gecede nazil olmasıdır. Yoksa kutsiyet bu geceye nazarlıklar takılıp, süslenip püslenmiş, kristallerle bezenmiş olmasından değil yani…Bakıyorum internet sitelerine, TV’lere, gazetelere,,,”Kadir Geceniz Kutlu olsun”, Filanca müftünün Kadir Gecesi Mesajı “Efendim bu geceyi tesbihle geçirin, nafile namazlar kılın, tesbih namazı kılın, gece, insanların kurtuluşuna vesile olsun” tarzında beylik laflar, içi boş vitrin mesajları…

Kimse gecenin kahramanı, olan, geceye kutsalığını veren, Kuranın okunup anlaşılması ve hayata geçirilmesine dair mesajı yok. Hep milleti uyutmaya matuf klişe laflar…Yahu çevrenize baksanız ya,,,Müslümanlar birbirini yiyor, Kuran’ın ahkamını ve Hz Peygamber’in örnek ahlakını hayatımıza yerleştirmediğimizden İslam Alemi kepaze vaziyette…Mütamadiyen Müslümanlar hem gayr-ı Müslim despotlar tarafından hem sözde Müslüman idareciler tarafından öldürülüyor tecavüze uğruyorlar.

2003 Yılından beri Irak’ta

1 Milyon insan öldürülmüş,

15 bin kişi kayıp,

5130 kadın esir edilmiş,

3330 kadına tecavüz edilmiş,

1200 kadın tecavüz ile hamile bırakılmış, hapishanelerde doğum yapmaya mahkum edilmiş,

1830 Kadın zorla kürtaj ettirilmiş,

180 kadın tecavüz sebebiyle hayatını kaybetmiş,



3 Yıla yakındır Suriye’de

93 bin insan ölmüş,

9 bin kamu binası kullanılamaz halde,

Kamusal Alanda 15 Milyar dolar zarar,

80 milyar dolar ülke ekonomisindeki zarar,

Mısır da bundan farklı değil,,,Filistin (Gazze) kan ağlıyor.Ortalık Müslüman cesetlerinden, masum yavruların ah-ü figânından geçilmiyor,

Yukarıda bahsettiğim vechile Kadir Gecesinin incisi Yüce Kuran’ı içselleştirebilseydik, onu hayat felsefesi yapsaydık bu halde olur muyduk?

Kuran’ı hayatına yerleştirmiş bir kişi nasıl bir bebeğin canına kıyar, o masumların üstüne nasıl bomba atar? (Suriye)  O günahsızların feveranı arşı tepemize indirmez mi?

Kuran’ı topyekun yaşasaydık, Irak’ta bir bacıya tecavüz ederlerken, biz 5 yıldızlı otellerde firavun sofralarına şapka çıkarttıracak iftarları yapabilir miydik?

Kuran’ın emirlerini ve yasaklarını tam manasıyla yaşayabilseydik, o garip gurebanın hıçkırıklarına bu kadar sağır olabilir miydik?

Kuran’ın direktiflerine Müslümanlar uysaydı, bu kadar cinayetler, hırsızlıklar, arsızlıklar,tecavüzler, fuhşiyyat, emanetlere ihanetler, vurdumduymazlıklar, olur muydu? Bana dokunmayan yılan bin yaşasın tarzını yaşam felsefesi yapan cibilliyetsizler milyonları bulur muydu?

Neden Müslümanlar bu halde?  Kimlik Müslümanı olduğumuz için;

Kuran’ı mezarlık kitabı haline getirdiğimiz için,,

Onu iftarlarda, sahurlarda, Ramazan Tv programlarında, veya çeşitli organizasyonlar marifetiyle manâsını anlamadığımız ama kulağa hoş gelen bir merasim kitabı haline getirdiğimiz için…

Ne hikmetse bu merasimleri de ne kadar dünya Kuran okuma birincisi varsa onlar süslemekte…İyi de bu kadar dünya birincisini nereden buldunuz?

Kaldı ki neden bu organizasyonları yapanlar, “Kuran’ı anlama dünya birincisi”seçmiyorlar? Neden böyle bir yarışma tertip etmiyorlar.? Bence burada büyük tehlike var. Çünkü bu okuma merasimleri artık bir gösteri şeklini aldı ve Kuran’ın inzal sebebini ve ruhunu yok etmeye başladı. Birçok güzel sesli hafızla sohbet etme imkanı buldum. Enfes sesi ile okuduğu Kuran’ın ne dediğini bilmiyor… Okuyor aşr-ı şerifi alıyor harçlığını (500 -2000 Tl arası)

 

Buyurun,,,Hafızın durumu bu,,,Bu hafızı dinleyen halkın ahvali ise “Lan hafız ne okudu be, yanık yanık, ciğerim eridi pampa..” içerikli ferasetsiz bir cümle ve şuursuz bir dinleyiş…

Tabii ki Kuran’ın Allah sözü olmasının, Arapça’nın da dilsel çekiciliği de buna eklenince insanı etkilemesi kaçınılmazdır. Bu cazibeyi inkar etmek cahillik olur. Kuran Kıraatinin ilahi senfonik tarafı da var, ama bu o kadar çığırından çıkarılmış ki, bu operasyon, hakikati, dolayısıyla da manasını anlama çabalarını setreder hale gelmiştir.

Yani sizin anlayacağınız, Kuransız bir Ramazan, Kuransız bir Kadir, Kuransız bir hayat…

Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı gece…Doğru da bu geceyi bin aydan daha hayırlı yapan, içinde nazil olduğu Kuran’dır. O İlahi manzume de ölü kitabı değildir. Stadyumlarda anlamadan, künhüne vakıf olmadan dinlenen ve şhowlara dönüştürülecek bir kitap hiç değildir.

Mezarlıklarda Yasin satıcılarını düşünün...Bunun diğer versiyonu sosyete mevlitleri,,,siyasi iftar masaları vs...vs... Kitab-ı Kerim, Kendisini bu hale getirenlerden hesap soracaktır.

Yazımın başından buraya kadar bahseylediğim vechile Müslümanların hal-i pür melali böyle iken ısrarla bazı korkak ve laf olsun diye mesaj yayınlayanlar gibi vitrin mesajı vermemi, tribünleri oynamamı isteyenler varsa avucunu yalasın…

Müslümanların ahvali bu noktada iken ben ne kadirden ne de bayramdan bahsetmek istemiyorum. Çünkü kendisine göre hayatımızı tanzim etmediğimiz, şiir gibi okuyup geçtiğimiz Kuran ile Kadir gecelerine, bayram sabahlarına ermemiz ne kadar anlamlıdır. Bunu takdirlerinize arzediyorum.



Kadir Süresinde Allah şöyle buyurur.
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
1. Doğrusu Biz, onu (Kurân’ı) Kadir gecesinde indirdik.

وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ
2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ
3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ
4. O gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner…

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ
5. Artık o gece bir esenliktir gider… Tâ [ki] tan ağarana kadar…

Herşeye rağmen, samimiyetimden kaynaklanan sitemlerime mukabil, Kadir Süresinin berekâtıyla Âlem-i İslam’ın biran önce Kuran’a dönmesi ve inananların felahı için dua ediyorum ama

Mehmet Akif’in bugünleri çok enfes bir şekilde tefsir eden, çağları tenvir eden sözünü de söylemeden geçemeyeceğim.

İbret alınmaz her gün okuruz ezbere de;
Bir ibret aranmaz mı ayetlerde ?

Ya okur geçeriz bir ölünün toprağına
Ya açar bakarız nazm-ı celilin yaprağına

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne mezarlıkta okunmak, ne fal bakmak için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne duvarlara asılmak, ne el sürülmemek için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne tezhip, ne sülüs, ne hat yazmak için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne tapınak, ne nutuk, ne vaaz dini için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne meslek kaygıları ne kariyer hesapları için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne erkeği yüceltmek, ne kadını aşağılamak için
Ne Araba paye vermek, ne Acemi hor görmek için

Yarın Eğer Kadirse Kadir Geceniz, müteakiben bayramsa bayramınız mübarek olsun.

Adnan Zeki Bıyık-Kırklareli İl Müftü Yardımcısı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum