Muhaliflerden Cenevre kararı!

Muhaliflerden Cenevre kararı!

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi heyeti, Cenevre'deki barış görüşmelerini tek taraflı erteleme kararı verdi.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Heyeti, ateşkes ihlalleri ve insani yardımların durması nedeniyle Cenevre'deki barış görüşmelerini tek taraflı erteleme kararı aldı.

Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre heyet bugün sabah başlayan ve öğleden sonra devam eden toplantısının ardından Cenevre'deki dolaylı görüşmeleri tek taraflı olarak erteleme kararı aldı.

Suriye'de insani yardımların durma noktasına gelmesi, Halep, Humus, Rastan ve diğer bölgelerdeki saldırılarla ateşkesin rejim tarafından ihlal edilmesi, tutukluların sayısının azalacağına artmasını erteleme kararı için gerekçe gösteren muhalifler, müzakerelerin bu şekliyle sürmesinin "Suriye halkının acılarını artırdırdığı" görüşünde birleşti.

MYK kaynakları erteleme kararının bir gerekçesinin de müzakerelerde "geçici yönetim organı" konusunun bir türlü gündeme gelmemesi olduğunu kaydetti.

Alınan bilgiye göre, MYK'nın kararı müzakerelerin "askıya alınması" veya "müzakerelerden çekilme" anlamı taşımıyor. MYK kaynakları, ertelemenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı kararının uluslararası toplum tarafından hayata geçirilmesi için bir fırsat olduğunu vurguladı. Kaynaklar, MYK heyetinin bu kararı BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya ilettiğini de belirtti.

De Mistura ise MYK heyeti ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyecek.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi heyetinin Cenevre'deki görüşmelere resmi olarak katılmalarını erteleme kararını kendisine ilettiğini ancak heyetin Cenevre'de kalmayı sürdüreceğini ve teknik konuları BM çatısı altında değil dışarıda görüşmeye devam edeceklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.