Yazıcıoğlu kazasında yeni iddia

Yazıcıoğlu kazasında yeni iddia

Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği olayla ilgili adli soruşturma sürerken yeni bir iddia daha ortaya atıldı.

Helikopterin düşmesi sonucu içinde BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının hayatını kaybettiği olayla ilgili adli soruşturma sürüyor.

O ASKER DE TAHLİYE EDİLDİ

BBP eski Genel Başkanı Yazıcıoğlu'nun şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu olan son muvazzaf asker Aydın Özsıcak da tahliye edildi. Özsıcak, helikopter enkazı üzerinden cihaz sökerken görüntüleri basına yansıyan isimdi. Olayla ilgili Devlet Denetleme Kurulu'na (DDT) rapor hazırlattıran Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Enkazdan cihazı keçiler sökmedi." diyerek tartışmaya dahil olmuştu. Son tahliye ile Yazıcıoğlu soruşturmasında tutuklu şüpheli kalmadı. Soruşturma kapsamında tutuklanan muvazzaf askerler Cemal Şahin ve Nedim Bakırhan da 3. yargı paketinin TBMM'den geçmesinin hemen ardından serbest bırakılmıştı.

Soruşturma sürecini BBP adına takip eden Avukat Selami Ekici, özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının halen devam eden tarihi davalara vereceği zarar konusunda önceden uyarıda bulunduklarını söyledi. ÖYM'lerin kapatılmasıyla birlikte, etkin soruşturmanın önüne geçildiğini belirten Ekici, "Mahkemesi süren davalar eski yasaya göre takip edilecekti. Ama bizim davamız soruşturma aşamasında olduğu için, tüm işlemler özgürlük hakimlerinin denetiminde. Onlar da art arda tahliye kararları verdiler." dedi. Yazıcıoğlu soruşturmasının, Ergenekon, 28 Şubat ve Balyoz gibi davaların sonuçlanması açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Ekici, "Muhsin Yazıcıoğlu, hayatı boyunca milli iradeye karşı örgütlenen karanlık odaklarla mücadele etti. Genel Başkan'ımızı şehadete götüren süreç aydınlatılabilseydi, bugün bambaşka ve daha aydınlık bir Türkiye'de yaşıyor olurduk." şeklinde konuştu.

 

OLAY TİTİZLİKLE İNCELENİYOR

Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı, soruşturmayı derinlemesine sürdürüyor. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı kaza kırım ekibi, Meclis araştırma komisyonu ve Devlet Denetleme Kurulu, suikast şüphesini güçlendirecek bulgular elde etseler de helikopterin nasıl düştüğünü belirleyemedi. Fakat geçtiğimiz günlerde Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Selami Ekici, 1992 yılında Eşref Bitlis'in içinde olduğu Skorsky tipi helikopterin F15 savaş uçakları tarafından taciz edildiğini, bu yüzden düşme tehlikesi geçirdiklerini belirtti, olayın soruşturmayı yürüten savcılık tarafından incelenmesini istedi. Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın, bu talebi yerinde bularak titiz bir inceleme başlattığı öğrenildi.

Egzoz gazı meselesi, emekli orgeneral Necati Özgen'in 17 Eylül 2002 tarihinde Sabah gazetesine verdiği röportaj ile gündeme geldi. Özgen, Eşref Bitlis ile F15'ler tarafından taciz edilen Skorsky helikopterinin içindeydi. Özgen, o gün yaşadıklarını 10 yıl önce Sabah gazetesine verdiği röportajda anlattı. Söz konusu röportajda Necati Özgen, 17 Aralık 1992 tarihinde dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis ile Barzani'nin karargahı olan Selahattin kentine gitmek için Skorsky tipi helikopter ile yola çıktıklarını söylüyor. Özgen, uçuş sırasında iki Amerikan F15 savaş uçağının helikopteri yalayarak geçtiğini, bu yüzden helikopterin durma noktasına geldiğini ifade ediyor.

"JETLERİN EGZOZ GAZI HELİKOPTERİN MOTORLARINI DOLDURUYOR"

Özgen'le yapılan mülakatta konu hakkında şu bilgiler yer alıyor: "17 Aralık 1992'de Şırnak'tan bir Skorsky helikopteriyle hareket ettik. Beraberimizde küçük bir karargahımız da vardı. Hatta Orgeneral Eşref Bitlis bir ara bana dönerek 'Irak'a giden ilk Türk generalleriyiz' demişti. Ben de 'Vatan için komutanım' karşılığını vermiştim. Yerden bin 500 metre falan yüksekte uçuyorduk. Zaho'yu geçtikten sonra birden iki tane Amerikan F15'i, biri alttan yukarı, diğeri yukardan aşağı doğru neredeyse helikopterimizi yalayarak geçti. Kaptan Pilot Jandarma Yarbay Öner Yaktuğ'a ne olduğunu sorduğumuzda 'Komutanım jetlerin egsoz gazı helikopterin motorlarını dolduruyor. Bu yüzden motorlar oksijensiz kalıyor ve güç kaybediyoruz. Neredeyse durma noktasına geldik' dedi. Epeyce alçaldık. Neredeyse yalama uçuşu halinde uçmaya başladık. Bu arada durumu Beytüşşebap yukarılarında hava trafik kontrol görevi yapan Awacs'a bildirdik. Hezil'i biraz geçtik. Selahattin kentine yaklaşmaya 20-25 dakika kala, aynı uçaklar aynı şekilde bir daha alttan ve üstten dalmaya başladılar."

"MUHSİN YAZICIOĞLU HAVADAYKEN 4 SAVAŞ UÇAĞI BÖLGEDEYDİ"

Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşını taşıyan helikopter, 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit İlçesi'nden saat 14.35'de havalanmış, saat 15.03'de Keş Dağları'nın eteklerine düşmüştü. Yazıcıoğlu'nun helikopteri düşerken çevresinden savaş uçakları geçiş yapıyordu. Enkaz bölgesinde 3'ü F4, biri F16 olmak üzere toplam dört savaş uçağı uçuş gerçekleştiriyordu. Genelkurmay'ın özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği raporda, bu savaş uçaklarından MJ524 iz numaralı F-16'nın, 14.59.47'de kaza mahallinin 28.5 kilometre güneydoğusundan geçtiği belirtilmişti. Aynı rapora göre uçak kuzey doğu yönünde ilerlemeye devam ederken radarlar 15.02'de kararmış, görüntülerin tekrar geldiği 15.07.40'da ise söz konusu uçağın enkaz bölgesinin bu kez yaklaşık 72 kilometre uzağında görüldüğü belirtilmişti. Genelkurmay Başkanlığı, Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde olduğu helikopterin düştüğü zaman dilimine denk gelen radar kararmasını, 'doğu bölgesindeki tüm radarlarda yaşanan kısa süreli bir arıza' olarak izah etmişti.

KANINDA KARBONMONOKSİT BULUNMUŞTU

Muhsin Yazıcıoğlu ve olayda hayatını kaybedenlerin kanında yüksek miktarda karbonmonoksit bulunması, egzoz gazı ihtimalini güçlendiren bir unsur olarak değerlendiriliyor. Muhsin Yazıcıoğlu'na ait kan örneğinde yüzde 13,1 COHb, pilot Kaya İstektepe'de yüzde 26,6 COHb, Erhan Üstündağ'da 21,8 COHb, Yüksel Yancı'da yüzde 8,5 COHb, İsmail Güneş'te yüzde 27,0 COHb ve Murat Çelikkaya'da yüzde 10,1 COHb bulunduğu tespit edilmişti. İddiaya göre, karbonmonoksit soluyan pilot Kaya İstektepe, tıpkı soba zehirlenmelerinde olduğu gibi kendinden geçti, kontrolden çıkan helikopter yere düştü.

EKİCİ: BİTLİS VE YAZICIOĞLU'NUN ÖLÜMÜNDE BENZERLİKLER VAR

Eşref Bitlis'in Aralık 1992'de yaşadığı bu olay, Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı tarafından titizlikle araştırılıyor. Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Selami Ekici, "Bitlis'in yaşadıklarının bir benzerini Genel Başkanımız Muhsin Yazıcıoğlu da yaşadı." dedi.

Ekici, şöyle devam etti: "Necati Özgen Paşa'nın 10 yıl önce söyledikleri oldukça dikkat çekici. Helikopter bu şekilde sabotaj ile düşürülmüş olabilir. Helikopterin düşmesinin üzerinden 3 yıldan fazla zaman geçti ama hala neden düştüğü konusunda bir bilgi sahibi değiliz. Merhum Eşref Bitlis'in yaşadıkları belki de bize ışık tutacak. Helikopter Jetlerin egzoz gazından çıkan unsurlar üzerine düşürülmüş olabilir. Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet savcılığı derinlemesine araştırıyor. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki günlerde bir netice alırız. Bitlis'in ölümü ve Yazıcıoğlu'nun ölümü arasında da ciddi benzerlikler var. Eşref Bitlis Kürt meselesinin çözümüne odaklandığı sırada uçağı düşürülmüştü. Bizim de ulaştığımız bilgilere göre Muhsin Yazıcıoğlu ölmeden önce bu konuda çalışmalar yapıyordu. 'Her iki olayda bu kadar benzerliklerin üst üste gelmesi gerçekten tesadüf müdür?' sorusunun cevabını merak ediyoruz." 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.