Murat Bardakçı'dan ABD'de Türkçe konuşulacaktı yazısı

Murat Bardakçı'dan ABD'de Türkçe konuşulacaktı yazısı

Murat Bardakçı, Kristof Kolomb'un yardımına, "Osmanlı Sultanı 2.Bayezid tamam deseydi ABD'de Türkçe konuşulacaktı" dedi.

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, Habertürk'te yazdığı köşesinde Amerika'nın keşfine değindi. Amerika'yı ilk keşfeden kişi olduğuna inanılan Kristof Kolomb'un yolculuğa çıkmadan önce birçok hükümdardan maddi yardım istediğine değinen Murat Bardakçı, İspanya dışında tüm ülkerin kapıları Kolomb'a kapattığını söyledi.

Kolomb’un destek talebinde bulunduğu hükümdarlar arasında Osmanlı Sultanı İkinci Bayezid'inde de bulunduğu dile getiren Bardakçı, şunları söyledi:

İSPANYA TÜM MASRAFI ÜSTLENDİ

"Kolomb, çaldığı bütün kapılar yüzüne kapanmasına rağmen pes etmedi. 1486’da İspanyol kral ve kraliçesine müracaat etti, bir komisyon kuruldu ve Kolomb’un teklifini dört yıl sonra bu komisyon da geri çevirdi. İhtiyacı olan desteği bir türlü bulamayan Kolomb, 1492 Ocak’ında İngiltere ve Fransa krallarından yardım istemek için bu memleketlere gittiği sırada, dostları İspanya sarayını yolculuğun masraflarını karşılamak için ikna ettiler. Kolomb hemen İspanya’ya döndü, 3 Ağustos 1492’de üç gemi ile denize açıldı. O senenin 12 Ekim’inde Bahama Adaları’ndan Guanahani’ye ulaştı, ardından Küba’yı gördü, ancak Küba’yı Japonya zannetti.

AMERİKA'YA 3 YOLCULUK YAPTI

Kolomb, Haiti’ye vardıktan sonra İspanya’ya geri döndü ve sonraki senelerde Amerika’ya üç yolculuk daha yaptı. Kristof Kolomb, Amerika’ya ulaşmış ama keşfettiği yerleri Asya’nın doğu kıyıları zannetmiş, hattâ bir yolunu bularak Kudüs’ü Müslümanlar’dan geri alma plânları bile yapmıştı. 1506’da öldüğünde, gittiği toprakların bilinmeyen bir kıt’a olduğunu hâlâ farketmemişti...

İKİNCİ BEYAZİD KOLOMB'A İNANMAYARAK FIRSATI KAÇIRMIŞ OLDU

Osmanlı İmparatorluğu,  Kolomb’un 1492 yılında  Amerika’yı keşfinden kısa bir  müddet sonra haberdar oldu ama  İspanya kral ve kraliçesi dışında  birçok hükümdar ve bu arada  İkinci Bayezid de Kolomb’a  inanmayarak ayaklarına gelen  büyük fırsatı kaçırmışlardı."

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.